Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt. Kwark bevat veel eiwitten wat goed is voor de spieren en herstel ervan. Maar het bevat ook calcium en vitamine K2. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen in de botten.
Wanneer je yoghurt verkiest boven kwark en skyr moeten we je helaas teleurstellen. Over het algemeen bevat yoghurt namelijk meer suiker, zelfs in een pak met nul procent vet worden zo'n 5,8 suikerklontjes verwerkt. In kwark zit veel minder suiker, vooral als je voor een magere of halfvolle variant kiest.
Waar magere kwark ongeveer 80 kcal per 100 gram bevat, is dat bij volle varianten maar liefst 180 gram. Dat kan heel handig zijn, bijvoorbeeld als je aan wilt komen. Maar wil je juist afvallen, dan kies je beter voor mager. Daar komt bij dat de vetten in volle kwark verzadigde vetten zijn.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Wanneer kwark niet je enige zuivelbron is, dan is 1 kom van 200-250g of een halve bak kwark voldoende. Eet je kwark voor spieropbouw? Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Volkorenbrood of een volkoren graanproduct. Kies bij voorkeur voor bruin of volkorenbrood, havermout of ongesuikerde muesli. Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas.
In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet. En maar liefst 15,4 gram koolhydraten waarvan suikers per 100 gram.
Ze zijn rijk aan calcium wat de productie van melatonine stimuleert. Mensen met een calciumtekort hebben vaker last van slaapproblemen dan mensen die calciumrijk zijn. Zorg er dus voor dat je voor het slapen gaan een kommetje kwark eet of een glas melk drinkt.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Kwark is erg populair als ontbijt. Het is lekker en voedzaam. En met fruit en/of muesli of noten een gezonde keuze. Het grote voordeel van kwark is dat het zoveel eiwitten bevat.
Een bakje kwark voor je gaat slapen kan je helpen om je eiwitbehoefte te halen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je overdag minder eiwitten hoeft te eten. Bovendien zitten er mogelijk voordelen aan het binnen krijgen van 'langzame' eiwitten voor het slapen gaan.
Melkzuurbacteriën. Tevens helpen melkzuurbacteriën bij het instant houden van een gezonde darmflora. Deze bacteriën in zure melkproducten (kwark, yoghurt, karnemelk) zorgen mede voor het reguleren van de spijsvertering.
Yoghurt is een licht verteerbaar zuivelproduct.
Magere en halfvolle yoghurt en kwark zijn over het algemeen gezondere keuzes dan volle varianten: laatstgenoemde varianten bevatten meer verzadigde vetten. Let ook zeker op teksten als 'room' op de verpakking: dat is een indicatie dat je te maken hebt met een volle variant.
Griekse yoghurt is niet alleen rijk aan eiwit, maar bevat ook calcium en fosfor. Dit zijn belangrijke stoffen voor je botten [20,21]. Volvette Griekse yoghurt die gemaakt is van de melk van grasgevoerde koeien, bevat ook nog wat vitamine K2. Ook deze stof is van belang voor je beendergestel [22].
Ook perziken en meloen bevatten veel suikers. Dit fruit is dus minder gezond om door je yoghurt te mixen. Kies liever voor rode vruchten zoals bramen, frambozen of blauwe bessen. Deze bevatten minder fruitsuikers en meer antioxidanten!