De was heeft dan te lang en vochtig in een donkere warme ruimte gelegen. Voor bacteriën en schimmels de ideale omstandigheden om te groeien, wat een vieze lucht veroorzaakt. Om dit te voorkomen, kunt u de handdoeken na gebruik het beste eerst laten drogen.
Hoe krijgt u stinkende handdoeken
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
“Synthetische vezels of polyester gaan sneller ruiken. Dat komt omdat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen. Het vet van onze huid is een goede voedingsbodem voor bacteriën. In donkere was zit veel vaker synthetische vezels dan in witte was, en dus is de kans op bacteriën groter, en dus ook op een geurtje.”
Tips. Goed, de stank van de zwarte was is nu verklaard. Maar hoe kun je het voorkomen? "Een wasprogramma kiezen met extra water kan enorm helpen, net als het toevoegen van een kopje schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje", aldus Zamarra.
Ook handdoeken, theedoeken en beddengoed doe je niet bij dit wasje. Om donkere kleuren langer mooi te houden, keer je kleding binnenstebuiten voordat je het wast. Hierdoor komt de buitenkant van kleding niet in contact met de wasmachine of andere kleren, waardoor er minder wrijving is en kleuren minder vervagen.
Om de kleuren te behouden is het belangrijk dat je wasmiddel gebruikt welke speciaal geschikt is voor gekleurde was. Bij voorkeur vloeibaar wasmiddel. Voor zwarte en donker gekleurde handdoeken kun je speciaal wasmiddel gebruiken.
Als wasverzachter
Azijn haalt de kalk uit het water, waardoor het zachter wordt en je kleding dus ook. Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje.
Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
Kleding kan dus muf gaan ruiken doordat de was te lang in de wasmand of wastrommel heeft gelegen, doordat de wasmachine niet schoon is of doordat er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke zaken die een rol spelen bij schone, frisse was.
Azijn maakt het water zachter en het verwijdert zeepresten. Hierdoor zorgt het ervoor dat een wasmachine die stinkt weer fris gaat ruiken. Maar het zorgt er ook voor dat de was zachter uit de wasmachine komt. Bovendien verwijdert het kalk uit het water, wat de levensduur van de wasmachine gunstig beïnvloedt.
Irritatie tussen billen door zweet
De irritatie tussen de billen door zweet wordt veelal veroorzaakt door het ontstaan van bacteriën en schimmels, die in de vochtige en warme holtes van het lichaam snel groeien.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
Ruik je geurtjes? Voeg dan een kopje witte azijn toe tijdens de laatste spoeling, vul bijvoorbeeld het bakje waar je anders de wasverzachter in doet.” De geur van azijn spoelt meestal weg met het water. Als dat niet het geval is, spoel de handdoeken dan nog een keer extra.
Vieze geurtjes in de wasmachine worden veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die houdt van warme, vochtige plekken. Deze vetluis zorgt voor een muffe, zure geur in je wasmachine. Het kan zelfs tot grijze of bruine vlekken leiden op je schone wasgoed.
Zuiveringszout – dit is geweldig om een muffe geur of zweetlucht uit kleding te krijgen en laat je kleren er bovendien helder uitzien. Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk.
Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (tot 40 graden Celsius) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen.
Voorkom of verhelp dit door regelmatig je wasmachine van binnen te reinigen. Je kunt dit doen door eens in de twee maanden een lege machine (zonder wasgoed) op 90 graden te laten draaien, met een schep soda en twee kopjes azijn in plaats van wasmiddel of wasverzachter.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Stop de stinkende handdoeken in de wasmachine, stop hem niet te vol, en voeg een klein kopje baking soda toe en een deciliter doorzichtige azijn. Gebruik geen wasverzachter en selecteer een wasprogramma op 60˚C.
Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
Waterstofperoxide en azijn kun je best in combinatie met elkaar gebruiken, maar je kunt de twee middeltjes beter niet in dezelfde container of spuitfles gebruiken. Dit veroorzaakt namelijk perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.