Met spouwmuurisolatie bespaart u 9 tot 11 m3 gas per jaar. Dat is goed voor uw energierekening. En voor een comfortabel en behaaglijk voelend huis.
De besparing op de energiekosten na het aanbrengen van vloerisolatie ligt tussen de 10 en 15% op de gasrekening. Met vloerisolatie zonder vloerverwarming bespaar je gemiddeld 5-7 m3 gas per m2. Bij vloerisolatie met vloerverwarming is dit 7-9 m3 gas per m2.
De spouwmuurisolatie kosten hangt af van het materiaal dat je kiest. Spouwmuurisolatie vraagt een relatief beperkte investering van gemiddeld 1.750 euro, maar levert 20 tot 25% besparing op je jaarlijkse energiefactuur.
Invloed op EPC van dak- én muurisolatie
Voor de open woning geeft toepassing van zowel 20 cm minerale wol dakisolatie als 6 cm PUR muurisolatie een energiescore van 224, een vermindering van 59%. Dezelfde toepassing laat de energiescore van het dakappartement dalen tot 178, of een vermindering van 60%.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
Spouwmuurisolatie geeft hoger energielabel
Deze vorm van woningisolatie biedt u het hoogste rendement, want bijna een kwart van alle warmte gaat verloren door ongeïsoleerde muren. Wanneer u uw woning van spouwmuurisolatie laat voorzien heeft u recht op een hoger energielabel. De marktwaarde van uw woning stijgt direct.
Door je jaarlijkse spouwmuurisolatie besparing op je energiekosten verdien je je investering na verloop van tijd volledig terug. Die terugverdientijd van spouwmuurisolatie bedraagt gemiddeld 2 à 7 jaar en hangt onder meer af van de kosten voor je isolatieproject, je type woning en verwarming, …
Met het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur verbeter je de isolatiewaarde dus enorm. Daarnaast kan het voorkomen dat oud isolatiemateriaal wat is gaan verzakken. Hierdoor ontstaan koudebruggen en verlies je weer meer warmte. Het na-isoleren van de spouw is dan een goede keuze.
Door het toepassen van muurisolatie kunt u zo'n 15 tot 25 procent op uw stookkosten besparen. Dat is afhankelijk van het type woning, stookgedrag en de hoeveelheid isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie wordt het meest toegepast, omdat het een makkelijke klus is en financieel het meest rendabel.
Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Daarmee bespaar je jaarlijks 370 euro (hoge gasprijs) of 150 euro (lange termijn prijs).
Om te weten hoeveel gas u gaat verbruiken is het belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is die verwarmd dient te worden. Wanneer u de inhoud van de ruimte weet (dat is lengte maal breedte maal hoogte) dan weet u hoeveel kuub gas er nodig is om het te verwarmen.
1 m3 gas is gelijk aan 35,17 MJ. 1 kWh heeft een warmte inhoud van 3,6 MJ. 1 m3 gas is dus gelijk aan 35,17/3,6=9,77 kWh.
PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Er is een minder dikke isolatielaag nodig om de woning goed te isoleren. Dit maakt PUR geschikt voor de minder brede spouwmuren. Maar EPS-parels en glaswol hebben ook een goede isolatiewaarde en doen eigenlijk niet onder voor PUR.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
Spouwmuurisolatie is de meest effectieve manier om je huis comfortabel warm te maken én flink te besparen op de energierekening. Door spouwisolatie bespaar je wel een kwart van je gasverbruik voor verwarming. Dat scheelt honderden euro's per jaar. Isolatie van de spouwmuren verdient zich binnen 3 tot 5 jaar terug.
De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw. Een niet-geïsoleerde spouwmuur heeft een Rc-waarde van gemiddeld 0,4. Na isolatie van een spouw van 6 centimeter stijgt de Rc-waarde van de gevel naar 1,7.
Wat kost spouwmuurisolatie per m2? De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen per vierkante meter gemiddeld tussen 20 en 30 euro. Het minimumtarief voor spouwisolatie varieert van 850 tot 1200 euro.
Een veelgebruikte methode is camera onderzoek. Met een zogenaamde endoscoop wordt, via een klein gaatje in een voeg, de spouwmuur bekeken. Dit is een betrouwbare manier om uw spouwmuurisolatie te controleren. Ook kan op deze manier de algehele staat van de spouwmuur bekeken worden.
Zolang de medewerkers van het isolatiebedrijf goed bij uw buitenmuur kunnen komen hoeft u verder niets te doen. Normaal gesproken duurt het aanbrengen van spouwmuurisolatie een halve tot één hele dag. Alle werkzaamheden worden vanaf de buitenzijde van uw woning uitgevoerd.
Wil je echt grote sprongen maken – van energielabel G naar B bijvoorbeeld – dan zul je moeten isoleren. Huiseigenaren met energielabel C (of lager) onderschatten vaak de opbrengst van isolatiemaatregelen. Combineer je dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie, dan kun je een flinke sprong maken op de labelladder.
Het zelf isoleren van de spouwmuur raden wij af. Laat het door een gecertificeerd isolatiebedrijf doen. U ontvangt bovendien subsidie en 10 jaar garantie. Wanneer er dus een probleem is, heeft u een aanspreekpunt.
Renovatie verplicht bij aankoop in Vlaanderen sinds 2023
Concreet gaat het om elke woning met EPC-waarde E of F, die moeten teruggebracht worden naar minstens niveau D (tussen 300-400 KW/jaar). En dat binnen de 5 jaar na aankoop van de woning.