Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Zien of uw telefoonnummer is “gespoofd”
U weet zeker dat uw telefoonnummer voor spoofing wordt gebruikt als onbekenden u bellen of sms'en om te vragen waarom u ze hebt gebeld of wie u bent.
U wordt gebeld door een nummer dat echt lijkt, maar het is nagemaakt. Als ontvanger heeft u dat niet snel door. Op deze manier misbruik maken van een bekend telefoonnummer wordt spoofing genoemd.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Wat is Duo Sim? Met Duo Sim ben je met twee verschillende telefoons op hetzelfde nummer bereikbaar zonder van simkaart te wisselen. Handig wanneer je een carkit gebruikt, of bijvoorbeeld voor in je tweede telefoon. En de kosten van beide simkaarten komen gewoon op dezelfde rekening.
Hoewel het onwaarschijnlijk is dat iemand uw telefoon kan binnendringen door u te bellen, moet u uw telefoonnummer toch beschermen: een gesprek met een onbekende kan onderdeel zijn van een plan om u later te hacken.
Websitespoofing staat meestal niet op zich zelf. Via een valse e-mail kom je vaak op een nepwebsite terecht. Zo'n nepwebsite lijkt sprekend op de echte website. Zo kan je denken dat je op de website zit van bijvoorbeeld je bank of een bedrijf waar je vaak online iets koopt.
Spoofing via mail, sms of app
Oplichters versturen dan een e-mail vanuit een e-mailadres dat niet echt van de afzender is. Ze bouwen de mail zo betrouwbaar op dat het net lijkt alsof hij echt door bijvoorbeeld je bank of PostNL verstuurd is. Hetzelfde doen ze via phisings-sms'jes.
PII - persoonlijk identificeerbare informatie. Deze bestaat uit je naam, adres, e-mailadres, BSN, fiscaal nummer, geboortedatum, medische gegevens, opleidingsgegevens, dienstverband. Veel van deze informatie kan een hacker gebruiken om je identiteit te stelen.
De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels. Het is ook mogelijk dat u voorafgaand bent gephisht. Een oplichter heeft vaak de volgende informatie van een slachtoffer: Naam, geboortedatum, BSN-nummer, adres en telefoonnummer.
bankrekeningen openen en kredieten en creditcards aanvragen; u beschadigen via social media of uw e-mailaccount; in een hotel overnachten of een huis huren.
Spoofing is het phishing voor gevorderden. Spoofing is een technische truc, waardoor kwaadwillenden een valse identiteit aannemen en daarvanuit e-mails of sms'jes versturen. Dat kan gaan om oplichting met een financieel doel, maar ook om het verspreiden van desinformatie.
In 2021 zijn 97.000 mensen in Nederland slachtoffer geworden van spoofing, waarbij ruim een kwart miljard euro werd buitgemaakt. Het gaat om 11 procent van de totale financiële schade door criminaliteit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Strafbaar feit
Phishing is strafbaar. Hier kan sprake zijn van computervredebreuk (138ab Strafrecht), oplichting en (online) identiteitsfraude. Als het slachtoffer een bankpas heeft opgestuurd, kan er ook sprake zijn van diefstal.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
Wat gebeurt er bij een hack? Bij een hack van je WhatsApp account neemt iemand anders jouw profiel over. Van daaruit kunnen criminelen jouw contacten berichten sturen om zo betrouwbaarder over te komen. Kwaadwillende kunnen jouw account overnemen doordat jij een appje krijgt van een bekende (die ook gehackt is).
Telecomproviders die bij de ACM een 06-nummer aanvragen moeten die binnen een jaar uitgeven aan klanten. Wanneer dit niet wordt gedaan mag de toezichthouder de nummers intrekken. Zo heeft VodafoneZiggo al 1,2 miljoen ongebruikte 06-nummers ingeleverd. De ACM kan de nummers na een 'afkoelperiode' opnieuw uitgeven.
Een duo-simkaart. De naam zegt het al: een duo van simkaarten. Met een duo-simkaart heb je twee simkaarten met hetzelfde simkaartnummer en telefoonnummer. Je kunt deze twee simkaarten vervolgens in twee verschillende telefoons of, bijvoorbeeld, in een tablet en een telefoon plaatsen.
Met duosim krijg je bij één abonnement twee simkaarten met hetzelfde telefoonnummer. Zo ben je dus op hetzelfde nummer bereikbaar via twee telefoons. Wat je daaraan hebt? Het kan handig zijn als je vaak vanuit de auto belt.
Wat hackers op je smartphone kunnen. Je moet unieke wachtwoorden hebben, je telefoon updaten, niet op linkjes in rare sms'jes tikken, niet met openbare wifi verbinden enzovoort. Allemaal zodat je hackers geen kans geeft om in je smartphone te duiken.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).