Naast de vochtafdrijvende werking hebben theeën gemaakt van berendruifblaadjes ook een desinfecterende werking bij blaasontstekingen. Dit effect zou ook geneeskrachtige planten hebben, zoals kamille of salie, evenals groene thee.
Blaasontsteking op het nippertje voorkomen
Om te voorkomen dat de blaasontsteking doorbreekt, onderneem je dan het beste de volgende acties: drink enorm veel! Zowel water (tot drie liter per dag) als kamillethee. Het water zorgt ervoor dat je urinewegen gereinigd worden.
Goede vochtafdrijvers zijn paardenbloem, maisharen*, bleekselderij, jeneverbes, Javaanse nierthee, solidago/guldenroede, venkel, peterselie, brandnetel, berkenblad, munt en paardenstaart/equisetum.
Wat moet je doen als je een blaasontsteking hebt? Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water. Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen.
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
Citrusfruit zoals ananas, sinaasappels, grapefruits, clementines, citroenen en limoenen bevat zuren die de blaas kunnen irriteren. Dit kan de plasaandrang vergroten. Het sap van deze vruchten heeft een soortgelijk effect.
Spoel de bacteriën naar buiten en verminder de irritatie met verdunde urine. Drink elke dag 300 milliliter cranberrysap. Het sap voorkomt dat bacteriën aan het urinekanaal blijven plakken. Eet dagelijks yoghurt die de goede bacterie lactobacillus acidophilus bevat.
Waterrijke groente
Net als voor fruit, geldt voor groente: hoe meer water het bevat, hoe beter het voor je blaas is. Sla dus maar bijvoorbeeld broccoli, bloemkool en boerenkool in. En eet regelmatig een salade.
Wat u bij een gevoelige blaas zeker moet blijven doen, is drinken. Door niet genoeg water te drinken, werkt uw blaas minder goed en verergeren plasproblemen. Daarom raden wij aan om ten minste zes glazen water verspreid over de dag te drinken. Zo houdt u uw blaas gezond.
Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg.
Ook groene thee helpt bij het schoonspoelen van de urinewegen. Dit komt voornamelijk door de rijke hoeveelheid polyfenolen die in groene thee zit. Deze verbindingen werken als antioxidanten en helpen bij het verwijderen van afvalstoffen via de nieren, urinewegen en blaas.
Plas ophouden (als alles goed gaat)
De bekkenbodem-spieren zitten tussen uw zitbotjes, schaambeen en stuitje. Deze spieren sluiten uw plasbuis af. En houden uw blaas, baarmoeder en darm op hun plek. U kunt deze spieren zelf aanspannen en ontspannen.
Gember, een knolgewas, is ook een populair en bekend huismiddeltje dat vaak als specerij en als thee wordt gebruikt. Bij urineweginfecties zijn het vooral de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen van gember die kunnen helpen.
Hoeveel kamillethee mag je drinken? Kamillethee is veilig om te drinken. Het blijft een kruidenthee, dit betekent dat het veilig is wanneer je 2 kopjes op een dag hiervan drinkt.
als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.
Vergeleken met fosfomycine, verminderde de behandeling van urineweginfecties met ibuprofen het antibioticagebruik. Wel resulteerde het in meer klachten en meer gevallen van pyelonefritis. Daarom wordt ibuprofen niet aangeraden als eerstekeusmiddel bij ongecompliceerde urineweginfecties.
De huisarts kan dan testen of er bepaalde bacteriën in de urine zitten. Als dat zo is, zal hij medicatie voorschrijven waarmee de blaasontsteking meestal makkelijk te genezen is. Wat goed helpt is je kind veel te laten drinken, bij voorkeur zure dranken zoals cranberrysap of sinaasappelsap.
Medicijnen bij blaastraining
Dan kunt u een medicijn krijgen: tolterodine. Dit medicijn ontspant de wand van uw blaas, waardoor u minder vaak moet plassen. U kunt nadenken of u dit medicijn wilt.
Wat u drinkt
Wat zij echter niet weten is dat koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken de urineproductie stimuleren. Dit betekent dat uw nieren meer vocht gaan produceren om deze dranken te verwerken en dat de blaas sneller weer vol is. Bovendien kunnen cafeïne- en koolzuurhoudende dranken de blaas irriteren.
Er kan urineverlies optreden op momenten dat uw blaas onder druk staat, bijvoorbeeld bij niezen of lachen. Ook pijn in onderrug, pijn bij het vrijen en het vaak hebben van een blaasontsteking kunnen een symptoom zijn van een blaasverzakking.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.
Een behandeling met antibiotica (zie verder) doet je klachten sneller afnemen. Maar een blaasontsteking kan ook vanzelf overgaan. Heb je slechts weinig klachten? Dan kan je, in overleg met je arts, kiezen om af te wachten met de behandeling.