Restaurants die in eerste instantie bronwater aanbieden en daar geld voor vragen, doen dat vaak om financiële redenen. Restauranteigenaar Caron kan zich erin vinden dat sommige kleine horecazaken wel geld vragen voor water. „Ik zeg: als het kan, geef het dan gratis.
Een gast die bij een betaald drankje – zoals een kop koffie – een glaasje water bestelt, die krijgt het water gratis. Net als iemand die een glas water besteld om medicijnen in te nemen. Maar een gast die besluit om de hele avond alleen maar kraanwater te nuttigen, moet gewoon betalen.
Het antwoord: Restaurants en andere horecagelegenheden zijn, wettelijk gezien, niet verplicht, indien kraanwater wordt besteld, om kraanwater te leveren. Er is geen wettelijke basis dat een restaurantbezoeker dat bij een horeca-exploitant zou kunnen afdwingen.
De prijzen lopen uiteen: van 7,50 euro voor een fles bij InterScaldes, tot 'dat willen we liever niet zeggen' bij Librije's Zusje. Opvallend zijn de restaurants die een vast bedrag rekenen voor de hele avond: dat varieert van 7,50 euro bij Ciel Bleu tot 3,50 euro bij Tribeca.
Financiën en doelmatigheidswinst. Overheden en drinkwaterbedrijven geven jaarlijks ruim zeven miljard euro uit om Nederland tegen overstromingen te beschermen en voor de beschikbaarheid van voldoende en schoon water. Als gevolg van de klimaatverandering nemen de kosten de komende jaren toe.
Hebt u minder water verbruikt dan u hebt betaald? Dan krijgt u geld terug. Hebt u meer water verbruikt dan u hebt betaald? Dan betaalt u het verschil aan ons.
U betaalt het basistarief tot 150 m³ water (30 m³ voor uw wooneenheid + vier keer 30 m³ per bewoner). Alleenstaande. U betaalt het basistarief tot 60 m³ water (30 m³ voor uw wooneenheid + 30 m³ voor één bewoner).
Water uit een rivier is duurder dan grondwater. Dat komt omdat het meer geld kost om rivierwater te zuiveren tot drinkwater. Woon je in een regio waar de grond is verzakt, dan betaal je meer, omdat er vaker reparaties moeten gebeuren. Daarnaast zijn in steden meer waterleidingen nodig dan op het platteland.
Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er maximaal 15 personen gebruik van maken. Anders zijn er 2 toiletten vereist. Voor bestaande horecagebouwen is 1 toilet voldoende als er maximaal 25 personen gebruik van maken. Ventilatie met mechanische afvoer is niet verplicht.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Een flesje spa blauw kost al snel 2 euro. In sommige restaurants moet je zelfs persé spa blauw bestellen als je om water vraagt. Stel dat kraanwater in alle horeacagelegenheden op de kaart komt te staan: hoeveel willen we dan betalen? 80 procent van de Nederlanders vindt 1 euro een prima prijs.
In Nederland ben je als horeca-ondernemer niet verplicht kraanwater te schenken als een gast daarom vraagt.
Op vakantie heb je het misschien al meegemaakt: je stapt een restaurant binnen en er verschijnt spontaan een karaf water op tafel. In Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk is het wettelijk verplicht om gratis water te serveren.
Smaak neutraliseren
Het glaasje water heeft alles te maken met het proeven van koffie. Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven.
Waarvoor wordt het meeste water gebruikt
Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon.
Een liter leidingwater kost dus iets minder dan een halve eurocent. Of zo'n halve euro per dag als we ons aan dat dagelijkse gemiddelde van 100 liter leidingwater houden. Het is daarmee 200 tot 400 keer goedkoper dan water in flessen. Dat klinkt allemaal heel erg weinig, toch kan de factuur snel oplopen.
Het sociaal tarief bedraagt 1/5 van het normale tarief. U krijgt dus een korting van 80% op alle onderdelen van uw waterfactuur. De compensatie is een forfaitair bedrag. De grootte van het bedrag hangt af van het aantal gezinsleden.
Wat is vastrecht? Vastrecht is een vast bedrag voor onder anderen het onderhoud van de waterleidingen en de administratie en staat los van de hoeveelheid water die u als klant verbruikt.
Op de termijnrekening ziet u hoeveel u de komende 3 maanden betaalt voor drinkwater. U krijgt deze rekening 4 keer per jaar. Het bedrag op de rekening betaalt u vooruit. Dit noemen we een voorschot.
De leveranciers van leidingwater (drinkwater) betalen leidingwaterbelasting aan de Belastingdienst. Zij berekenen de belasting door aan hun klanten. De belasting staat apart op de nota vermeld.
In 2021 was het gemiddelde watergebruik per persoon per dag 129 liter.
Watergebruik bij douchen
Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water bij negen minuten douchen. Daarvoor betaal je 0,62 euro bij een gasboiler en 0,70 euro bij een elektrische boiler, zo berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de energieprijzen van mei 2022.