De oorzaak is meestal een zeer klein wondje waar net de verkeerde (huid)bacterie in terecht komt. Deze huidbacterie draagt iedereen bij zich en is principe onschuldig. Vaak staat het opgelopen wondje niet in verhouding met de pijnklachten die mensen ervaren.
De GAS zit meestal in de neus, de keel en kan op de huid zitten, bijvoorbeeld op de handen of onderbenen. Iemand kan de bacterie bij zich dragen zonder ziek te zijn. U kunt de bacterie hebben gekregen: via druppeltjes in de lucht toen een besmet iemand hoestte, nieste of hard praatte.
Vaak zijn vleesetende bacteriën te vermijden door een wond snel uit te spoelen en vaak de handen te wassen. Naar een diepe wond moet een dokter kijken.
Jaarlijks raken een paar honderd mensen geïnfecteerd met een vleesetende bacterie. Die is zonder behandeling meestal binnen 72 uur dodelijk.
Weefsel sterft af
Maar het kan ook levensbedreigende infecties veroorzaken, zoals de vleesetende bacterie." De bacterie maakt dan volgens de arts-microbioloog giftige stofjes aan die ervoor zorgen dat het weefsel kan afsterven.
Behandeling van necrotiserende fasciitis
Na het stellen van de diagnose wordt via een infuus antibiotica toegediend in hoge dosering. Om de infectie te stoppen moet het aangetaste weefsel worden verwijderd tijdens een operatie. Meestal zijn er meerdere operaties nodig.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
De huid verkleurt paarsachtig rood. Het onderliggende weefsel sterft af, waardoor het donker kleurt. Bij gasgangreen ten slotte sterven de weefsels in en rond de wonde snel af, in een tijdspanne van enkele uren. Hierdoor wordt de wondzone zwart.
Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. De kans op een ernstige infectie is groter tijdens of vlak na waterpokken of een luchtweginfectie, zoals griep. Iemand met de bacterie kan anderen ook besmetten via de handen.
Erysipelas wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die streptokokken heten. Deze bacterie staat ook bekend onder de namen Streptococcus pyogenes, Streptococcus hemolyticus, beta-hemolytische streptokok, groep A streptokokken, en 'vleesetende streptokok'.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen.
De overgang tot necrose kan enkele uren tot dagen duren, afhankelijk van de hoeveelheid bloedvoorziening die er nog is. Wanneer de necrotische plek geïnfecteerd wordt door bacteriën, kan droog gangreen overgaan tot nat gangreen.
Ter preventie wat het voedsel betreft:
Bewaar voedsel bij de juiste temperatuur. Verhit voedsel goed door, zodat het van buiten én van binnen gaar is. Was rauwe groente en fruit goed met schoon water. Eet geen rauw of rosé vlees, drink geen rauwe melk.
Als iemand met een ziekmakende bacterie of virus deze op andere mensen kan overdragen, dan spreekt men van een besmettelijke infectieziekte. Besmet raken kan dan op verschillende manieren, mede afhankelijk van de infectieziekte. Voorbeelden zijn: Het inademen van bacteriën (zoals bij kinkhoest);
Een voedselinfectie ontstaat door het eten van voedsel met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Het uit zich meestal met heftige buikkrampen en diarree, soms in combinatie met overgeven. In uitzonderlijke gevallen kunnen de gevolgen ernstiger zijn.
De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces.
Het herstel van een kapotte huid
De opperhuid, de bovenste huidlaag, vernieuwt zichzelf continue. De bovenste laag van de opperhuid (die ook weer vijf lagen heeft) is de hoornlaag en bestaat uit dode huidcellen die een beschermende functie hebben.
Hoe vaak vernieuwt je huid? Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen. Naarmate je ouder wordt, vertraagt dit proces. Je kunt je dus voorstellen dat de oppervlakkige beschadigde huid, na deze periode is hersteld.
Als u drager bent van een resistente bacterie is behandeling meestal niet nodig. De bacterie geeft geen klachten en verdwijnt vaak vanzelf, meestal binnen maanden tot een jaar.
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
Probiotica herstellen de balans van goede en slechte bacteriën en laten zo je gezondheid en immuunsysteem goed functioneren. Voedingsmiddelen met probiotica zijn bijvoorbeeld karnemelk, kombucha, miso, tempeh, kefir, kimchi, zuurkool en augurken. Het meest bekende voedingsproduct dat probiotica bevat, is yoghurt.
De keuken is meteen de plek waar ook het smerigste voorwerp van het huis te vinden is: het schuursponsje. Omdat ze van binnen niet droog worden, kunnen bacteriën in de sponsjes goed huishouden. Ook vaatdoekjes zijn niet echt fris. Op een enkele vierkante centimeter vaatdoek leven wel miljarden bacteriën.
De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal in en op je lichaam leven. Een gigantische hoeveelheid met een niet te onderschatten rol voor jouw gezondheid. De darmmicrobiota bestaat vooral uit bacteriën, wel 1.200 soorten.
Op 9 oktober 1676 deed de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) een baanbrekende ontdekking. Jarenlang maakte hij al primitieve microscopen, en nu was hij de eerste die met eigen ogen een menigte 'kleine diertjes' zag, die bacteriën werden genoemd.