Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Urineretentie betekenis
Bij urineretentie wordt de plas opgehouden in de blaas. Dit is niet per se bewust. De blaas raakt wel vol en je hebt soms zelfs het gevoel dat je moet plassen, maar komt er geen of slechts een beetje urine vrij. Dit gaat soms ook gepaard met pijn bij het plassen of in de buik.
Een overactieve blaas is een blaas waar u geen controle meer over heeft. De blaas trekt te heftig en te vaak samen. Dit kan vervelende gevolgen hebben in het dagelijks leven.
Uw blaas is te actief. De spieren in uw blaas trekken soms ineens samen. Ze persen dan plas uit uw blaas. U voelt dan ineens dat u heel nodig moet plassen.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Door de blaas plotseling te laten leeglopen ontstaat bij IC een zogenaamde huilende blaas. Overal zijn dan kleine bloedingen zichtbaar. Soms besluit de arts tot een bioptie: het wegnemen van stukjes weefsels (biopt) uit de blaaswand, om te onderzoeken.
Wat merk ik bij een blaasontsteking (man)?
Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. U voelt vaker dat u moet plassen. Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen.
De nierbekkens, de urineleiders, de blaas en de plasbuis worden samen de urinewegen genoemd. Als je je blaas niet goed leeg plast, kan dat in de laatste fase van je leven allerlei klachten geven, zoals pijn, blaasontsteking of nierbekkenontsteking.
een branderig gevoel en pijn tijdens het plassen; 's nachts moeten opstaan om te plassen; pijn tijdens het vrijen; pijn in de onderbuik die toeneemt naarmate de blaas zich vult, en tijdelijk afneemt na het plassen.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Tolterodine ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat. Tolterodine is alleen zinvol bij mensen met aandrangincontinentie.
Niet goed leegplassen: symptomen. Urineretentie is een ophoping van urine in de blaas, omdat men niet meer kan plassen of slechts kleine beetjes plast. Retentie betekent letterlijk: vasthouden. Als u opeens niet meer kunt plassen (acute urineretentie) kan er pijn ontstaan, omdat de blaaswand uitrekt.
Kan een overactieve blaas vanzelf over gaan? Een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie. Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Verder kan de druk in je blaas oplopen en dit kan weer een nierbeschadiging tot gevolg hebben. Dit is niet waar, je blaas is een rekbaar orgaan.
Oorzaken van plasproblemen
Ouderdom. Een overactieve blaas. Prostaatkanker. Vernauwing in de plasbuis, bijvoorbeeld na een infectie of beschadiging van de plasbuis.
Bij chronische urineretentie loopt de blaas langzaam vol, en heb je vaak moeite om de blaas leeg te plassen. Je plast dan vaak kleine hoeveelheden, maar de pijn is eerder beperkt. De blaas kan zo vol geraken dat ze overloopt. Dan verlies je urine zonder dat de blaas geledigd wordt (overloopincontinentie).
Overloop- of druppelincontinentie is het gevolg van een overvolle blaas. Als de druk in de buikholte stijgt, kan de blaas overlopen. De blaasuitgang wordt dan als het ware opengetrokken.
Wanneer u denkt dat u een blaasontsteking heeft, kunt u dit zelf testen. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en voert de test uit zoals uitgelegd op de gebruiksaanwijzing van de testen.
Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water. Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
Over het algemeen kunnen vrouwen afwachten tot de klachten vanzelf overgaan. Als het nodig is kunt u paracetamol tegen de pijn innemen. U kunt het beste contact opnemen met de huisarts als u hevige klachten heeft of als uw klachten langer dan een week aanhouden.
Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn symptomen ervan. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. De ontsteking gaat gepaard met een branderige pijn bij het plassen, kleine hoeveelheden urine die er troebel uitzien, een onaangename lucht, koorts en een doffe pijn in de onderbuik.
Bij blaas en nieren hoort de emotie angst, in de vijf elementen leer is dit het element Water. Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang teveel angst/stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals een terugkerende blaasontsteking.
Symptomen blaaspijnsyndroom
Vaak plassen in kleine beetjes. Continue pijnlijke aandrang tot plassen. Pijn in de plasbuis (urethra) Drukkend pijnlijk gevoel in de onderbuik.