Potgrond is een uitstekende keuze wanneer u zelf planten, bloemen of gewassen wilt telen en verbouwen, bijvoorbeeld in bakken en potten. Daarnaast is potgrond - in tegenstelling tot tuinaarde - heel luchtig. Hierdoor loopt het water er gemakkelijker doorheen en kunnen de wortels zich beter verspreiden.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Een losse structuur, voldoende humus en de juiste hoeveelheid meststoffen zijn belangrijke eigenschappen van goede tuingrond. Is de grond in de tuin niet van een goede kwaliteit dan kunt u de grond verbeteren met bemeste tuinaarde. Het is een fijne zwarte aarde, op basis van veenproducten, die bodem verbeterend werkt.
Potgrond is een samengesteld mengel van grondstoffen, dat bedoeld is om planten zo goed mogelijk te laten groeien. Er worden plantenvoedingsstoffen voor zo'n 6 tot 8 weken groei aan toegevoegd. Potgrond is daarom duurder dan de andere producten die je bij het tuincentrum in zakken koopt, zoals tuinaarde en compost.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
De laag nieuwe aarde mag niet dikker zijn dan 10 tot 15 cm. Een te dikke laag vreemde aarde ( vaak totaal anders van structuur ) zal het effekt van een bloempot hebben voor de beworteling van uw beplanting. Met het grondwerk wordt de basis gelegd voor een nieuwe tuin.
Voor de meeste planten is gewone tuingrond of potgrond prima. Daar zit alles in wat ze nodig hebben. Maar er zijn planten die heel slecht tegen de normale hoeveelheid kalk in de grond kunnen. Zulke planten moeten in zure grond groeien.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Als je een plantengat wilt opvullen koop dan onbemeste tuinaarde, wil je de huidige grond verbeteren of verrijken koop dan bemeste tuinaarde en gebruik potgrond voor potten en plantenbakken.
U kunt potgrond in zakken lang bewaren. Echter, na ca. drie maanden kunnen schimmels ontstaan in de zak.
Bij het aanplanten van nieuwe planten, voor het ophogen van je border of het vullen van een compleet nieuwe border, zal je verse potgrond nodig hebben. Het is zonde voor je portemonnee als je te veel koopt en zonde van je tijd als je te weinig haalt.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Goede potgrond is super belangrijk zelfs essentieel voor de groei van jouw plant. Daar haalt je plant alle voedingsstoffen en water uit die nodig zijn voor de groei. Wie van tuinieren houd, koopt gegarandeerd zo nu en dan wat potgrond.
Goede potgrond is essentieel voor de groei van je plant. Daar haalt je plant alle voedingsstoffen en water uit die nodig zijn voor de groei. Een goede potgrond moet dus luchtig en goed waterdoorlatend zijn, maar moet tegelijkertijd ook voldoende water kunnen vasthouden.
Een gazon of border
Gras en planten hebben veel voedingsstoffen nodig, die ze normaal uit vruchtbare grond halen. Hierdoor is het altijd aan te raden de grond af te graven en naderhand met tuinaarde op te vullen. Een stuk tuin bestemt voor een gazon of border graaf je 10 tot 25 cm diep af.
Voor bomen en/of coniferen is het zaak dat de wortels de ruimte krijgen om te aarden. Graaf daaro af tot 60 cm diep voor deze bestemming in je tuin. Vul de afgraving vervolgens op met tuinaarde om voor genoeg voedingsstoffen te zorgen. Kijk bij een boom of er nog boomwortels van een oude boom zitten onder de grond.