Geluidsgolven kun je niet zien, maar ze kunnen wel zichtbaar gemaakt worden of gevoeld. De leerlingen onderzoeken of geluid zich het makkelijkst beweegt door vaste stoffen, vloeistoffen of gassen. Waarom hebben we twee oren?
Geluid kun je dus horen én voelen. Leg je vinger maar eens op je keel als je praat. Geluid is lucht die trilt. Als jij praat, brengen de stembanden in je keel de lucht tot trillen.
Geluid plant zich voort in de vorm van geluidsgolven. De snelheid waarmee dit gebeurt, de geluidssnelheid, hangt af van het medium waarin de geluidsgolf zich voortbeweegt en van factoren als temperatuur, vochtigheidsgraad en bewegingstoestand van het medium, zoals bij eventuele tegenwind.
Geluid zijn drukveranderingen in de lucht die je kan horen. Deze drukveranderingen zijn in de vorm van golven, met een amplitude en een frequentie. De golfbeweging van een geluidsgolf is in dezelfde richting als waarin de golf zich voortplant, geluid is dus een longitudinale golf.
Geluid kan zich in principe door ieder medium verplaatsen. Door lucht, maar ook bijvoorbeeld door water en staal. De geluidssnelheid hangt af van de vastheid, temperatuur en samenstelling van de stof.
Geluidsgolven kun je niet zien, maar ze kunnen wel zichtbaar gemaakt worden of gevoeld. De leerlingen onderzoeken of geluid zich het makkelijkst beweegt door vaste stoffen, vloeistoffen of gassen.
Geluid draagt niet zo ver, hooguit enkele kilometers. Zo beschouwd is geluid een lokaal milieuprobleem. Maar het aantal geluidsbronnen is groot en gevarieerd In Nederland. Daardoor is vrijwel altijd en overal geluid van menselijke activiteiten te horen.
Vaak wordt Leonardo DaVinci genoemd als ontdekker van geluid als geluidssgolven rond 1500. Maar de Romein Seneca wordt ook al genoemd in 100 jaar voor de jaartelling. Of Galilei die enkele geluidseigenschappen ontdekte.
Het in beweging brengen van de luchtmoleculen kost energie. Dus geluid is ook te beschouwen als een vorm van energie. Deze energie kan worden gemeten en weergegeven in de eenheid van energie: W/m 2, Watt per vierkante meter. Hoe harder een geluid is, des te meer energie kost het om dit geluid te produceren.
Als je een geluid maakt, gaat de lucht in de buurt van het geluid trillen. De trillingen verspreiden zich door de lucht. Als de trillingen in de lucht je oren bereiken, hoor je het geluid. Geluid verplaatst zich dus door de lucht.
De positie van een geluidsbron wordt in onze hersenen berekend. In onze hersenen zit een soort akoestische kaart, opgemaakt uit hersencellen, van de omgeving die ons omringt. Een geluid baant zich via het linker- en het rechteroor een weg naar de hersenen.
Om geluid te kunnen absorberen, moet het materiaal akoestisch open zijn. Dat betekent dat het materiaal poriën of openingen moet hebben voor de absorptie van de geluidsgolven. De energie van het geluid kan dan omgezet worden in warmte en zo weerkaatst het niet in de ruimte. Dit is de essentie van geluidsabsorptie.
De lichtsnelheid is ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Het licht, de bliksemflits, is dus heel snel bij je. Veel sneller dan het geluid (de donder). Want de snelheid van geluid is ongeveer 330 meter per seconde.
Harde geluiden zoals het geluid van het gekletter van bestek op een bord, dat van een melkopschuimer of het geluid van een alarm kan als pijnlijk hard worden ervaren. Zoals ook bij tinnitus er veel individuele verschillen zijn, geldt dat ook voor overgevoeligheid voor geluid.
Dat mensen nooit helemaal wennen aan geluid, ervaren mensen die al jarenlang in een gebied wonen met veel verkeersgeluid. Zij houden toch het gevoel dat ze relatief slechter slapen en minder uitgerust zijn.
Meten van de geluidbelasting. Geluid wordt gemeten met geluidsniveau- of blootstellingmeters. Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen klasse 1 en klasse 2 geluidmeters. Klasse 1-meters zijn nauwkeuriger dan klasse 2 meters en worden vaak bij juridische kwesties gebruikt.
De pijngrens van geluid ligt voor mensen rond de 120-130 dB. Deze geluidsniveaus zijn zo hoog dat je bij blootstelling direct gehoorschade kunt oplopen. Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
Als geluid worden mechanische trillingen van de materie beschouwd in zoverre ze waarneembaar zijn door het menselijk oor. Als materie kunnen gassen (lucht), vloeistoffen (water) en vaste stoffen (beenge- leiding) dienen. Lucht is voor de van oren voorziene mens het belangrijkste medium.
Kussens, vloerkleden, stoffen bekleding op de bank, vloerbedekking op de trap, bekleed de kamer en uw meubels. U kunt het zo bont maken als u zelf wilt. Textiel dempt geluid, niet alleen van de buren maar ook van uzelf. En het is ook lekker warm in de winter.
V: Wie is de Jury van Het Geluid? A: De Jury van Het Geluid bestaat uit een vijfkoppige jury (waar geen dj's inzitten). De juryleden zijn de enigen die weten wat Het Geluid is en ze blijven te allen tijde anoniem.
In vloeistoffen en vaste stoffen is de geluidssnelheid meestal hoger. In water bijvoorbeeld plant geluid zich voort met een snelheid van circa 1510 m/s; in hout is dat circa 3300 m/s; in staal circa 5800 m/s. Bij de hardste metalen kan de geluidssnelheid oplopen tot 12.000 m/s.
Trillingen van de lucht nemen we waar als geluid. Hoe snel de lucht trilt, bepaalt hoe hoog het geluid klinkt: hoe sneller, hoe hoger. Hoe vaak de lucht trilt in één seconde heet de frequentie. Deze wordt uitgedrukt in Hertz (Hz (Hertz)).
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
De snelheid waarmee het geluid zich verplaatst is afhankelijk van de tussenstof. In de tabel zie je enkele voorbeelden. De geluidssnelheid is het grootst in vaste stoffen (steen, koper, glas), in vloeistoffen (water) minder groot en in gassen (lucht) het kleinst.