In het VO mogen leerlingen maximaal 5 jaar doen over de leerjaren 1 tot en met 3 van havo en vwo. Vmbo-scholen en de bovenbouw van havo en vwo bepalen zelf hoelang leerlingen op school mogen blijven. In het toezicht van de Onderwijsinspectie op het VO speelt zittenblijven een beperkte rol.
Je slaagt voor het eindexamen havo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor een van de kernvakken. Daarnaast mag je voor maximaal 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Op de meeste scholen is het niet mogelijk om af te stromen van 4 vwo naar 5 havo of van 3 havo naar 4 vmbo-t.
Met een gemiddelde van 5,49 of lager is een leerling gezakt. - Het vak lichamelijke opvoeding moet 'voldoende' of 'goed' zijn. - Er maximaal één 5 gehaald is voor de kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde). Dus één 5 en verder alles een 6 of hoger, of voor alle drie de vakken een 6 of hoger.
Een leerling die zonder bespreking doubleert in vwo leerjaar 3 mag niet overstappen naar havo leerjaar 4. Bij doubleren kan er ook gekozen worden voor afstroom naar hetzelfde leerjaar van een niveau lager.
Vavo en Rutte-regeling
Soms kan je kind een vmbo-t, havo of vwo-diploma halen via het volwassenonderwijs (vavo). Op het vavo krijgt je kind alleen les in de vakken waar die een onvoldoende voor heeft gehaald. De cijfers voor de al behaalde vakken blijven staan.
Dat kan. Als je een overgangsbewijs hebt van 3 naar 4 havo kun je je aanmelden voor een mbo niveau 4 opleiding.
❖ Een leerling wordt bevorderd naar havo-4 wanneer hij/zij een eindrapport heeft met ten hoogste 1 tekort in de gekozen vakken voor klas 4 en ten hoogste 3 tekorten in alle vakken*. ❖ Om bevorderd te worden moet tegenover elk tekort een compensatiepunt staan uit alle vakken*.
Ben je twee keer achter elkaar gezakt voor je eindexamen op de middelbare school? Dan beslist de school wat er gaat gebeuren. Soms wordt besloten dat het beter is om naar een andere school te gaan. De wet verbindt in elk geval geen consequenties aan zo'n situatie, dus het is niet verplicht dat je van school af moet.
Op veel scholen voor havo en vwo mogen leerlingen maximaal één keer blijven zitten in de onderbouw. Vmbo-scholen hanteren vaak de regel dat je maximaal twee keer mag blijven zitten. Volgt een leerling praktijkonderwijs? Dan mag de leerling op school blijven tot en met het schooljaar waarin hij 18 jaar wordt.
Ruim 1 procent blijft zitten; dit percentage is de laatste jaren licht afgenomen (Zie Onderwijs in cijfers ). Zittenblijven komt vooral voor in de eerste jaren van de basisschool. In groep 1 en 2 wordt zittenblijven ook wel 'verlengd kleuteren' genoemd.
Blijven zitten basis- en voortgezet onderwijs
Zijn de leerresultaten en ontwikkeling van uw kind nog niet voldoende? Dan kan uw kind blijven zitten. Daarover beslist de school. De school kijkt daarbij onder meer naar het niveau van de klasgenoten van uw kind.
Zogenoemde 'compensatiepunten' kunnen er namelijk voor zorgen dat je gemiddelde toch minstens een 6,0 is, waarmee je voldoet aan de slagingseisen. Elke extra voldoende punt die je hebt is er één, die compenseert dus een onvoldoende punt: Eén 5 compenseer je dus met minimaal één 7.
Zijn al je cijfers een 6 of hoger, dan ben je uiteraard sowieso geslaagd. Met één 5 moeten op je eindlijst alle andere cijfers 6 of hoger zijn. Haal je twee 5'en of één 4, dan moet je voor de rest een 6 scoren én tenminste voor één vak 7 of hoger. Als je lager dan een 4 scoort, ben je hoe dan ook gezakt.
Er mogen niet meer dan drie vijven (555) of één vijf en één vier (54) of één drie (3) voorkomen. Bij dit aantal onvoldoendes met compensatie wordt een leerling altijd besproken.
Het slagingspercentage op het havo ligt lager ten opzichte van het vmbo en het vwo. Jaarlijks zakt ongeveer zeven procent voor het eindexamen havo. Voor het eindexamen vmbo is dit tussen de drie en vier procent. En voor het vwo zakt gemiddeld vijf procent.
Om van vwo 4 naar vwo 5 te kunnen worden bevorderd, wordt de leerling beoordeeld op al zijn eindcijfers, behalve die voor LO. Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde is het maximaal toegestaan om één 5 op het eindrapport te hebben.
Examen doen zonder wiskunde in je pakket. Op de havo is dit, in tegenstelling tot op het vwo, nog mogelijk. Je moet dan wel voor het profiel Cultuur en Maatschappij (C&M) hebben gekozen. Op het vwo is wiskunde C verplicht bij dit profiel.
Een mbo-opleiding is een slimme keuze als je havo 4/5 moeilijk vindt of als het hbo (nog) niet bij je past. Je kunt al starten met een mbo-opleiding als je een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebt. En je houdt zicht op een hbo-diploma: als je je mbo-diploma hebt gehaald, kun je doorstromen naar het hbo.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4.
In de onderbouw van het havo krijgen leerlingen Nederlands, Engels, wiskunde, mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en twee vreemde talen. In de bovenbouw krijgen zij Nederlands, Engels, maatschappijleer, CKV en lichamelijke opvoeding.
Als je gezakt bent voor het eindexamen havo, kun je herkansen. Als je niet slaagt voor de herkansing, kun je het examenjaar overdoen. Ook kun je naar het volwassenenonderwijs.
Zakken voor de havo of het vwo
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Gaat het om leerlingen van 16 en 17 jaar die nog geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben (een startkwalificatie)? Dan kan de leerplichtambtenaar spijbelen ook melden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit doet de ambtenaar als het niet lukt de leerling weer naar school te krijgen.