Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is!
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op. Lekker.
"Je produceert 1 tot anderhalve liter snot per dag. Het meeste daarvan slik je in, dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten".
Dun en doorzichtig snot is gezond
Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is!
Gezonde snot is dun en doorzichtig
Wit, geel, groen of rood. Een niet zo smakelijk detail, maar wel belangrijk om te weten: de kleur van je snot kan veel zeggen over je gezondheid. Voorop staat dat 'gezond' snot dun en doorzichtig is. Wit, plakkerig en dikker snot duidt meestal op een verkoudheid.
De neus ophalen
Misschien minder smakelijk, zeker voor de mensen om u heen, maar het ophalen van uw neus is beter. Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
In de context van je neus wordt dit slijm, snot genoemd. Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Snot is slijm dat wordt aangemaakt door je neusslijmvliezen. De neusslijmvliezen produceren altijd slijm. Namelijk zo'n 1,5 liter per dag, als je gezond bent. Dit dunne, vochtige snot glijdt in je keel en slik je vanzelf in.
"Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennis maken met een verzwakte ziekteverwerker," aldus Bischinger. "Je bouwt dan specifieke weerstand op. Het werkt net als een vaccin."
Teveel neuspeuteren en droge lucht kunnen leiden tot beschadiging van het slijmvlies van de neus en dat kan neusbloedingen veroorzaken en zelfs een gat in het neustussenschot.
Groen snot
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten.
In de derde fase werkt het verkoudheidsvirus op volle toeren. Klachten als keelpijn, hoesten en een loopneus geven u het beroerde verkoudeidsgevoel. Tot slot verdwijnt het virus uit uw lichaam in de vierde fase. De klachten nemen langzaam af.
Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een kapot, beschadigd bloedvaatje in de neus. Vaak komt dit voor bij een verkoudheid, infectie van het neusslijmvlies of door peuteren in de neus. Het kan ook ontstaan nadat de neus hard wordt gestoten of na een val. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een neusbloeding.
Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken. De neus kan daardoor dicht zitten.
Het contouren van je neus betekent het creëren van schaduwen. Dat doe je door aan de zijkanten van je neusbrug strepen te zetten. Die zorgen voor de illusie van een smallere neus. Breng ook een beetje aan op de onderkant van je neus, als je je neus minder lang wilt laten lijken.
“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
"Snuiten geeft veel eerder problemen. Ben je verkouden en snuit je je neus, dan kunnen de bacteriën en virussen in je bijholtes terechtkomen. Dat kan eventueel leiden tot een bijholteontsteking, in dat geval heb ik naast je verkoudheidsklachten ook drukkende pijn in je gezicht.
Snot is slijm dat werkt als een beschermlaagje. Het voorkomt dat stof en mogelijke indringers als bacteriën en virussen je neus en luchtwegen binnen dringen. Het vangt het op en voert het af. Top, zo komt het niet verder in je lichaam terecht en helpt het voorkomen dat je ziek wordt.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
Standaard slijm is helder, maar slijm kan ook geel, groen of bruin van kleur zijn.