De aarsmaden leven in de darm en komen in de nacht naar buiten om eitjes rond de anus te leggen. Daarom veroorzaken ze jeuk aan de anus en bilspleet. Omdat het jeukt, zal de besmette persoon krabben, waardoor de eitjes blijven kleven aan de vingers en onder de nagels.
De wormpjes leven in de darm. Ze leggen hun eitjes rond de anus, vooral 's nachts. Dat geeft jeuk. Door krabben komen de eitjes aan de handen.
Bij tips en adviezen kan je hier meer informatie over vinden. Doe jouw kind overdag en 's nachts een strakke onderbroek aan. Je kunt de bilnaad insmeren met een watervrije zalf (bijvoorbeeld vaseline) om de jeuk en pijn door het krabben te verminderen.
kinderen overdag en 's nachts een strakke onderbroek aandoen en de bilnaad tegen de jeuk insmeren met vaseline of een andere watervrije zalf, zoals cetomacrogolzalf. ondergoed elke dag verschonen. nagels en billen frequent schoonmaken. lakens, nachtkleding en ondergoed wassen bij ten minste 60 °C.
Ongeveer 1 week na de besmetting hebben de larven de darmen bereikt, waar ze leven van bloed dat ze opzuigen uit de darm. De arts kan mebendazol voorschrijven om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal 3 dagen.
Oorzaken van aarsmaden
Je krijgt aarsmaden doordat je onbewust eitjes inslikt. De eitjes van aarsmaden worden verspreid doordat de drager vaak krabt aan de jeukende anus en dan de eitjes onder de nagels krijgt. Bij het eten of drinken komen de eitjes in de mond en vervolgens in de darmen terecht.
Je krijgt aarsmaden door onbewust eitjes in te slikken. Deze eitjes worden vaak verspreid doordat iemand met aarsmaden aan zijn of haar anus krabt en de eitjes dan onder zijn of haar nagels krijgt.
Mebendazol is werkzaam tegen nematodeninfestaties in het darmkanaal zoals die met Enterobius vermicularis, Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura, Ancylostoma duodenale en Necator americanus. Soms kan het tot 3 dagen na inname duren alvorens de werkzaamheid intreedt.
Symptomen worminfectie / aarsmaden
Ook kan onrustig slapen een klacht zijn die door de aarsmade wordt veroorzaakt. De belangrijkste klacht is echter jeuk rond de anus, omdat de wormpjes, die daarom ook aarsmaden worden genoemd, 's nachts naar de anus kruipen om daar hun eitjes te leggen.
Onder natuurlijke omstandigheden komen regenwormen boven door graafbewegingen van mollen. Regenwormen komen ook bovengronds bij regenachtig weer om te paren, ze zijn verder vooral 's nachts actief.
Wat merkt u van wormpjes (aarsmaden)?
Soms ziet u dunne witte draadjes in poep, ondergoed of beddengoed. De wormpjes zijn tot ongeveer 1 cm lang. Soms bewegen ze. Soms geven ze jeuk rond de anus en/of vagina, vooral 's nachts.
Aarswormen verdwijnen na een tijdje vanzelf als je een piekfijne handhygiëne toepast. Was ze zeker voor elke maaltijd en na een toiletbezoek. Bij slechte hygiëne kan je niet enkel anderen, maar ook jezelf opnieuw besmetten. Probeer niet te krabben rond de aars, knip de nagels kort en maak ze regelmatig grondig schoon.
Wormen eten graag bananen. Is je wormenbak te nat en te vochtig. Dan is het aan te raden even geen bananen te voeren.
Hoe deze parasiet mensen besmet en zich weer verspreid zien we in afbeelding 10. De parasiet komt voor in besmet eten en drinken in de vorm van resistente cysten waardoor het tot wel maanden kan overleven in koud water.
U kunt wormpjes zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist. Heel soms zit er een ander soort worm, zoals een spoelworm, zweepworm of lintworm. Ziet u een (stukje) worm in uw poep? Neem deze mee naar de huisarts in een dicht potje.
Aarsmaden. Aarsmaden worden behandeld met mebendazol: direct een tablet en na 14 dagen weer een. Deze behandelwijze is nodig omdat de ontwikkeling van ei tot larve veertien dagen duurt. Indien in een gezin meer dan één persoon besmet is, is het verstandig alle gezinsleden te behandelen.
Volwassen wormen sterven vanzelf binnen enkele jaren, als de besmette patiënt niet behandeld wordt. Transmissie is afhankelijk van blootstelling van de intacte huid aan grond die besmet is met infectieuze larven.
Heel het gezin moet de handen wassen voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Knip ook de nagels van de handen kort. De lakens en dekens worden best met de stofzuiger schoongemaakt, gelucht en ververst de dag na de behandeling. Andere kinderen slapen best niet samen in hetzelfde bed met een kind dat besmet is.
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Als u het meerdere dagen moet gebruiken, kunt u het beste vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds.
Mebendazol tabletten 100 mg zijn langdurig niet leverbaar in Nederland. De apotheek importeert daarom mebendazol uit Duitsland en levert dit product als handverkoopgeneesmiddel aan een patiënt af. De bijsluiter van het product is in het Duits. De patiënt krijgt geen nadere informatie van de apothekersassistent.
Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken. Door dieren te ontwormen volgens het behandeladvies wordt voorkomen dat een besmetting problematisch wordt.
Een volwassen hond kan je het beste vier keer per jaar ontwormen. Echter, als je na het toedienen van de wormenkuur dode of levende wormen in de ontlasting ziet, dan dien je de kuur na een maand te herhalen. Gaat je hond mee naar het buitenland dan moet je een wormenkuur tegen hartworm geven.
Oorzaak van wormen bij mensen
Besmetting met wormen kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op dier of omgekeerd en van mens op mens. Je kunt bijvoorbeeld een worminfectie oplopen als er eitjes op je handen aanwezig zijn en je je handen vervolgens in je mond stopt.
Kinderen kunnen aarsmaden krijgen doordat ze de eitjes inslikken. Die kunnen bijvoorbeeld in rauwe groente of vlees zitten. Het komt ook vaak voor dat kinderen deze wormpjes krijgen door buiten in de tuin of in de zandbak te spelen.
Het enige geneesmiddel tegen wormen, wat je zonder recept kunt kopen, is de wormenkuur Mebendazol. Voor de overige medicijnen heb je een recept nodig. Mebendazol is een wormenkuur die je effectief kunt gebruiken bij aarsmaden. Het doodt de wormpjes en eitjes.