Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
Als iemand per ongeluk schade aan je woning veroorzaakt of iets stuk maakt dat van jou is, kun je degene aansprakelijk stellen voor de schade. Als deze persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft, dekt die de schade aan je woning of spullen meestal.
Wat kan je verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering? De AVP dekt schade die aan andermans spullen en gezondheid is toegebracht doordat je onvoorzichtig bent geweest. De verzekering dekt geen schade die het gevolg is van bewuste roekeloosheid en opzet.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
Op het moment dat je zakelijk aansprakelijk wordt gesteld, dan is het goed om jouw AVB verzekering te benaderen. Op het moment dat het tot een gerechtelijke procedure komt, dan is bij de civiele rechter een advocaat verplicht. Bij de kantonrechter is dit niet het geval, maar ook dan is een advocaat wel aan te raden!
Verzamel zoveel mogelijk bewijs van uw schade. Verzamel ook bewijs van de hoogte van het bedrag. Denk aan bonnetjes, foto's en verklaringen van getuigen of artsen.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Meestal staat in de polisvoorwaarden van de autoverzekering dat je binnen drie dagen na de aanrijding of ongeval de verzekeraar op de hoogte moet stellen. Je kunt wel alvast contact opnemen met een schadehersteller voor een afspraak voor reparatie. Deze moet wel aangesloten zijn bij je verzekeraar.
Je kunt autoschade claimen door contact op te nemen met je verzekeraar. Zij vragen je dan om een schadeformulier in te vullen en op te sturen. Lees meer informatie over het claimen van schade op onze pagina: Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?
Opzettelijk veroorzaken van schade is niet gedekt. Als je bijvoorbeeld in blinde woede tijdens een verkeersruzie schade maakt, dan zal dit niet gedekt worden.
Hoe werkt het schadeformulier? Bij een ongeval of aanrijding vul je altijd een Europees Schadeformulier in, samen met de tegenpartij. Ook bij schade door een onbekende tegenpartij of door een dier waarvan de eigenaar onbekend is, vul je een schadeformulier in. Deze informatie is nodig voor de afhandeling van de schade.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Wanneer je schade hebt veroorzaakt, kan de partij die de schade heeft geleden, zich rechtstreeks wenden tot de verzekeraar voor vergoeding. Ben je ook WA casco verzekerd? Dan krijg je ook nog je eigen schade gecompenseerd. Je zult door de schade wel een trede dalen op de bonus/malus ladder.
U kunt slachtoffer worden van een strafbaar feit. De rechter kan de dader verplichten een schadevergoeding aan u te betalen. Bij een ernstig misdrijf krijgt u mogelijk een eenmalige uitkering van het Schadefonds Geweldmisdrijven. Als verkeersslachtoffer kunt u mogelijk een beroep doen op het Waarborgfonds motorverkeer.
In Nederland heeft u geen reparatieplicht.
Er is sprake van eenzijdige schade wanneer je schade aan je auto hebt veroorzaakt door tegen een ander object aan te rijden. Dit kan bijvoorbeeld een paaltje of een boom zijn. Bij eenzijdige schade is er geen andere weggebruiker betrokken bij het ongeluk. Sommige verzekeraars noemen dit ook wel enkelzijdige autoschade.
Tegenpartij werkt niet mee
Je kunt de verzekeringsgegevens van andere partijen opvragen bij de RDW. Dit kost €4,60. Stuur voor de verzekeringsgegevens een e-mail naar [email protected]. Bij geruzie over de schade kun je ook je eventuele rechtsbijstandverzekeraar of tussenpersoon inschakelen.
Gevolgen niet melden schade
U loopt dan het risico dat u geen of een lagere vergoeding ontvangt.” Zoals te lezen is in de polisvoorwaarden van ASR verzekeringen, kunnen verzekeraars het niet meewerken aan het afhandelen van een schade ”afstraffen”.
Is er een schadeformulier door beide partijen volledig ingevuld en ondertekend? Dan volstaat vaak dit formulier als de tegenpartij niet meer reageert. Als dit schadeformulier duidelijk is, zal de verzekeraar van de tegenpartij uw schade moeten vergoeden. Met of zonder reactie van de aansprakelijke tegenpartij.
In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Je mag dus zelf bepalen of je verzekerd of niet verzekerd bent wanneer je schade bij een ander aanbrengt. Om plotselinge hoge kosten te vermijden wordt er door veel Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.
Wettelijke aansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die in de wet staat. Schuldaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die door eigen handelen is veroorzaakt. Risicoaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid voor schade die door een ander veroorzaakt wordt zonder dat die persoon zelf enig verwijt treft.
Hoofdelijke aansprakelijkheid is aansprakelijkheid van iedere schuldenaar (debiteur) voor de gehele verschuldigde prestatie. De schuldeiser kan dan alle schuldenaren voor het volledige bedrag aanspreken. De schuldeiser kan zich dus richten op de schuldenaar die het meeste verhaal biedt.