De binnen- en buitenunit mogen niet te ver uit elkaar worden geplaatst en de (koele) luchtstroming mag niet hinderlijk zijn (niet direct op de persoon gericht). De binnenunit moet op minstens 2 meter hoogte worden opgehangen. Lucht moet ongehinderd de ruimte in stromen.
Tips bij plaatsing warmtepomp / airco
Om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen is het raadzaam om de units op een afstand van drie á vier meter van de perceelsgrens te plaatsen.
De Woningwet beschouwt de buitenunit van een airco namelijk als een onderdeel van het bouwwerk waar het op wordt geplaatst. Omdat het bouwvolume door het plaatsen van een buitenunit vrijwel altijd toeneemt, is hiervoor officieel een omgevingsvergunning voor bouwen vereist.
Locatie buitenunit
De buitenunit plaats je bij voorkeur niet te ver van de binnenunit. De plek bepaalt of er extra werk nodig is voor het leidingwerk of dat er een dakdoorvoer noodzakelijk is. Moet de airco ook verwarmen, dan moet de buitenunit minimaal 15 centimeter boven de grond.
Het binnendeel van de airco dient zo hoog mogelijk geplaatst te worden. Dan wordt de kamer sneller gekoeld, omdat de koude lucht veel beter wordt verspreid. De unit wordt niet strak tegen het plafond geplaatst, er moet ongeveer 15 cm vrij gehouden worden aan de boven- en zijkanten voor een goede werking.
Laat jouw airco 'lopen' op zonnepanelen
Goed, een airco met 4 units verbruikt gemiddeld zo'n 3.000 kilowattuur per jaar. Dan heb je een kwalitatief goede airco, maar het kost wel heel wat stroom. Onze tip: laat je airco compleet lopen op zonnepanelen. Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je zo'n 12 zonnepanelen nodig.
Een airco is een bouwwerk
In principe is voor het plaatsen van de airco-unit dus een omgevingsvergunning nodig.
Tegenwoordig worden airco's gelukkig steeds stiller. Een buitenunit maakt vaak slechts een geluidsniveau van 50dB. Dat is vergelijkbaar met verkeer dat op 30 meter afstand voorbij rijdt. Wel geldt er sinds 2021 een nieuwe wetgeving dat een buitenunit van een airco bij de buren slechts tot 40dB te horen mag zijn.
Overige aandachtspunten bij het bepalen van de plaats van de airco: De binnenunit moet op minstens 2 meter hoogte opgehangen worden. Lucht moet ongehinderd de ruimte in kunnen stromen.
Hoor je het geluid van een airconditioning binnen of buiten? De meeste klachten over het geluid van een airconditioning komen van de buitenunit. Buren klagen over te veel geluid of de bewoners zelf ervaren hinder van de unit wanneer zij bijvoorbeeld in de tuin zitten.
Een split-airconditioning werkt met een buitenunit en één binnenunit. Hiermee kunt u dus ook één ruimte in huis koelen. Dit noemt men ook wel een single split airconditioning. Veel mensen kiezen daarbij voor het koelen van de woonkamer óf slaapkamer.
Wil je écht graag je buitenunit onder een omkapsel verhullen, ga dan specifiek voor een geluidsdempende kast. Omring de buitenunit met planten, bereik je dan weer het omgekeerde effect. Bloemen of struiken dempen het geluid dat je airco maakt én vormen daarnaast ook een visuele barrière zodat je unit minder opvalt.
Daarom hebben we de volgende tips voor je op een rijtje gezet om de klimaatimpact van je airco toch nog te verkleinen. Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt.
Met slechts 36 dB(A) (gemeten op 2 meter afstand) zijn de NIBE buiten-units de stilste op de markt.
Het is ook geen probleem om de airco liggend te vervoeren. Wel raden we aan om na het liggend vervoeren van de airco, de airco voor gebruik een aantal uur (minimaal 2) rechtop te laten staan om zo het koelmiddel goed te laten doorlopen.
De meeste moderne koelkasten zijn redelijk stil; het geluidsniveau van een koelkast ligt rond de 40 dB. Dat is ongeveer zo hard als het normale geluid in de huiskamer of als in een stil klaslokaal.
De compressor in de buitenunit perst gas samen en verhit het naar een temperatuur van tussen de 50 en 60 graden Celsius.
Een mobiele airco zonder slang bestaat niet. Een airco werkt namelijk door de warme lucht in de kamer op te zuigen, deze lucht te verkoelen en de warme lucht via een slang naar buiten af te voeren. Als mensen het hebben over een airco zonder slang, dan bedoelen ze vaak een luchtkoeler.
In latere studies werd wel genetisch materiaal van coronavirussen teruggevonden in aircosystemen. Of dat betekent dat het virus zich ook via airco kan verspreiden is daarmee niet aangetoond.
– Een airco mag zelf geplaatst worden, als er maar wordt voldaan aan een aantal eisen. De belangrijkste voorwaarde om zelf een airco te mogen installeren is dat het apparaat met minder dan 3 liter koudemiddel gevuld is.
Een ander gunstig alternatief is investeren in extra elektrische apparaten die het wooncomfort versterken. Een voorbeeld daarvan is een airco, die in de zomerperiode veelvuldig gebruikt wordt. Doordat zonnepanelen juist in die periode veel energie opwekken, kunnen airco's draaien op de energie die het dak zelf levert.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Een airco is zeer goed met zonnepanelen te combineren. Dit heeft te maken met verschillende redenen. Tijdens de warmste periodes van het jaar wekken je zonnepanelen de meeste elektriciteit op, die een airco goed kan gebruiken.