Werkt aluminiumfolie tegen muizen écht? Muizen knagen aan alles, maar wonderlijk genoeg bijten ze niet door aluminiumfolie. Denk echter niet dat je ook voedsel in aluminiumfolie kunt verpakken om het te beschermen tegen muizen. Voedsel bewaar je het best in goed afgesloten blikken of dozen, van hard plastic of metaal.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie. Dit soort oliën hebben in Nederland geen toelating als bestrijdingsmiddel.
Check de muren en kastjes op gaten en spleten en maak deze dicht. Zorg er wel voor dat je de gaten dichtmaakt met materiaal waar de muizen niet doorheen kunnen knagen zoals kit, staalwol of ijzergaas. En zorg ervoor dat de gaten in het gaas niet groter zijn dan 5 millimeter.
Gebruik in elk geval geen aluminiumfolie of doorzichtige folie, want muizen ritsen daar zo doorheen. Bewaar ook het eten van je huisdieren in stevige, goed afsluitbare verpakkingen. Muizen likken namelijk hun lippen af bij het zien van sappige hondenbrokken of knapperig vogelzaad.
De penetrante en zure lucht zorgt ervoor dat muizen liever de benen nemen. Hierdoor is azijn een zeer geschikt middel om muizen te verjagen. Je kunt het gebruiken door een kleine hoeveelheid azijn te sprenkelen op de plekken waar je last hebt van muizen.
De Muskil Excellent muizenpasta is op dit moment het meest geschikte muizengif om muizen te bestrijden. In dit middel zit de werkzame stof Brodifacoum, een antistollingsmiddel dat een inwendige bloeding veroorzaakt. Voor dit middel zijn muizen nog niet resistent.
Muizen gaan niet vanzelf weer weg. Tenzij je eenmalig met een verdwaalde muis in huis te maken hebt. Het probleem is namelijk dat muizen voor zeer lange tijd kunnen blijven als ze een onderkomen vinden waar volop etenswaren en schuilplekken zijn. Bij veel muizen helpt het zetten van een paar klemmetjes zeker niet.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Muizen vinden het geluid van de ultrasone verjager zeer irritant. Ze worden verstoord in hun (eet)gewoonten, raken van slag en zoeken liever ergens anders onderdak. De muizenverjager werkt goed in de ruimte waarin het geplaatst is. De geluidsgolven dringen niet door muren heen, waardoor het vooral lokaal effectief is.
De geur van chloor kan behoorlijke penetrant zijn. Maar het is wel effectief tegen muizen, zoals andere sterke geuren. Bedruppel watten met chloor en leg bij de spleten en kieren waar muizen het huis kunnen betreden.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Welke gifvrije alternatieven zijn er? We kennen allemaal de (houten muizenklem met een blokje kaas, spek of pindakaas er tussen, dit is de bekendste gifvrije val. Daarnaast heb je ook de triptrap muizenval, hierbij wordt de muis gevangen zonder deze te doden.
Muizen zijn ziekteverwekkers en dus gevaarlijk!
De ziekten worden rechtstreeks op de mens overgedragen door contact met uitwerpselen van muizen, speeksel of urine, muizenbeten en louter direct contact. Ze kunnen echter ook indirect worden verspreid via teken, vlooien en mijten.
Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden.
Muizen komen eenvoudig je huis binnen dankzij piepkleine gaten en kieren. Ventilatiegaten in je buitenmuur bijvoorbeeld, maar ze lopen met hetzelfde gemak onder de garagepoort door of kruipen via de buitenmuur en je dakgoot onder je dakpannen. Voor je het weet zitten ze op zolder of tussen de spouwmuur.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Hoe lang het duurt voordat muizengif werkt ligt aan de grootte en leeftijd van de muis. Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Muizen zijn nachtdieren. U zult muizen in huis dus niet snel zien. Hoort u 's avonds krassende geluiden, zijn verpakkingen van voedsel vaak beschadigd, hangt er een vreemde geur in afgesloten kamers of ruimtes? Dan heeft u waarschijnlijk last van muizen.
Muizen maken zelf vitamine K1 aan, wat de bloedstolling bevorderd. Muizengif zijn multi-dosis vergiften. Dit betekend dat muizen het gif meerdere keren moeten even voordat ze daadwerkelijk sterven. In de regel duurt het 3 tot 18 dagen voordat muizen aan het gif dood gaan.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Wist u dat u muizen kunt verjagen met geur? Er zijn verschillende kruiden die muizen onprettig vinden zoals kamille, lavendel, pepermunt of kruidnagel. U kunt deze kruiden planten in uw tuin, of bijvoorbeeld pepermuntolie bij deuren en ramen druppelen. Ook knoflook of thee kan helpen bij het weghouden van muizen.
Door gebruik te maken van een apparaat dat geluid maakt kun je muizen wegjagen. Het geluid hoor je zelf niet, maar kunnen door muizen wel worden waargenomen. Muizen ervaren deze hoge tonen als vervelend en zullen daardoor op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.