Koffie bestaat uit zo'n 850 aromatische bestanddelen en oliën, die grotendeels verloren gaan tijdens het opwarmen. Resultaat? Je koffie smaakt minder, slechter en bitterder.
Koffie opwarmen is helaas geen goed idee. De koffie zal dan bitter en zuur worden en niet meer lekker smaken. Een verse pot koffie maken is dan de beste optie.
Hoewel ijskoffie populair is, verliest koffie de meeste smaak als de temperatuur onder de 80 graden blijft. En koude koffie opnieuw opwarmen is natuurlijk geen goed idee. Dan gaan alle aroma's verloren. Drink gewoon een kop versgezette koffie!
Koffie is zeer lang houdbaar mits je het goed bewaard. Wanneer je koffie in een geopende verpakking bewaard, verliest je koffie na een paar dagen al heel veel smaak. Daarom is het belangrijk om geopende verpakkingen altijd in een koffiebus te bewaren. Of in iets anders, als het maar luchtdicht en hersluitbaar is.
Een koude kop koffie is overigens ook ongezonder dan een verse, hete kop. Volgens onderzoekers aan de Thomas Jefferson University en Philadelphia University in de Verenigde Staten zitten er in koude koffie veel minder antioxidanten, en laat die antioxidanten net datgene zijn wat koffiedrinken gezond maakt.
Bewaar gezette koffie niet langer dan een half uur. Om aroma en smaak zo goed mogelijk te bewaren wordt koffie na het branden snel en goed verpakt. Koffie blijft het lekkerst als je het pak na opening bewaart in een goedsluitende en dus luchtdichte bus.
Cafeïnevrije koffie bevat zowel meer aflatoxine als ochratoxine. Dit is een van de reden waarom de meeste cafeïnevrije koffie zo slecht smaakt (tenzij een speciale en duurdere verwerkingsmethode wordt gebruikt). Je denkt mogelijk dat duurdere koffie beter voor je is, maar dit is niet noodzakelijk het geval.
Kun je koffie drinken die lang is blijven staan? Nadat je je koffie hebt gezet, heb je 30 minuten de tijd om het op te drinken voordat de smaak merkbaar begint te veranderen. Als de smaak belangrijk voor je is, laat je koffie dan niet te lang staan.
Een open verpakking verliest smaak en aroma. Bewaar de verpakking afgesloten, droog en donker, het liefst in een trommel of bus. Bewaar het niet in de koelkast. Daar is het vochtig en verliest het snel aroma en smaak.
Warm je koffie nooit opnieuw op
Daarom zet je best niet alleen wat haast achter het leegslurpen van je kopje, maar zou je hem ook beter nooit opnieuw opwarmen. Opgewarmde koffie is simpelweg niet lekker en bovendien is het goedje zo goedkoop, dus waarom zou je je toevlucht nemen tot dergelijke praktijken?
Integendeel. Koude koffie heeft namelijk al een andere chemische samenstelling dan warme koffie, maar wanneer je dat koud kopje opwarmt, verandert die opbouw nog eens. Koffie bestaat uit zo'n 850 aromatische bestanddelen en oliën, die grotendeels verloren gaan tijdens het opwarmen.
Een grote pot zetten en in de koelkast bewaren is overigens geen goed idee, waarschuwt Clarijs. 'Omdat flash brew met warme koffie is gemaakt, gaat het uiteindelijk oxideren, wat een vieze, droge smaak oplevert.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is ongeveer twee weken. Na de twee weken is de koffie niet bedorven maar is het wel een belangrijk gedeelte van de smaak verloren.
Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar koffiedik hergebruiken kan echt! Niet om nieuwe koffie van te zetten uiteraard, maar wel om lekkere paddenstoelen op te kweken. Deze oesterzwam paddenstoelen kunnen direct gegeten worden of in de vorm van een heerlijke snack.
Tot slot vraag je je misschien af of je koffiedik ook kunt hergebruiken om simpelweg opnieuw koffie te maken. In theorie gaat dat, maar in de praktijk wordt het toch afgeraden. Dat komt vooral omdat de kwaliteit van de smaak verloren gaat.
Koffie bewaar je zoals gezegd het beste op een koele en donkere plek. De koelkast is echter geen goed idee. Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
Hoe lang de drank op temperatuur blijft ligt aan de thermoskan zelf en de hoeveelheid vloeistof die erin zit. Hoe meer vloeistof hoe beter voor de isolatie. In de meeste gevallen houdt een thermos dranken zeker 5 – 8 uur warm of koud.
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Condens tast de oliën aan en is daarom fataal voor de versheid van koffie.
Hoe lang de koffie warm blijft, hangt af van de kwaliteit van de thermoskan. Je mag minimaal 2 uur rekenen. Het is echter onmogelijk om de koffiesmaak vast te houden. Enkele graden verschil kan de smaak al beïnvloeden.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak. Dit komt door de versheid van koffiebonen, maar ook omdat filterkoffie vaak een melange is van verschillende bonen. Filterkoffie is meer mainstream, waardoor de smaken vaak minder intens zijn.