De meeste wetenschappelijke artikelen die Google Scholar daarna toonde, gaan over problemen en gevaren gerelateerd aan draagzakken. Kinderen lopen in een draagzak meer kans om te overlijden en fietsen met kind in draagzak is gevaarlijk.
Uit onderzoek blijkt dat baby´s die gedragen worden niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook langer slapen. Als je baby bij je in de draagzak zit, merk je het verder sneller als hij honger heeft. Het geschommel bij jou in de draagzak doet ook wonderen tegen krampjes.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Je baby kan vrij ademen
Er mag nooit stof over het gezichtje komen, de mond en neus van je baby moeten vrij blijven. Maar minstens zo belangrijk om goed te kunnen ademen: de kin van je baby mag niet op de borst kunnen zakken. Leg maar eens je kin op je borst en probeer te ademen.
Hoe makkelijk het ook lijkt, het is niet veilig om je kind in een draagzak of draagdoek mee te nemen op de fiets. Er zijn veiligere manieren om je baby op de fiets te vervoeren.
Nadelen: Je kunt je kind niet zien, dus heb je minder contact. Je kunt een kind pas op je rug dragen met een draagzak als hij zelfstandig tot zit kan komen. Met een draagdoek kan het eerder, overleg hierover met je consulent.
Een draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar. In het begin draag je de baby op je buik, later kan dezelfde draagzak als rugdrager gebruikt worden. Bij sommige draagzakken is het nodig om voor een pasgeborene een verkleinstuk te kopen voor in het stoeltje.
Bij te los omknopen zul je merken dat je kindje te laag komt te hangen. Hoe strakker de draagdoek, hoe hoger de baby zit. Hoe losser de draagdoek, hoe lager de baby in de draagdoek zal zitten.
Een draagzak moet goede ondersteuning bieden voor rug en nek, maar het rugpand moet wel soepel en zacht zijn. De rug van de baby mag niet in een bepaalde positie gedwongen worden doordat het rugpand te stug is. Let op dat de draagzak ergonomisch verantwoord is. Kies voor een draagzak die jij prettig vind zitten.
Kijk en luister goed naar uw kind De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: kuchen, hoesten en/of piepen, toenemend snel ademen (soms ook een snelle hartslag). Het kind is humeurig, onrustig en/of moe (wil niet spelen/slapen).
Jouw kindje heeft tot nu toe geleerd dat ze in jouw aanwezigheid in slaap valt. Ze heeft nog niet geleerd hoe ze zichzelf in slaap kan krijgen. Daarnaast beschikken baby's ook niet over de mogelijkheid om hun eigen emoties te reguleren en daar hebben ze jouw hulp als ouder nog bij nodig."
Doe dit alleen in een ergonomische draagzak die ontworpen is voor face forward dragen. Wacht ermee tot je kindje ongeveer 6 maanden is en zelf gedurende langere tijd zijn hoofd kan omhoog houden. Let erop dat de kin van het kind helemaal vrij is. Beperk het face forward dragen tot 10 à 15 minuten per keer.
Het kan zijn dat je baby huilt in een draagdoek, maar dit gebeurt eigenlijk alleen als je kindje zich onveilig voelt doordat de draagdoek te los zit. Draag je kindje dicht tegen je aan en hoog genoeg, kissing distance is een goede referentie.
In de eerste paar maanden kan je baby in een eigen wiegje of bedje slapen op jouw slaapkamer. Vanaf ongeveer 4 tot 6 maanden kan je baby wennen aan zijn of haar eigen kamer. Leg je baby de eerste 4 maanden niet bij jou in bed. Dit wordt afgeraden vanwege de veiligheid.
Je kind kan in een trappelzak op een box- of ander kleed op de grond te slapen worden gelegd. Zorg ervoor dat je kind niet te warm ligt. Zet eventuele vloerverwarming uit. Leg je kind indien mogelijk onder een deken en laken of in een babyslaapzak, (maar anders zonder dekje en dekbed) in de kinderwagenbak.
Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.
Afhankelijk van de temperatuur buiten, trek je je kindje gewone kleren aan en eventueel een vestje. Bedenk dat de draagzak ook een beschermingslaag is tegen kou of wind. Een mutsje, draagcover of draagjas kunnen in het voorjaar ook zeker je kleine goed warm houden.
Het grote voordeel van een draagzak ten opzichte van een draagdoek is dat hij makkelijk in gebruik en te verstellen is. Er zijn zelfs modellen met klittenband, zodat je de drager niet eens hoeft aan te passen aan je lichaam. Ook kun je je kind op de rug dragen in een speciale draagzak voor op de rug.
Zorg dat je kind met opgetrokken knietjes zit, die hoger komen dan de heupen: de zogenoemde kikkerhouding, M-houding en gespreide hurkzit. Is je baby nog heel jong, dan kunnen de beentjes wat meer voor de buik worden gedragen. Hoe ouder een kindje is, hoe breder de benen gedragen worden, dus meer om de drager heen.
Volgens ons is de Tula Draagzak Free To Grow – Coast Urbanista verkozen tot beste draagzak newborn van 2023. Verder, dankzij de fijne eigenschappen hebben we de Ergobaby Omni 360 Draagzak Baby – Pure Black verkozen tot beste Ergobaby draagzak newborn van 2023.
De natuurlijke houding is: rechtop, met de beentjes gespreid, knietjes hoger dan de billetjes. Dit wordt wel de kikkerhouding genoemd. Een goede draagdoek of ergonomische draagzak ondersteunt baby's rondom in deze natuurlijke houding.
Baby's tot 6 maanden
Nee, gelukkig niet. Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.