Urine valt op het lichaam en blijft daar enige tijd liggen. Het vocht bevat stoffen die de huid aantasten. Het broeierige klimaat onder de kleding verergert de irritatie. Deze blootstelling aan vocht en urine kan de huid rood, gevoelig, schraal en pijnlijk maken.
Ureum is een van de zogenaamde Natural Moisturizing Factors: het zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Ook zorgt ureum voor het verdwijnen van overtollige huidschilfers. Ureum is dus een heel goed ingrediënt om de uitgedroogde huid weer zacht en soepel te laten aanvoelen.
In ochtendurine zit een hogere concentratie van de stoffen die worden uitgeplast. Voor een zwangerschapstest is het bijvoorbeeld nodig om ochtendurine op te vangen. Voor onderzoek op bacteriën (banale kweek) bij verdenking op blaasontsteking is ochtendurine wenselijk, maar niet per se nodig.
Urea is een keratolytisch verzachtend middel (het verzacht weefsels). De voornaamste voordelen: het lost de extracellulaire matrix op, die een dode, schilferige huid losmaakt. Hierdoor is het ideaal voor de behandeling van eelt, dermatitis, psoriasis, eczeem en keratosis pilaris.
Door langdurige blootstelling aan urine en ontlasting is de huid extra gevoelig voor huidproblemen. Huidproblemen bij incontinentie kunnen onder andere pijn en ernstige jeuk veroorzaken. Huidproblemen die onstaan door incontinentie worden ook wel incontinentie geassocieerde dermatitis (IAD) genoemd.
wat is de reden dat je je haar met plas wilt wassen? Met verse urine : weinig, en als je het goed uitspoelt, gaat het ook niet zo stinken. Met oude urine : dan zou je het kunnen bleken en uitdrogen. Lastiger uit te spoelen ds grotere kans op stank.
In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen.
„Urine van mensen is eigenlijk redelijk steriel. Er zitten niet veel slechte stoffen in, maar komt wel van 'afval' van je lichaam. Je lichaam wil het kwijt, dus wordt er een geurtje aan toegevoegd dat wij vinden stinken. Omdat we het vinden stinken, vinden we het vies, maar op zichzelf kan het niet veel kwaad.”
Gezonde urine is lichtzuur en heeft een zwakke, bouillonachtige geur. Voeding (uien en knoflook bijvoorbeeld), kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal de urinegeur beïnvloeden, net als een (urineweg)infectie.
Bij de meeste mensen is de urine normaal gesproken steriel (dat wil zeggen: vrij van ziektekiemen of bacteriën). Ook als er wel bacteriën in de urinewegen zijn, betekent dat niet altijd dat u een urineweginfectie krijgt. Urine wordt door de nieren geproduceerd tijdens het zuiveren van het bloed.
Wanneer er voor langere tijd eiwit in de urine aanwezig is, is er vaak iets met de nieren aan de hand. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor te veel eiwit in de urine, zoals een hoge bloeddruk of diabetes. Vaak zijn er geen symptomen aanwezig, in sommige gevallen is er een laag schuim op de urine te zien.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Professor Glatter erkent dat urine in theorie zou kunnen bijdragen aan het voorkomen en behandelen van voetschimmel, maar omdat er maar heel weinig stikstof zit in urine moet je daarvoor volgens Glatter wel héél véél plassen.
De filters in de nieren zorgen ervoor dat er alleen water en kleine afvalstoffen worden doorgelaten. Grotere stoffen zoals eiwitten worden door de filters tegengehouden. Als de nieren gezond zijn, zit er dan ook bijna geen eiwit in de urine. Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade.
Mensen die urine drinken zeggen dat het zou helpen tegen kankergezwellen. De Taiwanese onderzoekster Ratree Cheepudomwit onderzocht het bij Santi Asoke monniken. Zij drinken elke ochtend urine en bijna 87% zegt dat het helpt tegen kwalen als roos, problemen met de voorhoofdholtes en kanker.
Een chemische geur die lijkt op chloor of ammoniak is vaak het resultaat van een urineweginfectie of uitdroging. Hoewel het lijkt alsof het uw vaginale afscheiding is die onaangenaam ruikt, is het eigenlijk uw urine die van geur is veranderd.
Donkergele urine
Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je 's nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet. Hier tegenover staat dat als je juist heel veel drinkt je urine lichter kleurt dan normaal. Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten.
Het is niet erg als je urine er een keer kleurloos en helder uitziet. Mocht dit altijd het geval zijn, dan is het verstandig om eens wat minder te drinken. Heldere urine kan ook wijzen op leverproblemen zoals cirrose en virale hepatitis.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten.
Naast de E. coli worden de volgende bacteriën veel aangetroffen bij een urineweginfectie: staphylococcus saprophyticus, enterococcus faecalis, proteus mirabilis en klebsiella.
Urine bewaren
Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur. Daardoor zou een onbetrouwbaar beeld kunnen ontstaan, aangezien deze bacteriën oorspronkelijk niet in die aantallen aanwezig waren.
Urine bevat nutriënten (stikstof en fosfaat) in een relatief geconcentreerde vorm. Daarnaast zitten er in urine hormonen en medicijnresten. De samenstelling van urine kan, afhankelijk van het voedingspatroon, sterk variëren.