Een baby regelt zijn temperatuur vooral via zijn hoofdje. Het hoofdje van een baby is in verhouding bij de rest van zijn lichaam redelijk groot en beslaat 20% van het lichaamsoppervlak. Bij een volwassene is dit 9%. Hierdoor koelen baby's sneller af dan grotere kinderen of volwassenen.
Hou de zon zoveel mogelijk buiten en zet het raam open zodra de temperatuur voldoende gezakt is. Indien mogelijk, kan je ook met een ventilator lucht laten circuleren voor de baby gaat slapen. Met een nat laken of een pot ijsblokken ervoor kan je ook (iets) koelere lucht laten ventileren.
Zo werkt het ook bij baby's
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of een baby het niet te warm of te koud heeft. Dit doe je door met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje van je baby te voelen. Dat is de beste graadmeter. Voelt het nekje lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.
Bij een lichaamstemperatuur lager dan 36°C, heeft je kindje ondertemperatuur. Het is mogelijk dat je de thermometer niet diep genoeg in de anus hebt gebracht. Meet dus nog een keer opnieuw om er zeker van te zijn dat het klopt. Blijft de temperatuur te laag, bel dan je verloskundige of huisarts.
Bij een temperatuur van 37.5°C en hoger is het verstandig om een kruik weg te halen. Blijft de temperatuur lager dan 36.5°C of hoger dan 37.5°C, bel dan de verloskundige.
Als je kindje last heeft van warmtestuwing, kan een symptoom zijn dat de huid rood en vochtig is. Maar soms juist ook droog door de verdamping van transpiratie. Zorg ervoor dat je kindje afkoelt door laagjes uit te trekken en drinken te geven.
Op de babykamer kun je een ventilator gebruiken. Let op dat de koele luchtstroom niet direct op je baby gericht is. Dan kan hij het juist te koud krijgen.
Gelukkig zijn er enkele tips om ervoor te zorgen dat de baby ook in de zomer goed slaapt. Ten eerste is het belangrijk om de baby niet te warm aan te kleden. Een dunne, katoenen pyjama is vaak al voldoende bij hoge temperaturen.
Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Zorg ervoor dat de lucht richting de gang of overloop geblazen wordt. Zo blaast de ventilator de warme lucht uw slaapkamer uit en is er ruimte voor nieuwe, koelere lucht. Heeft u een groot openstaand raam of een balkondeur die u 's nachts openlaat? Plaats dan de ventilator in de opening en juist naar binnen gericht.
Lucht de babykamer voor de geboorte daarom goed. Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de babykamer. Kies verantwoord je spullen en materialen én ventileer de kinderkamer goed.
Wat heb je nou echt nodig in de babykamer? Een wieg of ledikantje die in hoogte verstelbaar is met een goed matras mag niet ontbreken. Ook een commode met aankleedkussen is onmisbaar zodat je je baby kunt aankleden en verschonen. Daarnaast heb je een onder- en bovenlaken en trappelzak nodig.
Bij warm weer is het verstandig om je baby niet te veel laagjes aan te doen. Een vuistregel is om hem hetzelfde te kleden als jij, plus één laagje. Dat extra laagje is vaak de romper.
Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.
Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36.5 en 37.5°C. Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur boven de 38°C komt. Bij kinderen kan de temperatuur door inspanning of huilen al tot 38°C stijgen. Bij een infectie loopt de temperatuur al gauw op tot 40 à 41°C.
Na de eerste paar weken kan je het mutsje binnenshuis sowieso beter achterwege laten, je baby kan zichzelf dan goed op temperatuur houden en moet zijn warmte ook kwijt kunnen. Dit doet hij vooral via zijn hoofdje. Buiten hangt het van de temperatuur en de wind af of een mutsje nodig is.
Heb je een baby die snel zweet? Doe hem dan inderdaad alleen een luier aan. Maar als je zelf ook graag in een pyjama slaapt, geef je kindje dan - ook al is de kamer 25 graden - een rompertje aan.
Dit is de ideale kamertemperatuur voor je baby. Hij zal dan meestal een romper (1,00 TOG) aan hebben met een pyjamapakje (1,0 TOG) en een laken (0,2 TOG), eventueel met een dekentje (1,5 TOG). 20-22 graden: 2,0 TOG.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.