Dit zijn de beste stoffen om te dragen tijdens een hittegolf
Blijf in elk geval weg van kunststoffen zoals polyester en viscose, en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen. Deze stoffen helpen je het hoofd koel te houden, en zijn bovendien een duurzame optie.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Polyester is in tegenstelling tot andere synthetische grondstoffen beter bestand tegen hitte dus kan - indien nodig - worden gewassen op een temperatuur van maximaal 40 graden. Polyester droogt snel en vanwege het grote kreukherstellende vermogen is strijken vaak niet nodig.
Polyester
Deze veelgebruikte stof blijft mooi op reis en is kreukvrij, wat het een ideale stof voor op vakantie maakt. Polyester is echter ook bestand tegen vocht, waardoor deze stof niet ideaal is voor warm zomerweer. Ook mengsels van polyester met natuurlijke vezels, zoals katoen, kun je beter vermijden in de zomer.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben daarentegen een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Polyester is juist een ademende stof, net als polyamide. Het neemt geen vocht op, maar stuurt het naar buiten. Op die manier verdampt het vocht zonder dat het vlekken achterlaat. Polyester blijft heel lang mooi.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt. Tijdens het sporten is het daarom beter om technische kunststoffen, zoals de speciale dri-fits en dry-techs, te dragen.
Lichtgewicht en lichtgekleurde kleding van dun geweven materialen die ademen, zoals katoen en linnen. Ook sneldrogende en vochtafvoerende kleding van polyester of nylon zijn perfect, vooral als de luchtvochtigheid wat hoger is (zoals in de tropen).
En synthetische materialen zoals elastaan, polyamide en polyester absorberen meer UV-straling dan natuurlijke materialen als katoen en wol. Maar in de zomer, als de zonkracht op zijn hoogst is, worden juist dunnere en lichtere stoffen gedragen, die minder UV-straling tegenhouden.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel.
Linnen. Katoen draag je het hele jaar door, maar linnen daarentegen is een écht zomerstofje. Van alle materialen is dit misschien wel het koelste stofje: linnen laat lucht door en neemt snel vocht op.
Een lichtgewicht katoen van goede kwaliteit zorgt ervoor dat vocht wordt geabsorbeerd, waardoor je het koeler krijgt. Daar zit wel weer een klein nadeel aan: zweetplekken zijn sneller te zien. Ga daarom voor lichte kleuren stof. De beste katoenen optie is biologisch.
Linnen is voor bloedhete zomers de lekkerste stof. Linnen is – net als katoen – natuurlijk materiaal. Linnen wordt namelijk gemaakt van vlas, een grassoort.
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
Vezels van de synthetische stoffen nylon en polyester hebben mogelijk een nadelig effect op het herstel van longen. Onderzoekers waarschuwen dat dit 'met name gevolgen kan hebben voor kinderen en mensen die beschadigde longen hebben door bijvoorbeeld corona'.
Veel voorkomende vezels zoals polyester, acryl, rayon en nylon kunnen schadelijk zijn voor mensen met huidproblemen. Deze vezels hebben de neiging om vocht vast te houden en zijn hydrofoob, wat uw huid kan irriteren.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen. Een leuke linnen broek bijvoorbeeld, of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Er is zoveel kleding, maar welke stof beschermt het best tegen de kou? Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou.
25-30 graden of warmer: wijde kleding
Bij temperaturen van 25 graden of meer kun je in strakke kleding flink gaan zweten, daarom kun je het beste lossere kleding dragen. Denk hierbij aan een A-lijn jurkje, plooirokken, laagjes rokken en wijdere shorts.