A: Voor sommige mensen groeit het haar sneller dan bij anderen, dit kan komen door lifestyle, dieet en genen. Daar hangt het helemaal vanaf. Echter, gemiddeld groeit haar ongeveer 1,5 cm per maand. Iedereen kan lang haar krijgen (op voorwaarde dat het in goede conditie is).
Haren worden normaal gesproken maximaal 120 centimeter lang.
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit. Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is.
Gezonde en voldoende voeding
Let jij op wat je eet? Je kunt nog zo gezond eten, maar krijg je ook voldoende vitamine B en zink binnen? Als je dit niet genoeg eet, dan kan dat een oorzaak zijn voor je dunne (en ongezonde) haar. Vitamine B2, B8 en zink zorgen ervoor dat je haar weer groeit en het op sterkte kan komen.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar.
A: Lang haar is iets voor iedereen (zolang het gezond is), maar het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw kapsel uw gezicht flatteert, en dit hangt af van de vorm van uw gezicht. Als u bijvoorbeeld een ovaalvormig of langwerpig gezicht hebt, dan is het best om lengte vooraan te vermijden.
Door je haar te knippen, groeit het sneller
Dit is echter een absolute fabel! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, groeit je haar vanuit het haarzakje en knippen van het haar heeft daar geen invloed op. Wat je wel bereikt met het knippen is dat je het (verder) splijten van de onderkant van het haar voorkomt.
Wist je dat je haar sneller groeit in de zomer dan in de winter? Dit komt doordat je lichaam meer vitamine (D) bevat door het zonlicht en hierdoor gaat je haar sneller groeien. In de zomer groeit het haar namelijk gemiddeld 0,4 millimeter per dag, terwijl de groei in de winter daalt tot 0,375 millimeter per dag.
Biotine (Vitamine B8)
Biotine is één van de belangrijkste vitamines tegen haaruitval. Vitamine B8 is nodig voor het behoud van gezond haar. Biotine levert een bijdrage aan de productie van keratine, belangrijk voor gezond haar, hoofdhuid en nagels. Tevens kan Biotine het grijs worden van het haar voorkomen.
De reden waarom je haar niet groeit heeft te maken met onverzorgde punten, zoals droge en gespleten punten. Een verstoorde proteïne en vocht haarbalans verzwakt het haar en een droge hoofdhuid helpt ook niet bij het bereiken van de gewenste haarlengte.
Een man met lang(er) haar staat vaak voor een vrije geest. Iemand die houdt van vrijheid en vaak ook van de natuur. Dit type haar zie je vaker bij surfers, hikers en ook hippies natuurlijk. Het is een populaire look bij muziekliefhebbers en mannen die géén kantoorbaan hebben.
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar. Een snelle haargroei is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht en algemene gezondheid.
Haar bedekt ons gehele lichaam met uitzondering van de lippen, handpalmen en voetzolen. Wanneer we spreken over overbeharing dan bedoelen we dat er sprake is van teveel en te dikke haren. Ook kan er haargroei bestaan op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien zoals op de bovenlip van een vrouw.
Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten. Dat is dan weer minder fraai. Je haar zal er dan namelijk droog en pluizig uit komen te zien. Je gezonde haar maakt dan plaats voor een ongezonde bos gespleten punten.
De bewezen haargroeimiddelen
De drie producten die werken zijn: Finasteride (Propecia) Minoxidil & Nanoxidil. de HairMax Laserkam.
Meestal hoor je dat je om de 6 tot 8 weken naar de kapper zou moeten om je haar gezond en in model te houden. Dit advies is erg algemeen, want geen enkel kapsel is hetzelfde!
Dik haar uitdunnen
Alleen, er is wel een nadeel aan uitdunnen. Het kán zijn dat je er pluishaar van krijgt. Heb je al last van pluizig haar? Dan raden wij je af om je haar uit te dunnen.
Haar is dood materiaal, dus wanneer je de puntjes afknipt, heeft het haar dat niet door. Het wordt feitelijk niet plotseling gezonder, het oogt vaak wel iets gezonder. Laat je haar ook niet 'snijden' of uitdunnen bij de kapper als je het wil laten groeien.
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder splijt.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.