Wanneer pretecho laten maken? Bij hoeveel weken zwangerschap je het beste een pretecho kan laten maken is afhankelijk van wat je wilt zien en voor wat voor echo je kiest, 2D of 3D. Gemiddeld is de termijn waarop je een 2D echo laat maken tussen de 19 en 26 weken. In die periode kan men ook het geslacht al goed zien.
Rond 8 weken de vitaliteitsecho. Na 11 weken de termijnecho. Tussen 12+3 en 14+3 weken de 13 wekenecho (ETSEO) Tussen 18 en 21 weken de SEO (structureel echoscopisch onderzoek)
De beste tijd voor een 3D –echo is tussen de 25 en 30 weken (en dan bij voorkeur bij 26-27 weken). Als een 3D-echo voor de 25 weken wordt gemaakt dan ziet je kindje er mogelijk minder mooi uit. Bekend is dat bij 23 weken een kindje nog erg mager is (en niet zo fraai om te zien).
Doorgaans is de periode tussen 22 en 30 weken zwangerschap de tijd waarin vrouwen hun 3D pretecho laten maken. Het kan zijn dat er bij 22 weken nog geen duidelijk beeld te krijgen is. Dat heeft met verschillende factoren te maken. Ons advies is om de timing van deze echo in overleg met het echocentrum te doen.
Bij pretecho&zo kun je met 13 weken al een geslachtsbepaling laten doen. Dat is al zeven weken eerder! Waarschijnlijk heb je al een medische echo gehad voor je termijnbepaling. Het magische moment van het horen kloppen van het hartje heb je al meegemaakt.
Het geslacht
Bij de 13 wekenecho krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen. Het is om die reden geen onderdeel van de 13 wekenecho en de echoscopist kijkt er dus niet naar. Het is belangrijk dat u een weloverwogen beslissing neemt over wel of niet meedoen aan de 13 wekenecho.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien.
Na ongeveer 5 zwangerschapsweken kan bij inwendige echoscopie het vruchtje in de baarmoeder zichtbaar worden. Dat is ongeveer 3 weken na de menstruatie. Vanaf ongeveer 6 zwangerschapsweken wordt beoordeeld of het hartje klopt.
De meeste pretecho's worden tussen de 16 en 30 weken van de zwangerschap gedaan. Een pretecho tijdens 16 en 20 weken wordt vaak gedaan om het geslacht te bepalen. De keuze voor het tijdstip is afhankelijk van wat je precies wil zien. Doorgaans is de beste periode voor een 3D- of 4D-echo tussen de 24 en 30 weken.
Een pretecho is een extra echo, die buiten de reguliere controles wordt gemaakt. Je moet hier dus een extra afspraak voor inplannen. Het duurt tussen de 15-30 minuten, afhankelijk van de soort echo. Nadien krijg je 5-10 geprinte foto's en een USB met al het beeldmateriaal mee naar huis.
Hoeveel mensen mag ik meenemen bij een pretecho? Iedereen is welkom, dus ook kinderen. Onze ervaring leert dat als je meer dan 4 of 5 personen meeneemt, het vaak onrustiger is in de echokamer en dat je zelf mogelijk minder kan genieten van de echo en het kindje.
Termijn bij de eerste echo
Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.
Deze vroege echo wordt weliswaar alleen vergoed bij een medische noodzaak, maar je kunt de 8-wekenecho ook laten doen omdat je gewoon heel nieuwsgierig bent. De kosten zijn dan natuurlijk wel voor jouw rekening. Je moet dan rekenen op ongeveer € 50,00.
Vroege echo
Tot 7-8 weken is de kans op een miskraam nog erg reëel en kan de echo een valse geruststelling of blijdschap geven. Een vroege echo kost €50.
Bij 6 weken zien we vaak: een embryo van 4-5 mm. (wit vlekje) met een knipperend hartje. (maar mocht je een paar dagen minder ver zwanger zijn, dan kan het zijn dat het hartje nog niet klopt, omdat het embryo jonger is). Bij 7 weken is het embryo te zien als een wit vlekje van ongeveer 9-10 mm.
Vanaf 5 weken kun je zien of zich er een vruchtzakje in de baarmoeder heeft ingenesteld. Vanaf 5,5 week begint het hartje langzaam te kloppen en met 6 weken versneld dit tot gemiddeld 170 sl/min. Dit is twee keer zo snel dan bij ons!
Dit echo-onderzoek is altijd inwendig (vaginaal). Zo kan de echoscopist dichter bij de baarmoeder en omgeving kijken. Meestal lig je in een houding waarbij het bekken gekanteld is, dat geeft het beste beeld.
Je kunt de baby in je buik laten onderzoeken met een bloedtest (de NIPT) en een echo. Deze onderzoeken laten zien of de kans groter is dat je baby downsyndroom, een open rug of een andere afwijking heeft.
Vanaf 14 weken is het geslacht daarom zeker goed te beoordelen via de echo. Je kunt dan duidelijk met de echo het schaambot of penis waarnemen.
Als u gebruik maakt van de zorg in Nederland betaalt u niets voor de 13 wekenecho.
Waarom wordt niet naar de geslachtschromosomen gekeken? Meer informatie. Bij de NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test ) worden de geslachtschromosomen niet gerapporteerd. Daar is geen vergunning voor.
Geslachtbepalingsecho. Wil je niet wachten tot de 20 weken echo voor het ontdekken van het geslacht, dan kan je apart een geslachtsbepalingsecho laten maken. Deze echo kan tussen 14-16 weken zwangerschap uitgevoerd worden.
Tijdens de 14-weken echo wordt behalve het geslacht natuurlijk ook de gezondheid en de ontwikkeling van het kindje beoordeeld, de groei gemeten en het gewicht bepaald. Natuurlijk kan – op jouw verzoek – het geslacht tijdens de echografie worden omzeild of op een briefje voor je worden geschreven.