Zo'n wond kan erg bloeden en pijn doen. U kunt een kloppend gevoel hebben in uw vinger. Dit komt doordat er in vingers veel bloedvaten en zenuwen zitten.
Ontstaan de roodheid en zwelling pas één tot twee dagen na de verwonding, dan kan er sprake zijn van een infectie. Het wondgebied voelt daarbij warmer aan en kan gaan kloppen. Als de wond nog een beetje open is, zal het ontstekingsvocht naar buiten komen en een korst vormen.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Genezing gaat minder snel als de wond ontstoken raakt
Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm en er komt vocht of pus uit. De verwonde persoon kan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën.
De pijn van uw wond kan veroorzaakt worden door de beschadiging van de huid en onderliggende weefsels. Deze pijn reageert meestal goed op paracetamol en bijvoorbeeld ibuprofen (of een soortgelijk medicijn).
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
De keuze van de pleister is afhankelijk van de aard en vorm van de wond. Kies een pleister die de wond volledig afdekt. Vervang een pleister als hij vuil is, maar tenminste elke drie dagen.
Bel het ziekenhuis als uw wond daar is behandeld. Maak een afspraak bij de huisarts als deze 2 punten voor u kloppen: Uw wond is niet binnen 2 weken beter. U bent met uw wond nog niet bij een arts geweest.
De wond is rood. De grootte van de wond neemt toe. De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage.
De wond mag 48 uur niet nat worden (tijdens douchen). De 3e dag mag u de pleister verwijderen. Tenzij uw dermatoloog heeft verteld dat het verband moet blijven zitten tot de hechtingen verwijderd worden. Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden.
Rode wond. Bij de rode wond is de wondbodem bedekt met een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode wondbodem is een goed teken. De wond kan dan meestal goed genezen.
We weten tegenwoordig veel over wonden en hoe ze herstellen. Dit herstel verloopt in een viertal fasen: hemostase, inflammatiefase, regeneratiefase en remodellering. Fase 3 en 4 kunnen versneld worden door een vochtig wondmilieu. De juiste wondmaterialen zorgen voor een vochtige wondgenezing.
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw. Zijn je benen gezwachteld?
De rode wond is bedekt met vitaal granulatieweefsel dat eruit ziet als een korrelige, vochtig glanzende, helderrode weefsellaag. Een rode oppervlakkige wond waarbij alleen de epidermis ontbreekt, vertoont geen granulatie maar de rode dermis. Deze wondbodem moet beschermd worden en uitdroging moet worden voorkomen.
Wondinfecties kunnen symptomen geven zoals: roodheid, warmte, koorts, pijn of gevoeligheid rond de aangedane plek of afscheiding van pus. De meerderheid van de wondinfecties ontstaat binnen 30 dagen na de operatie.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing.
Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken. Als er te veel vocht komt, dan wordt de wond zacht. Dan heeft u misschien verband nodig.
Het is altijd een must om de beschadigde huid te blijven hydrateren met een wondzalf, litteken zalf of litteken oil die de huid goed hydrateert en de nodige voeding geeft om goed te herstellen. Door een vochtig milieu te creëren zal wondgenezing bevorderen.
Het is slim een keer per dag het vette gaas te verversen en de wond te controleren. Bij twijfel is het altijd verstandig de huisarts te contacten.
Wanneer sprake is van een klein open wondje kan je deze het beste schoonspoelen met water en ontsmetten met een ontsmettingsmiddel. Dek het wondje af met een HeltiQ Wondpleister, HeltiQ Pleisterstrips of een HeltiQ Gaaskompres met een HeltiQ Hechtpleister.
In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Wij raden het aan om een wond te bedekken met een pleister. Er wordt regelmatig gezegd dat kleine snijwonden en schaafwonden onbedekt moeten blijven, zodat ze sneller genezen. Echter is het tegendeel waar. Onderzoek toont dat pleisters, schaafwonden en snijwonden efficiënter genezen en de kans of infecties verminderen.