De geur van lavendel heeft een rustgevende werking op de mens. Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit.
Naast de fijne geur kan lavendel dus ook wonderen doen voor onze (mentale) gezondheid. Deze heilzame plant heeft ook een medicinale werking en werkt onder andere bij hoofd- en buikpijn, slapeloosheid en haarverlies. Volgens studies zou het zelfs gebruikt kunnen worden om bepaalde vormen van kanker te kunnen behandelen.
Lavendelgeur zou een patroon in je hersenen van rust en kalmte creëren. Gebruik etherische lavendelolie als je last hebt van nervositeit of slapeloosheid. De geur van lavendel heeft een rustgevende werking. Onder invloed van lavendelgeur voelen mensen zich daadwerkelijk minder depressief en meer ontspannen.
Gebruik lavendel als slaapmiddel. Bij slaapproblemen kunnen twee druppels etherische olie van lavendel op je hoofdkussen zorgen voor een ontspanning, zeker als je dat herhaaldelijk doet. Je systeem raakt dan sneller in de ontspanningsmodus.
Lavendel is zacht voor de huid en werkt ontsmettend en is antibacteriëel en reinigend. Lavendelolie wordt dan ook vaak gebruikt in natuurlijke producten voor je huis en persoonlijke verzorging.
Lavendel (Lavandula)
We kennen hem van de velden in Zuid-Frankrijk, maar jawel, ook binnen doet deze plant het goed.
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
De geur van lavendel prikkelt de reukzenuwen in de neus en geven het signaal door aan de hersenen. Talrijke studies bevestigen al de krachtige, ontspannende effecten van het bestanddeel linalool, wat van nature aanwezig is in lavendelolie.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat de geur van etherische lavendelolie – ruik een paar uren voor het slapen gaan ernaar – mensen met slaapproblemen helpt om beter te slapen. Naast de rustgevende werking die lavendel heeft, verbetert het ook de slaapkwaliteit.
Melatonine is een hormoon. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Wordt gebruikt bij verschillende vormen van slapeloosheid.
Lavendel brengt rust in hoofd en lichaam. Door het desinfecterende en genezende vermogen van lavendelolie kan men veilig een druppel olie gebruiken op een (brand)wondje of insectensteek. In een huidolie (bijvoorbeeld jojoba olie) werkt lavendel bij puistjes, acne en huidproblemen. Lavendel brengt de huid in balans.
Niet alleen aantrekkelijk voor het parfumeren van diverse cosmetica, ook vlinders, bijen en hommels houden van de geur van lavendel. Lavendel bevat veel nectar en bloeit van juni tot en met augustus. De Sophora dankt zijn bijnaam aan de naar honing ruikende bloemen.
Lavendel water helpt om te huid te balanceren en werkt antibacterieel. Lavendelwater is vooral geschikt voor vette, gemengde en acne-gevoeligehuidtypes. Hiervoor is lavendel gezichtsspray zeker de beste keus.
Lavendel geurzakjes
Een katoenen zakje gevuld met gedroogde lavendelblaadjes geeft voor een aantal weken een heerlijke geur af. Ideaal voor in huis dus, om de geur van de zomer wat langer vast te houden.
De lavendel is een voor de hand liggende geurende plant. Er komt geen plant in de buurt van die heerlijke, kruidige lavendelgeur. Een paar stengels in een vaasje in huis of gedroogd kan ook heerlijke geur verspreiden. De Lavandula angustifolia 'Grosso' wordt zo'n 70 cm hoog en de paarse bloemstengels geuren heerlijk.
Maak zakjes met gedroogde bloemen
Bent u handig met naald en draad? Dan is deze tip iets voor u. Zakjes met waarin (gedroogde) kruiden en geurende planten verspreiden vaak een aangename geur. Vooral lavendel behoudt de geur heel erg lang.
De geur van de echte lavendel, oftewel de essentiële olie van de lavendelplant, wordt al eeuwenlang ingezet om beter te slapen. Traditie, ervaring en onderzoek maken van lavendelolie een steeds meer toegepast kruidenmiddel bij spanning, stress, angst, innerlijke onrust en slaapklachten die daaruit voortkomen.
Naast de heerlijke geur en de mooie paarse kleur, trekt de lavendel vlinders aan. Daarnaast bloeit de plant lang, van juni tot ver in de nazomer. En is hij zeer winterhard en (half)wintergroen. Dus dat is lang genieten van deze mooie plant!
Lavendel. Als je aan lavendel denkt, dan denk je aan rust en gemoedelijkheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat de geur van lavendel de beste remedie is tegen stress. Onderzoekers deden een test.
Lavendel. Lavendel staat bekend om zijn kalmerende effect, zowel voor lichaam als geest. Zo kan het angsten verminderen, helpen bij slapeloosheid en zelfs helpen om te kalmeren bij dementie. De geur van lavendel doet de hartslag en bloeddruk dalen zodat je lichaam letterlijk kalmer wordt.
Lavendel helpt om stress en angstgevoelens te verminderen. Door deze werking helpt het je ook om makkelijker in slaap te vallen. Lavendelolie is dan ook vaak in producten voor het slapengaan te vinden, zoals slaapspray en speciale douchecrèmes en bodylotion voor 's avonds.
Lavendel (Lavandula angustifolia)
Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten. Lavendel schijnt ook goed te werken tegen wespen.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Lavendel
Lavendel staat in de zomer vol in bloei en daarmee is lavendel de ideale plant om te gebruiken tegen wespen. Ga voor de Lavandula Angustifolia, want deze heeft de sterkste geur.
Lavendel
Simpelweg omdat de geur je laat ontspannen. Doordat de geur zich zo snel verspreidt word je er extra slaperig van. Let wel op: de plant heeft veel zonlicht nodig. Dus als je nachtkastje niet dicht bij het raam staat, kun je beter een bosje gedroogde lavendel op je nachtkastje zetten of een bosje ophangen.