In het kort. Bij schimmelnagels heeft u wit-gele, groene of bruine nagels. De nagels worden dik en brokkelig. Ze kunnen loslaten.
Spontaan herstel komt zelden voor. Zelfs met behandeling slaagt men er soms niet in om een schimmelnagel definitief uit te roeien. Vaak is er herval. Als de schimmelnagel hindert, of als het uitzicht je stoort, kan een lokale behandeling geprobeerd worden, op voorwaarde dat minder dan 50% van de nagel is aangetast.
Langdurig gebruik van antischimmelmiddelen is nodig om schimmelnagels te genezen. Voorbeelden zijn itraconazol en terbinafine. Als een antischimmelmiddel om in te nemen niet geschikt voor u is, kunt u vaak wel een crème of zalf met een antischimmelmiddel gebruiken. Een voorbeeld hiervan is miconazol.
Kalknagel vijlen
Na één week behandelen van de nagel met het gepatenteerd Mycosan serum in de precisie kwast, start u met het vijlen van de aangetaste delen van de nagel met een van de bijgeleverde vijltjes. Door het vijlen dringt het serum door in de nagel, voor beter en optimaal resultaat.
Behandeling nagelloslating
De behandeling bestaat meestal uit de nagels kort houden, droog houden, vocht vermijden en de nagels beschermen met katoenen handschoenen. Het doel van de behandeling is het voorkomen van infecties onder de nagels en de vorming van nieuwe, gezonde nagels bevorderen.
Schimmelnagels zijn dikker, hebben een gelige, groenige of witte kleur. De nagel is kwetsbaar en brokkelig. Knippen is niet meer gewoon mogelijk.
Soda, of zuiveringszout, is nog zo'n huis-tuin-en-keukenmiddeltje dat kan helpen om van die vervelende kalknagels af te komen. Soda heeft namelijk, net als azijn, een hoge zuurtegraad waar schimmelnagels slecht tegen kunnen.
De pedicure bestrijdt de geïnfecteerde nagel(s) als volgt. Eerst worden de nagels dunner gevijld met als resultaat dat de nagels er vaak weer frisser en gezonder uitzien en minder pijnlijk zijn. Vervolgens wordt de nagels behandeld met tinctuur en crème waarmee schimmelnagels te bestrijden zijn.
Doordat een kalknagel ontstaat door een schimmel zou appelazijn je op een goedkope en natuurlijke manier van de schimmelnagel af kunnen helpen. Om de kalknagel te behandelen gebruik je pure appelazijn. Meng een kwart liter witte azijn met een kwart liter warm water.
Voordat de schimmel zelf effectief aangepakt kan worden met een antischimmeltinctuur, of door de kalknagel te laseren, moet de kalknagel eerst dunner gemaakt worden. De pedicure doet dit door de nagel te frezen.
Wil je dat toch, dan kun je de schimmel het best behandelen met antischimmeltabletten (antimycotica). Die zijn op recept verkrijgbaar. Op de nagel aangebrachte middelen (zoals crème of nagellak) dringen niet diep genoeg door in de nagel, waardoor je alleen het oppervlakkige deel behandelt.
De schimmelnagels worden vier keer behandeld met steeds een tussenpoos van één tot drie maanden. Na deze vier behandelingen wordt er een controle-afspraak gemaakt, soms wordt er dan nog een aanvullende behandeling geadviseerd. Meestal duurt het enkele maanden tot langer dan een jaar voordat de nagel weer gezond is.
Het loslaten van één of meerdere nagels kan komen door schade/trauma (ongeluk) door bijvoorbeeld het stoten van de nagel of het vallen van een zwaar voorwerp op de nagel, ziekte aan de nagel(s) of huid, verminderde bloedtoevoer, infectie en geneesmiddelen. Het kan tevens wijzen op een onderliggend medisch probleem.
Bij een schimmelnagel kan de nagel volledig of gedeeltelijk los komen. Dat veroorzaakt natuurlijk pijn. Een kalknagel daarentegen heeft verschillende oorzaken, die niets met schimmel te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel niet besmettelijk, maar een schimmelnagel wel.
Wanneer je een kalknagel behandeling doet, dan kan het zijn dat je geen gebruik kunt maken van je normale nagellak. Deze laten namelijk de werkzame stoffen niet door. Hiervoor hebben wij bij Pedimarkt een uitstekende doorlatende nagellak van Samenwerkende Pedicures voor.
Kalknagels laserbehandelingen worden helaas niet door zorgverzekeraars vergoed. En dat is jammer, omdat dit een van de weinige echt effectieve behandelingen is. Een kalknagelbehandeling voor één voet is mogelijk vanaf €75. Als je beide voeten laat behandelen, dan zijn de kosten vanaf €112 per behandeling.
Hoewel het 'verstikken' van de kalknagel met nagellak niet ideaal is. Wel komen er steeds meer nagellakken op de markt die eveneens een kalknagel aanpakken - zoals deze van Nailner - wat een goed alternatief is.
Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Een kalknagel wordt ook wel schimmelnagel genoemd (onychomycose). De teennagel is dan geïnfecteerd met een schimmel (meestal een zogenaamde trygophyton of candida schimmel) of gist. Vaak ontstaat het doordat voetschimmel overslaat op de nagels.
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.
Het dragen van droge, wollen of katoenen sokken kan helpen bij het voorkomen van kalknagels. Draag overigens altijd slippers in openbare kleedruimtes, zwembaden en douches.
Een kalknagel is niet besmettelijk, een schimmelnagel wel. Je krijgt de schimmels via huidschilfertjes van andere mensen (of dieren) met een schimmelinfectie.
Een gebroken nagel kan goed worden behandeld door uw pedicure of medisch pedicure. Indien mogelijk kan de pedicure of medisch pedicure uw nagel repareren. Bij een nagelreparatie wordt een nagelprothese gezet. Dit is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen.