Het breinnetwerk dat verantwoordelijk is voor het ervaren van emoties is het limbisch systeem. Hersengebieden die onderdeel zijn van het limbische systeem zijn onder andere de amygdala, de hippocampus, de
Het limbische systeem ligt aan de rand onder de hersenkwabben. Het hele limbische systeem wordt gevormd door een groep hersenstructuren in de grote hersenen die betrokken zijn bij emotie, emotieregulering, emotioneel geheugen, genot en motivatie.
Vooral je amygdala: dit hersengebied zorgt ervoor dat je emoties kunt ervaren en verwerken. Als je hersenen beschadigd raken door een hersenaandoening, kan het zijn dat je problemen krijgt met je emoties. Zo kan het zijn dat je geen emoties meer voelt of ze niet meer kunt laten zien.
De rechterhersenhelft betreft gevoel, emotie, intuïtie en creativiteit.
Welke emoties ervaren worden wordt bepaald door het type hormoon of neurotransmitter dat afgescheiden wordt in dat specifieke gebied van het limbisch systeem. Adrenaline, Noradrenaline, serotonine, dopamine, endorfine, oxytocine en cortisol zijn de belangrijkste stofjes die het type emotie bepalen.
Het is wetenschappelijk bewezen, door celbioloog Bruce Lipton, dat emoties in je cellen wordt opgeslagen. 95% is ballast in je onderbewustzijn wat je bij je draagt en die opgeslagen wordt in zowel je cellen als je onderbewustzijn.
Het breinnetwerk dat verantwoordelijk is voor het ervaren van emoties is het limbisch systeem. Hersengebieden die onderdeel zijn van het limbische systeem zijn onder andere de amygdala, de hippocampus, de nucleus accumbens, en delen van de frontale cortex. Het limbisch systeem zit diep in de hersenen.
De milt met piekeren, gevoel afhankelijk te zijn, geen controle te hebben. De longen met verdriet. De nieren met angst en onzekeherid. De lever/galblaas met boosheid.
De grote hersenen bestaan uit een linker en rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft ontvangt vooral informatie uit de rechterhelft van het lichaam, terwijl de rechterhersenhelft juist informatie uit de linkerhelft van het lichaam ontvangt. Lichaamshelft en hersenhelft zijn dus kruislings met elkaar verbonden.
Het contact tussen de hersencentra cortex cingularis anterior (geel) en nucleus accumbens (rood) is cruciaal voor onze empathische vermogens.
In iedere hersenhelft bevindt zich een hippocampus aan de binnenkant van de slaapkwab (temporaalkwab). Ze liggen tegen een hersenwinding aan die de gyrus parahippocampalis genoemd wordt. Het geheel van hippocampus en aangrenzende gebieden wordt ook de mediale temporale schors genoemd.
De grote hersenen (cerebrum of telencephalon). Dit is het bovenste en grootste deel dat de structuur van een walnoot heeft. Dit deel regelt het denken, zien, spreken, voelen, ruiken en proeven. Het regelt onze emoties, gedrag en ons bewustzijn, maar ook de aansturing van spieren.
Ons brein bestaat uit drie delen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het mensenbrein. Dit onderscheid in breinen werd voor het eerst gemaakt door neurowetenschapper Paul D. MacLean.
De hippocampus is een belangrijk gebied in de hersenen dat door zijn kenmerkende vorm ook wel bekend staat als het zeepaardje. Dit hersendeel is betrokken bij onder meer je ruimtelijke oriëntatie, regulatie van stress en opslag van informatie in het geheugen.
De cortex orbitofrontale (onderdeel van de prefrontale schors) is betrokken bij: redeneren. plannen. beslissingen nemen op basis van informatie die het krijgt uit andere breinstructuren (geluid-, smaak- geur- tast- en visuele informatie (uit het secundaire visuele gebied slaapkwab of temporale kwab).
De amygdala is amandelvormig zenuwcentrum en is diep gelegen in beide hersenhelften. De amygdala is betrokken bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties als angst, woede en genot en ook motivatie. Het maakt deel uit van het limbisch systeem.
De linkerhersenhelft is heel belangrijk voor taal (zoals schrijven en lezen), spraak en complexe bewegingen. Deze hersenhelft richt zich meer op details. Deze helft bestuurt de rechterkant van je lichaam. De rechterhersenhelft is heel belangrijk voor het waarnemen van emoties.
Grofweg stuurt de linker hersenhelft de rechter lichaamshelft aan en speelt het een rol bij taal met name woordkennis, logica, analytisch vermogen, volgorde, details en getallen.
De hersenen kunnen zelf niet voelen – ze hebben geen gevoels- of pijnreceptoren. Dit is dan ook de reden dat de neurochirurg in de hersenen kan snijden zonder verdoving (tijdens zogenaamde 'wakkeroperaties'). Wat je wel kunt voelen in je hoofd zijn huid, bindweefsel, bloedvaten en spieren.
Vaak gaat zo'n heftige emotie gepaard met een heel scala aan lichamelijke reacties in je buik, middenrif, keel en hoofd. Maar de energie van die boosheid wordt in je lever opgeslagen. En je lever is daarom de toegangspoort om aan de dieperliggende issues rondom je boosheid te werken.
Heftige gevoelens horen bij verwerking. Geef jezelf de kans stil te staan bij je gevoelens en luister naar je lichaam. Zorg voor rust, ontspanning en beweging. Bespreek lichamelijke klachten en eventuele medicatie altijd met een arts.
Gevoel is een emotie die gefilterd wordt door de cognitieve hersencentra (frontale hersenkwab). Verstand en gevoel (c.q. emotie) worden ook vaak genoemd in verband met een eigenschap als intelligentie. Sommigen menen dat er naast de rationele intelligentie ook een gevoelsmatige intelligentie bestaat.
Een emotie is een innerlijke beleving of gemoedsbeweging zoals vreugde, angst, boosheid, verdriet en kan door een situatie of gebeurtenis worden opgeroepen. Gevoelens kunnen ook spontaan opkomen. Emoties zijn subjectieve belevingen en gaan samen met lichamelijke reacties, gelaatsuitdrukkingen en gedrag.