Is een samenlevingsovereenkomst verplicht? Je bent wettelijk niet verplicht om een samenlevingsovereenkomst op te stellen als je een hypotheek afsluit. Maar eigenlijk heeft iedereen wel gewoon een samenlevingscontract nodig, zeker als jullie samen een huis kopen.
Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben. Weliswaar blijft u dan voor de wet apart, maar dat hoeft de pret niet te drukken. En voor het geval dat het later uit gaat met die pret, kunt u gewoon samen uw onderlinge afspraken op papier zetten.
Als u samenwoont, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten. Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partnerpensioen moet u zelf regelen.
In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.
De huisbewaring mag bij proefsamenwonen maximaal één jaar duren. Binnen dit jaar bent u vrij om naar uw eigen woning terug te keren. U moet hierover zelf goede afspraken maken met de huisbewaarder. U moet huisbewaring vooraf aanvragen bij de gemeente en de verhuurder.
Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.
Samenwonen zonder fiscaal partner te zijn? Je kunt ook samenwonen zonder elkaars fiscaal partner te zijn. Je gaat dan bijvoorbeeld samenwonen zonder een samenlevingscontract. Dit geldt uiteraard alleen als jullie niet op grond van een van de andere voorwaarden automatisch als fiscaal partner worden aangemerkt.
In Nederland spreekt men over ongehuwd samenwonen (soms verkort tot samenwonen) wordt gesproken als partners zonder te zijn getrouwd een huishouden delen.
Als u ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwoont, erft u volgens het versterferfrecht niet van elkaar. Wilt u dat uw bezittingen bij uw overlijden naar uw partner gaan? Dan kunt u een testament laten maken.
Gaat u samenwonen met uw partner of woont u al samen? Dan delen jullie de woning, inkomsten en eigendommen. In de wet is niets geregeld over samenwonen. Leg daarom in een samenlevingsovereenkomst vast hoe de uitgaven en inkomsten worden verdeeld en van wie de bezittingen zijn.
Als u ervoor kiest om een huis op twee namen te kopen wordt u allebei eigenaar van het huis. De hypotheek staat dan ook op allebei uw namen. Een eventuele waardestijging van het huis is dan ook automatisch voor u allebei, behalve als u daar afwijkende afspraken over maakt.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
Ze hebben daarom de regel ingesteld dat hij maximaal eenmaal per maand mag blijven slapen (en alleen in een weekend), en ook maximaal een keer per maand mag blijven eten. Ze weigeren eerst even aan te kijken hoe het zonder deze regel zou gaan.
Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.
De eerste optie is samenwonen zonder samenlevingscontract. Bij deze vorm van samenwonen bent u niets aan elkaar verplicht en wordt er niets officieels vastgelegd of geregistreerd. Dat betekent dat u ook geen recht hebt op partneralimentatie of erfenisrecht heeft.
De partner met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven. Ieder de helft. Je deelt alle kosten door twee. Deze manier is alleen aan te bevelen als de partner met het laagste inkomen dan nog genoeg overhoudt voor zijn of haar persoonlijke uitgaven.
Als de nieuwe bewoner uw toeslagpartner wordt, telt zijn inkomen mee voor al uw toeslagen. Voor de huurtoeslag werkt het anders: als de nieuwe bewoner niet uw toeslagpartner is, wordt deze uw medebewoner. Het inkomen van de medebewoner telt dan mee voor de huurtoeslag.
Samenwonen heeft geen gevolgen voor uw WW-, WAO-, WIA-, Wajong- of IOW-uitkering.
Een huisbewaarder kan geen huurtoeslag krijgen, maar moet zich wel bij de gemeente inschrijven op het adres. De huurder moet zich bij de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente uitschrijven van het adres, als de huisbewaring langer duurt dan zes maanden.