Door lichaamstaal te observeren, kun je inzicht krijgen in wat mensen denken of voelen zonder dat ze woorden gebruiken. Ook wordt lichaamstaal – vaak bewust- gebruikt om een boodschap sterker en krachtiger over te brengen. Bijvoorbeeld tijdens een speech of presentatie.
Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van onze (non-verbale) communicatie, want ruim de helft van de boodschap die je overbrengt wordt erdoor bepaald. Concrete voorbeelden van non-verbale communicatie die onder lichaamstaal vallen zijn je duim opsteken en met je hoofd knikken.
Lichaamstaal is een vorm van communicatie. Het zegt vaak meer dan de woorden die je uitspreekt en het kan veel over jou als persoon zeggen. Met lichaamstaal kun je duidelijk maken hoe je je voelt, dit kan bewust, maar ook onbewust. Het is natuurlijk niet zo dat elke vorm van lichaamstaal meteen iets zegt.
Lichaamstaal (of non-verbale communicatie) is de taal die we spreken met ons lichaam. Mensen communiceren onbewust en bewust via dat wat ze zonder woorden met hun lijf doen. Aan lichaamstaal kun je vaak zien wat mensen voelen of denken zonder dat ze het zeggen.
Lichaamstaal handen
Los van de standaard handgebaren, zoals een handkus, klappen of je vinger opsteken, zeggen handgebaren nog veel meer. Gevouwen handen kunnen een teken van afsluiting zijn. Open handen die naar de gesprekspartner toe wijzen laten juist een open, assertieve houding zien.
Meestal kijken flirtende mensen elkaar met een schuin hoofd aan en lachen veel. Soms zie je de ander verlegen omlaag kijken. De mond staat ook niet stil. Tijdens een goede flirt tuit je je lippen, lik je aan je lippen of bijt je op je onderlip.
Iemand die zenuwachtig of nerveus is: Voelt zich onzeker over de afloop of is bang dat het verkeerd zal aflopen. Heeft een onrustig gevoel over zich. Komt ongedurig of rusteloos over op anderen.
Door iemand in de ogen te kijken, proberen we erachter te komen wat de ander denkt en voelt. We voorspellen onbewust wat de ander gaat doen en schatten de intenties van onze gesprekspartner in. Ook zenden we via de ogen onze eigen intenties, gevoelens en emoties naar de ander.
Een man die jou leuk vindt gaat bewust op zoek naar momenten waarop hij je even aan kan raken. Dit kan bijvoorbeeld je hand vasthouden zijn, een arm om je heen slaan als jullie naast elkaar lopen of simpelweg subtiel zijn hand op je schouder leggen als jullie staan te praten.
Te weinig oogcontact kan ons onbewust wat vertellen over de gesprekspartner: namelijk dat hij weinig zelfvertrouwen of weinig interesse heeft, of dat hij wantrouwend is. Heb je moeite met oogcontact maken? Probeer dan deze oefening: Kijk iemand aan als je met hem in gesprek bent.
Non-verbale communicatie, of lichaamstaal, is een krachtig middel om betekenis over te brengen zonder woorden. Het omvat gebaren, gezichtsuitdrukkingen, oogcontact en lichaamshouding. Non-verbale communicatie is essentieel voor het begrijpen van anderen en het opbouwen van vertrouwen in relaties.
1. Hij zit aan zijn oren. Schijnbaar kunnen leugenaars (onbewust) ook niet hun eigen leugens aanhoren. En ja: om deze reden gaan ze aan hun oren zitten door er bijvoorbeeld in te wrijven of aan hun eigen oorlel te trekken.
Met oogcontact bedoelen we het elkaar aankijken tijdens een ontmoeting of een gesprek. Het is een vorm van non-verbale communicatie en non-verbale communicatie omvat ongeveer 93% van hoe we communiceren. Door middel van oogcontact zijn emoties, intenties, zelfverzekerdheid, zwaktes en meer informatie te herkennen.
Wanneer iemand naar beneden kijkt, kan dit betekenen dat diegene zich niet helemaal gelukkig voelt. Het kan ook een teken zijn dat iemand zich niet op zijn of haar gemak voelt of zich schaamt. Wanneer iemand naar je borst, hals of mond kijkt is dit juist weer een positief teken en duidt dit op interesse.
Het is een zelfzekere houding die de voorkant van je lichaam niet beschermt en je frontale organen laat zien. Je handen zijn eigenlijk je gespreksinstrument en op deze manier zeg je dus 'ik sta niet open voor een diepgaand gesprek'.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
We zullen je direct uit de droom helpen: je wist niet echt dat diegene naar je keek. 'Dat blijkt ook uit diverse studies die daarnaar zijn gedaan', weet David Maij.
De ogen fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het diep in de ogen kijken zo onvoorstelbaar intiem, zo confronterend, zo transcenderend is. Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat.
Oogcontact is een krachtig middel waarbij je niet alleen jezelf, maar ook de ander beter leert kennen. Bovendien kan het een (tijdelijke) verandering in het bewustzijn van mensen veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat door het maken van oogcontact onze hersengolven gaan synchroniseren met die van de ander.
Veel mensen flirten van nature, maar doen dat onbewust, vaak met non-verbale communicatie: even lachen naar een ander, een hand op iemands arm, spiegelen. Als je dat beschouwt als een spannend spel dat je dagelijks kunt spelen en oefenen, wordt het al snel minder eng.
#1.
Verlegenheid - de blozende wangen incluis - is schattig en siert vele meisjes. Zelfvertrouwen echter, is sexy. Wat houdt dat in of hoe kan je zelfvertrouwen faken? Recht je rug, wandel met een zelfzekere tred en een statige houding en heb vooral geen schrik om oogcontact te maken.
Dan heeft je collega waarschijnlijk ook een oogje op jou. Er is opvallend lichamelijk contact. Let eens op of diegene jouw houding spiegelt, in gesprekken naar jou gedraaid staat en of er soms 'per ongeluk' een aanraking is. Je collega maakt veel oogcontact.
Volgens de onderzoekers kunnen we het gevoel aflezen aan de oogbewegingen, doordat die een universele rol bij het zicht spelen. Als we met onze ogen knijpen, blokkeren we het licht en verscherpen we focus en contrast, wat handig is als je iemand tegenover je hebt die je niet vertrouwt.
In het kort deze tips over oogcontact maken samengevat: Maak de afstand tussen jou en de ander zo klein als wenselijk en mogelijk. Kijk de ander altijd aan, niet alleen als je luistert, maar ook als je antwoord geeft. Blijf bij de ander.
Zo herinner je jezelf eraan hoe belangrijk oogcontact tijdens een gesprek is. Het moet een reflex zijn. Ga voor de spiegel staan en kijk jezelf recht in de ogen terwijl je je tanden poetst. Fixeer je blik systematisch op de ogen van het nieuwsanker op televisie of van de presentator van je favoriete tutorial.