Mogen medicijnen in de koffer of in de handbagage? Receptmedicijnen voor dagelijks gebruik kunnen het beste in de handbagage worden meegenomen. Mocht een koffer kwijtraken, dan heeft u de medicijnen in elk geval bij de hand.
Er mag meer dan 100 milliliter medicijnen en babyvoeding in uw handbagage zitten: Neemt u medicijnen mee? Dan moet u op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan.
Alleen vloeibare medicijnen mogen in grotere verpakkingen zitten. Dan moet u wel kunnen aantonen dat die medicijnen op naam staan van u (of uw kind), bijvoorbeeld met een medicijnoverzicht. Alle vloeistoffen, gels en medicijnen moeten worden verpakt in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak.
De meeste medicijnen kun je zonder problemen meenemen in het vliegtuig, maar voor bepaalde medicijnen heb je een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Als u straks op vakantie gaat, bereidt u zich waarschijnlijk voor op mogelijke ongelukjes. Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem. Maar andere medicijnen, zoals slaappillen, ADHD-medicatie, kalmeringspillen of sterke pijnstillers, vallen onder de Opiumwet.
Een medicijnpaspoort is niet verplicht om te hebben. Het is vooral een actueel medicatieoverzicht.
Vloeibare medicijnen mag je in onbeperkte hoeveelheid meenemen aan boord. Je hoeft deze niet in een aparte plastic zak te stoppen. Wil je de pil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering meenemen in het vliegtuig? Stop deze dan in je handbagage.
Er zijn geen beperkingen voor geneesmiddelen en babyvoeding die je nodig hebt tijdens de vlucht. Hou wel rekening met volgende zaken: Wanneer je meer dan 100 ml van een geneesmiddel meeneemt, kan je dit best apart houden en aangeven. Voor niet-vloeibare geneesmiddelen zijn er geen beperkingen.
Denk aan sterke pijnstillers, slaapmiddelen of medicinale cannabis. Voor deze medicijnen hebt u een aparte medische verklaring nodig. Kijk op de website van het CAK om welke medicijnen het gaat en hoe u aan zo'n verklaring komt.
U kunt medicijnen die onder de Opiumwet vallen niet zomaar meenemen naar het buitenland. U heeft een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring voor medicijnen.
Bij uw eigen apotheek kunt u gratis een actueel medicatieoverzicht opvragen. Dit doet u bij voorkeur kort voor uw ziekenhuisbezoek. De apotheek neemt het medicatieoverzicht met u door op juistheid en volledigheid. Gebruikt u medicijnen die niet op het medicatieoverzicht staan, geef dit dan door aan de apotheek.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').
De regels voor medische bagage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen geldt dat je met een medische verklaring medicijnen, injectienaalden* en medische apparatuur mee mag nemen in de handbagage. Wil je medische bagage meenemen aan boord dan dient dit voor vertrek wel te worden aangemeld.
Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD? Dan heeft u bij de douane een speciale verklaring nodig van een arts. Afhankelijk van het land en de duur van de reis is dit een 'Schengenverklaring' of een Engelstalige medische verklaring.
Je kunt de pil, pleister of ring niet in het bagageruim van een vliegtuig vervoeren aangezien het daar te koud is. De betrouwbaarheid van je anticonceptiemiddel kan dan niet meer worden gegarandeerd. Neem het dus altijd mee in je handbagage.
Een Europees medisch paspoort is verkrijgbaar bij onder meer huisartsen en apotheken. Wanneer u geneesmiddelen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, bijvoorbeeld bepaalde slaapmiddelen en sterke pijnstillers zoals morfine, is een Schengenverklaring of een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring vereist.
In het medicijnpaspoort staan alle medicijnen die men gebruikt beschreven onder de naam van de werkzame bestanddelen en niet onder de merknaam, daar dit van land tot land kan verschillen. Het medicijnpaspoort wordt ook gebruikt om douanebeambten informatie te geven over medicijnen die de houder bij zich draagt.
Die zogeheten opiaten, zoals oxycodon, zijn in veel gevallen in de plaats gekomen van lichtere pijnstillers, zoals ibuprofen en diclofenac. Door het groeiende gebruik doen zich ook vaker complicaties voor, zoals vergiftiging.
Tip 12: Geneesmiddelen
Trouwens, dat geldt echt alleen maar om medicijnen die je voorgeschreven krijgt door je huisarts of dokter krijgt. Paracetamol, hoesttabletten en dergelijke kan je gewoon in je handbagage meenemen.
Hoeveel ibuprofen mag je per dag innemen? Ibuprofen in een tablet of capsule van 400 mg mag je maximaal 3 keer per etmaal innemen. De maximum dosering is namelijk 1200 mg per vierentwintig uur. Zorg ervoor dat er minimaal vier à zes uur tussen de doses zit en slik ibuprofen niet op een lege maag.
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig. De standaard maximale afmetingen van handbagage zijn 55x25x35 cm of 55x20x40 cm (lengte x breedte x hoogte).