Wat te doen als je kat op de bank plast? Als je merkt dat je kat regelmatig op ongewenste plekken zoals de bank plast, stimuleer je kat dan zoveel mogelijk om dit op een andere plek te doen. Zet meerdere kattenbakken met fijn, zacht kattengrit neer in je huis om de schade aan je meubels zoveel mogelijk te beperken.
Maak de plek schoon en zet op de plasplek de kattenbak. Als je huisdier de bak dan gebruikt, verplaats je die elke dag een stukje verder naar de plek van jouw voorkeur. Uiteindelijk leert de kat naar de bak te gaan en niet meer te sproeien.
Door (grote) veranderingen in de leefomgeving kan een kat angstig en gestrest raken. De kat plast op de bank, nadat je bijvoorbeeld bent verhuisd of de woning hebt verbouwd.
Als wij katten buiten onze kattenbakken blijven plassen, kunnen daar, naast stress, veranderingen of een vieze kattenbak, ook andere redenen voor zijn. We kunnen soms last hebben van blaasproblemen of andere ontstekingsziekten.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Welke planten vinden katten vies ruiken
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Ammoniak heeft een sterke geur die aantrekkelijk is voor katten, waardoor dit reinigingsmiddel jouw kat juist weer aanmoedigt om te urineren op deze plek! Gebruik in plaats daarvan schoonmaakmiddelen op basis van enzymen. Denk hierbij aan een sopje van neutrale zeep, zoals groene Biotex of groene zeep.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Hoe vaak de kattenbak schoonmaken? Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen. Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen. Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen.
Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband.
Een kitten of volwassen kat zal in een nieuwe omgeving de eerste dagen, en soms zelfs weken, moeten wennen. Dit doen ze vaak vanuit een veilig onderkomen, zoals onder de bank, een kast of het bed. Sommige katten zijn zo angstig dat ze na een aantal weken nog steeds verstopt zitten.
Voorbeelden van populaire binnenkatten zijn de pers, de blauwe Rus en de ragdoll, vanwege hun lage activiteitenniveau en hun relaxte karakter.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Als plassen pijn doet, kan het dat je kat een ander plekje opzoekt om te plassen. Ze hoopt dan dat het plassen op die nieuwe plek geen pijn doet. Dat is vaak ook de reden dat een kat op bed plast; een zachte ondergrond voelt dan prettiger aan.
Gebruik voor het wennen aan de kattenbak eventueel dezelfde kattenbakvulling als de fokker. Zet de kattenbak op een geschikte plaats. Verschoon de bak regelmatig. Zet je kitten op vaste momenten op de kattenbak en beloon het goede gedrag!
Reguliere huishoudelijke reinigingsmiddelen (of bleekmiddel) zullen de urinegeur niet verwijderen. De geur kan dan ook jaren blijven hangen. Met name als de urine een poreuze oppervlakte heeft bevuild.
Kattenpis – kleding
De vieze geur kun je verwijderen met een geurverdelger. Vervolgens behandel je de vlek met een ontvlekker (met enzymen). Je kunt de vlek ook insmeren met een papje van een waspoeder met enzymen en warm water. Na een uurtje met water afnemen, deppen met verdunde ammoniak en tot slot met azijn.
Overmatige blootstelling aan ammoniak
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg. Verspreid de geuren opnieuw door je tuin heen als het heeft geregend, want door regen verdwijnt de geur.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.