De F-35 kan meer bewapening meenemen dan zijn voorganger, de F-16. Alleen de A-variant van de F-35, die Nederland heeft aangeschaft, heeft een ingebouwd boordkanon. Het vliegtuig heeft daarnaast 2 interne wapenruimen met ieder 2 ophangpunten en 7 externe ophangpunten.
Velen noemen de Lockheed Martin F-22 Raptor het meest capabele gevechtsvliegtuig ter wereld. De F-22 Raptor is zeker een geduchte kracht met een stealth ontwerp dat hem het radarequivalent van een "stalen knikker" geeft en ook een indrukwekkende bewapening.
Nederland heeft op dit moment 25 F-35's. In totaal zijn er 52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen besteld. Een aantal onderdelen van het nieuwe jachtvliegtuig wordt in Brabant gemaakt. Inwoners van de dorpen rondom de vliegbasis hebben al een aantal keer kunnen 'wennen' aan het kersverse vliegtuig.
Technische informatie F-35
Een bestelling voor 6 extra toestellen volgt in 2022. Het gaat om de CTOL-versie (conventional take off and landing). Deze start en landt op normale banen. De versie die verticaal kan starten en landen (F-35B/STOVL) en die voor vliegdekschepen (F-35C/CV) zijn niet door Nederland aangeschaft.
De F-35 Lightning II, zoals de toestellen officieel heten, komen over van Vliegbasis Leeuwarden, waar al tweeënhalf jaar gewerkt wordt met de opvolgers van de F-16's. De straaljagers komen voort uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie.
Met een Mach 3.3 (2.532 mijl per uur) is Lockheed SR-31 Blackbird momenteel de snelste jet ter wereld. Om de Blackbird te verslaan, ontwikkelt Hermeus Chimera-motoraangedreven Quarterhorse-vliegtuigen die waarschijnlijk zullen vliegen met Mach 4 (3.069 mph).
Er zijn momenteel meer dan 875 F-35's in dienst, met meer dan opgeleide 1.845 piloten en 13.350 onderhoudstechnici. Tegen 2030 zullen naar verwachting meer dan 550 F-35's samenwerken uit meer dan tien Europese landen, waaronder twee volledige Amerikaanse F-35-squadrons op RAF Lakenheath.
Op 5 maart 2021 werden de laatste uren gemaakt door vier F-35's van 322 F35sqn. Op naar de volgende 1000! Er wordt sinds 31 oktober 2019 met F-35s gevlogen. Foto: Vliegbasis Leeuwarden.
Met de huidige F-16 straaljagers worden jaarlijks honderden vlieguren gemaakt boven Nederland en de Noordzee. Omdat inmiddels duidelijk is dat vliegen met de F-35 bijna 38 duizend euro per uur kost, is het mogelijk dat op die uren bezuinigd zal worden.
F-35's nu ook op Vliegbasis Volkel gestationeerd
4 F-35's zijn vanaf vandaag op Vliegbasis Volkel gestationeerd. De luchtmacht beschikt inmiddels over 26 van deze ...
In september 2013 kocht Nederland zijn eerste 2 toestellen. Sinds 2019 vliegen F-35 gevechtsvliegtuigen in Nederland.
Van de 213 gevechtstoestellen van dit type die Nederland ooit had, zijn er momenteel nog maar 42 beschikbaar. Daarvan heeft de Nederlandse luchtmacht er nog 24 zelf in gebruik.
Verenigde Staten
Het Amerikaanse leger heeft een vloot van tien vliegdekschepen, en dat is een voordeel waarmee ze veel andere landen nog aftroeven. Voorts heeft het leger van de Verenigde Staten de modernste technologie en een enorme getrainde strijdmacht.
Hoeveel straaljagers heeft Rusland? 2.600+ vliegtuigen in dienst.
Dit ligt tussen €2173 en €9502. Bij de bepaling van het loon kan rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Bovenop het salaris worden toeslagen toegekend bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden je opleiding, uniform en studieboeken betaald.
In september 2022 leverde motorfabrikant Pratt & Whitney (P&W) sinds de eerste levering van de F135 in 2009 al de duizendste motor af. F-35s vliegen al bij de luchtmachten van de VS, Groot-Brittannië, Israël, Nederland, Australië, Japan en Italië.
Defensie verkoopt geen strategisch materieel zoals oorlogsschepen, tanks en jachtvliegtuigen via de veilingverkoop. Wel kunt u bijvoorbeeld kleding, kasten en voertuigen en dienstauto's kopen.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
Koninklijke Luchtmacht
24 F-16-jachtvliegtuigen. 34 F-35-jachtvliegtuigen (8 Luke Air Force Base, 26 verdeeld over vliegbases Leeuwarden en Volkel). Nederland krijgt er in totaal 52.
Hugo Hooftman De grootste luchtmacht ter wereld: de U.S.A.F. (United States Air Force)
België heeft 34 F-35's besteld. Het gaat om een contract van 3,8 miljard euro. De eerste toestellen worden tegen 2025 verwacht.
Met 245 F-16 straaljagers in de vloot is de Turkse luchtmacht de derde grootste gebruiker van de Fighting Falcon ter wereld, na de Verenigde Staten en Israël, en als zodanig een essentieel onderdeel van het verdedigingssysteem van de Verenigde Staten. NAVO op de zuidelijke flank van het Bondgenootschap.