Een paard kan spanning uiten door zijn kauwspieren aan te spannen en zijn kiezen op het bit te zetten. Het paard is niet meer nageeflijk en loopt vaak te veel op de voorhand. Om te zorgen dat jouw paard los blijft kun je kiezen voor een multi link bit.
GumBits kauwgom voor paarden is de manier om tot een stabiele aanleuning te komen en het bit beter te accepteren. Door op de GumBits te kauwen leren paarden het bit (beter) aan te nemen en de kaak te ontspannen. Kauwen op de GumBits vormt een soort gel in de mond van het paard.
Als de teugel aan de onderste ring zit heeft het een lichte hefboomwerking. Dit bit is geschikt voor paarden die wat sterk kunnen worden en het bit vastpakken of door de hand heen lopen. Dit bit is verkrijgbaar met enkelgebroken, dubbelgebroken en waterford mondstuk.
Zowel een bit als een bitloze optoming geven een paard geen vervelend gevoel of doen een paard geen pijn als een paard dit object draagt.
Het bit wordt doorgaans gebruikt om de sturing van het paard met de teugel te verfijnen. Vanwege de gevoeligheid van de mond is het ongeschikt om uitsluitend daarmee te sturen of te remmen; hiervoor gebruikt men vooral gewichtsverdeling en benen.
Deze kleine balletjes, afkomstig van een gespecialiseerd bedrijf in Atlanta, VS, zijn een ware traktatie voor het paard, en een goede oplossing voor paarden die problemen ervaren wanneer ze het bit in de mond hebben. Wanneer het paard spanning in de mond en kaak heeft kan dit leiden tot tandenknarsen.
Ongebroken bit
Een stang heeft scharen aan de zijkant waardoor er een hefboomwerking is die niet bij een ongebroken trens aanwezig is. Het voordeel van een ongebroken trens is dat deze erg stil in de mond ligt. Paarden die vaak onrustig zijn in de aanleuning kunnen baat hebben bij het gebruik van een ongebroken trens.
Tijdens het onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde pijn gerelateerde gedragingen tijdens rijden met bit 23 was. Na gemiddeld 35 dagen bitloos rijden was dit 2 pijn gerelateerde gedragingen (nogmaals het waren dezelfde paarden). Je kunt dus concluderen dat bitloos rijden de pijn met 87% vermindert.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Aan de zijkant van de mond moet het bit aan beide kanten ongeveer een halve centimeter uitsteken (niet meer). Als het bit helemaal (strak) tegen de mond van je paard zit kunnen er wondje en schuurplekjes in de mondhoeken ontstaan.
Als een paard de oren plat in de nek heeft liggen is hij erg boos. Je kan dan beter een beetje uit de buurt blijven, vooral wanneer je het paard niet goed kent. Een paard dat boos is kan namelijk happen, bijten of schoppen. Het kan ook zijn dat een paard bang is (voor jou) en jou zo op een afstandje wil houden.
Bijten van het paard proberen te voorkomen
Hem keuzevrijheid bieden. Luisteren naar die subtiele signalen (het zit hem zo vaak in de ogen en in de mond, júist die signalen worden zo vaak gemist). Zo veel je paard vertellen wat hij WEL moet doen, in plaats van hem vertellen wat hij niet moet doen.
Een watertrens is het meest toegankelijk en werkt direct op de tong en onderkaak. De beweegbare ringen zorgen ervoor dat onstabiel contact vanuit de hand wordt opgevangen. Bitten met vaste ringen liggen stiller in de mond.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
' Een fabel rondom mok is dat je niet mag rijden op een paard. Dat mag gerust, het is zelfs belangrijk om goed met het paard te bewegen. Zolang het paard niet kreupel is vanzelfsprekend, want de korsten kunnen pijnlijk zijn. Feit is dat paarden met veel behang gevoeliger zijn voor mok.
Het paard geeft je een kusje op je wang of mond. Dit kan met de lippen of met de tong.
Maar waarom hinniken paarden eigenlijk? De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Rechtrichten is het richten van de voorhand voor de achterhand, waarbij het paard voorwaarts wordt gereden. Het initiatief moet hierbij uitgaan van de ruiter. Dat wil zeggen dat je moet zorgen dat je aan beide kanten van het paard gelijkmatig inwerkt, dit doe je met je zit, je beenhulpen en je teugelhulpen.
Een bitloos hoofdstel is een goede keuze voor sterke paarden die duidelijke instructies nodig hebben en constant moeten leunen. Deze oefent druk uit op de kin, de wangen en de nek door de gekruiste kinbanden en geeft zo duidelijke en gedifferentieerde signalen.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperziebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden.
Als ze een keer diep zucht, geeft het paard antwoord door ook te zuchten. “Dat is een teken van ontspanning”, zegt Nibbelink. “Een paard is een spiegel van de ziel. Als je zelf angstig bent, zal het paard angstig reageren.”
Een kunststof bit wordt in het algemeen gebruikt voor paarden met een zachte en soms gevoelige mond die moeite kunnen hebben met het volgen van de hand. Kunststof staat erom bekend dat het makkelijker wordt aangenomen door de meeste paarden.
De werking van een Baucher bit
Een Baucher bit heeft vaste bitringen. Hierdoor ligt het bit stil en stabiel in de mond van je paard. Door de precieze inwerking van een Baucher bit kunnen hulpen effectief worden gegeven en ontstaat een zacht contact tussen ruiter en paard. Een Baucher bit een lichte hefboomwerking.
"Wat voor bitten gebruik je bij paarden die zich snel sterk maken?" Ongebroken of locker bitten zijn echt dé bitten voor sterke paarden. Locker bitten werken als volgt: is je paard gewoon rustig en fijn, werkt het bit als een normaal enkel of dubbelgebroken bit.