In de broden zit vaak roggebloem verwerkt wat de korst dun en krokant maakt. Voor het maken van de broden wordt gebruik gemaakt van een speciaal zuurdesem. Dat maakt het brood licht zurig van smaak, voedzaam en lang houdbaar.
Een Laib is het typisch Duitse ronde of ovalen bruinbrood, gerezen met zuurdesem en meestal gebakken met een mengsel van rogge- en tarwemeel. Ons favoriete brood wordt een Roggenzwerg genoemd, een roggedwerg. Het is een klein maar voedzaam broodje van 100 procent roggemeel.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen. Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.
Het is niet meer genoeg dat Duitsland de meeste broodsoorten ter wereld heeft.
Brood hoort onmiskenbaar bij de Duitse cultuur. Onze oosterburen bakken naar schatting zo'n 300 verschillende soorten brood. Er bestaat zelfs een heus 'Duits broodregister' waar alle soorten brood in worden geregistreerd.
(Zuur)desembrood is net zo gezond als 'gewoon' brood. Qua samenstelling lijken beide broodsoorten erg op elkaar: ze bevatten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is wel belangrijk om te kiezen voor volkorenbrood of bruinbrood.
Bakker Juan Manuel Moreno nam dertien jaar geleden de familie bakkerij Pan Piña in Malaga over. Hij richt zich tot een exclusief clientèle, met als uitschieter een brood dat maar liefst 1.480 euro kost.
Opvallend is dat Nederlanders een sterke emotionele band lijken te hebben met brood. Maar liefst 90% van de respondenten geeft aan dat ze brood eten, omdat deze gewoonte van thuis hebben meegekregen. 74% geeft aan brood als cultureel erfgoed te beschouwen.
Dit brood is een klassieker uit Duitsland. Half roggemeel en half tarwemeel geven de brood een authentieke, stevige smaak. Desem en warme deegvoering maken dit brood mild genoegen.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Volkoren toppers
Het brood van Bakkerij 't Stoepje is op markten door heel Nederland te vinden. 'Erg lekker brood', zo vat een van de proevers het samen. Het bevat flink wat vezels en zit qua zoutgehalte op de norm. Dit brood werd samen met het brood van Bakker Ammerlaan het lekkerst gevonden.
Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland. Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen. Naast het ontbijt drinken de meeste Duitsers iets warms, zoals koffie of thee.
"Het avondeten wordt vaak Abendbrot genoemd en valt vaak rond 18.00 uur. De Duitse cultuur is echt een broodcultuur. Met brood kun je helemaal uit je dak, er is zo veel keus." "Er wordt veel met het hele gezin om tafel gegeten maar uit eten is ook populair.
Het meest typische Duitse beleg dat we in Nederland niet kennen en hier heel populair is, is eigenlijk Schweinemett (rauw varkensvlees, beetje zoals tartaar, bij voorkeur met uitjes, zout en peper).
Gebruik van zuurdesem – Zuurdesem is een mengsel van water en meel dat wordt gefermenteerd door wilde gisten en bacteriën. Het wordt vaak gebruikt als rijsmiddel in Duits brood.
In Midden-Italië is pane integrale meestal zonder zout, maar er zijn ook soorten met zout. Wil je graag bruin brood met zout dan kun je vragen naar 'pane integrale con sale'. Je ziet ook weleens pane di farro (een soort spelt), pane multi-cereali (meergranen), pane di segale (met rogge).
De prehistorische mens kauwde namelijk eerst op zaden en granen, wat vaak ten koste ging van hun kiezen. Zo'n 30.000 jaar geleden zagen ze in dat de granen beter tussen stenen konden gemalen worden. Dat betekende eigenlijk de eerste stap naar het maken van brood.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Om te profiteren van het gezondheidsvoordeel van graanproducten zoals volkorenbrood, en om genoeg vezels, jodium en andere voedingsstoffen binnen te krijgen geldt het advies om elke dag bruin- of volkorenbrood te eten. Lees meer over brood en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.
De volkorenboterham is op dit moment de meest favoriete broodsoort van Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van het Nederlands Bakkerij Centrum. De volkorenboterham vervangt hiermee de bruine boterham (tarwe boterham) die jarenlang het meest gegeten broodproduct was.
Juan Manuel Moreno van bakkerij Pan Piña is een van Spanje's 80 beste bakkers en is een geliefde plaats waar de rijke Arabische sjeiks, Russisch magnaten en rijke Chinezen hun dagelijkse brood kopen. Een van zijn laatste creaties heeft een verkoopprijs van maar liefst 1.480 euro.
Het meeste brood blijft tegenwoordig langer vers dan vroeger, door allerlei toevoegingen. Maar, bruin brood blijft langer vers dan witbrood. Dat komt door de tarwe, deze slorpt vocht op en houdt het brood daardoor langer vers.