Als je hond tegen je aanleunt is dit een teken van liefde en vertrouwen. Honden kunnen dit soms ook doen omdat hij iets wil of angstig is.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.
Jagen: dit bootsen we vaak na met spelen. Denk aan het gooien met de bal of een piepend speeltje. Trainen: dit is maakt onderdeel uit van het jacht- en aasgedrag van een roedel. Fysieke aanraking: wat we in moderne huizen kunnen nabootsen door samen te liggen of te knuffelen.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik.
Hij legt bijvoorbeeld zijn oren plat, houdt zijn staart tussen zijn benen en buigt zijn hoofd naar beneden. Deze lichaamstaal kan gezien worden als een manier voor de hond om sorry te zeggen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden in staat zijn om emoties zoals spijt te ervaren.
Voed hem van de hand
De band tussen je puppy en jou wordt versterkt als je hem met de hand voedt. De lust kan een beetje afnemen met de tijd, maar snoepjes geven als je hem opvoedt of africht is altijd een goede manier om hem te belonen en hem te laten zien dat jij van hem houdt.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn. Veel honden in de puberteit lijken wel op elke andere hond verliefd met hun speelse en uitsloverige gedrag.
Misschien zit hij niet lekker in z'n vel en wil hij getroost worden. In dat geval kun je je hond beter afleiding en positieve aandacht geven en met hem gaan wandelen of spelen. Legt 'ie z'n poot op je wanneer je je hond aait? Dan wil hij gewoon even laten weten dat hij het fijn vindt om geaaid te worden en om je geeft.
Een gelukkige hond is een relaxte hond.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.
Maar honden herkennen die menselijke gelaatstrekken niet. Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar.
Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger. Maar zoals eerder gezegd, kan teruggetrokkenheid ook een teken zijn van een onderliggende ziekte.
Honden communiceren onderling vooral met behulp van lichaamstaal. Er zijn daardoor bepaalde plaatsen die een hond bedreigender kan vinden dan anderen als hij daar aangeraakt wordt. Op de kop of op de rug is een voorbeeld van zo'n plaats waar een hond zich bedreigd kan voelen als je hem daar aait.
Ze willen graag de geborgenheid en het sociale contact. Ze proberen je niet te domineren of de baas over je te zijn. Je kan dit halen uit twee belangrijke aspecten: Een pup waarvan de ogen nog niet eens open zijn, is zeker niet bezig met dominantie en overheersen van een andere hond.
Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Het empathische vermogen van een hond
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat honden onze emoties kunnen herkennen en per emotie anders reageren. Onderzoekers stelde vast dat honden eerder een huilend persoon benaderen dan iemand die gewoon praat of neuriet.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Wetenschappers menen dat honden niet alleen om een volle voederbak dol zijn op hun baasjes. Honden ervaren wel degelijk liefde en affectie, zo blijkt uit recent onderzoek. Het deel van de hersenen dat instaat voor affectie bij honden verschilt amper van datzelfde deel in de menselijke hersenpan.
Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen. In hetzelfde deel van de hersenen.
Honden praten met hun lijf
Hoe hij zich voelt, of wat hij wil gaan doen. Je kunt zien hoe hij staat of zit, hoe hij beweegt, en of hij kleine tekens geeft met zijn bek, oren of ogen. Maar je moet wel goed opletten om alles te zien. Soms is het niet makkelijk.