Bijna alle cv-ketels kun je laten branden op propaangas. Belangrijk is wel dat de branders in je cv-ketel geschikt zijn voor propaangas. Werkt je ketel nu op aardgas, dan dien je andere branders te laten plaatsen in de ketel, welke geschikt zijn voor propaan. De installateur van je ketel kan je hiermee verder helpen.
Over de prijs van propaangas
Die is veel minder gestegen dan de gasprijs. Daardoor kunnen butaan, propaan en lpg goedkoper zijn dan aardgas."
De cv-ketel branden op propaangas
Vrijwel alle soorten cv-ketels en toestellen kunnen aangesloten worden en ook het ombouwen hiervan van aardgas naar propaan is eenvoudig. Er is daarvoor geen nieuwe installatie, leidingwerk of apparatuur nodig. Over het algemeen moet enkel de brander aangepast worden.
22 cent per liter propaan (inclusief BTW).
De propaangebruiker heeft voor dezelfde hoeveelheid warmte 2.000 liter propaan nodig. De kosten daarvan komen per jaar uit op zo'n €1.250,= per jaar inclusief btw. De propaangebruiker is daarom jaarlijks ongeveer €150,= per jaar extra kwijt.
De prijs van propaangas is afgelopen tijd ook gestegen, maar niet zo exorbitant als aardgas en elektriciteit. Omgerekend naar energiewaarde is propaan soms zelfs vier keer goedkoper dan aardgas vandaag de dag. Propaangas is tot op heden eigenlijk altijd het duurdere alternatief geweest.
De markt voor propaan is klein en niet gekoppeld aan de prijs van aardgas, eigenlijk meer aan de prijs van olie. En de olieprijs is veel minder gestegen dan die van aardgas, dus is propaan ineens de goedkoopste geworden."
Propaanprijs zal nooit boven vastgelegd maximum gaan
In tegenstelling tot aardgas worden er voor aardolieproducten, en dus ook voor propaangas in tanks, maximumprijzen vastgelegd door de overheid. Het is met andere woorden niet toegestaan om boven dit prijsniveau te verkopen.
Ook al is elektriciteit goedkoper dan gas, er is in verhouding meer stroom nodig dan gas om een ruimte te verwarmen.
Propaan is daarentegen niet giftig. Het irriteert de huid niet, is niet kankerverwekkend en niet gevaarlijk bij inademing. Wel kunnen hoge concentraties bedwelmend of verstikkend werken omdat propaan de beschikbaar zuurstof verdringt.
Kort gezegd is 1 liter propaan 0,73 m3 aardgasequivalent. Andersom betekent dit dat 1 m3 aardgas gelijk staat aan 1,35 liter propaan.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne - en de daarop volgende sancties van Europa - is de gasprijs op de beurs (omgerekend naar m3) gestegen van 25 cent in 2021 naar 3,40 euro eind augustus 2022. Half september ligt de beursprijs weer rondom de 2 euro per kuub.
Met een 10kg gasfles propaan doet u dan ongeveer 21 uur (10.000 delen door 465 = 21 uur).
Het grootste verschil tussen propaan en butaan is het kookpunt, de temperatuur waarbij het gas van vloeibare vorm overgaat in damp. Voor propaan is dat -42°C, voor butaan 0 °C. Propaan kan daarom wel lage (onder nul) temperaturen gebruikt worden en butaan niet.
Een verbruik van bijvoorbeeld 3.000 m3 aardgas per jaar komt overeen met ongeveer 4.000 (3.000 x 1,34) liter vloeibaar propaan. Woningen die aangesloten zijn op het landelijk aardgasnetwerk waren tot eind 2021 altijd goedkoper uit met aardgas dan met propaan.
Condensatieketels zijn het meest rendabel omdat ze tot 30% energie besparen in vergelijking met conventionele modellen. Ondanks de stijging van de gasprijs blijft deze manier van verwarmen dus voordelig.
De prijzen van propaangas fluctueren praktisch iedere dag. Dit komt doordat de vraag en het aanbod op de vrije -, nationale – en internationale propaangasmarkt voortdurend verandert. Daarnaast hebben internationale marktnoteringen en de Dollar-Euro wisselkoers ook invloed op de gasprijs.
Toch is een pelletkachel op dit moment geen goedkopere manier om je woning te verwarmen dan een gasketel. Stookolie. Stookolie is niet de meest milieuvriendelijke energiebron.
Op een constante stand van 3 kW kan een gasfles van 10,5 kg propaan ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk geldt echter: hoe minder propaangas er in je fles is, hoe lager het debiet van het gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 kW zal kunnen geven.
Hoe lang gaat een fles mee? – Gebruik je een gasfles om te koken voor vier personen, dan verbruik je ongeveer 70 gram per uur. Een propaanfles van 10,5 kg gaat zo dus ongeveer een half jaar mee. Gebruik je de fles alleen om te barbecueën, dan kan de fles wel jaren meegaan.
Propaangas blijft tot ver onder het vriespunt (max. -42º C) bruikbaar.
Propaan uit gasflessen is ongeveer even duur als aardgas en is dus geen oplossing als je wil besparen op het verbruik van je kookfornuis.
Het propaangas in de fles bevindt zich in vloeibare toestand: pas bij afname wordt het omgezet naar zijn gasvormige toestand. Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
Een gashaard die aangesloten kan worden op propaangas, kan niet aangesloten worden op aardgas en vice versa. Klik hier voor meer informatie over de verschillende gassoorten.