Telegram staat bekend als een privacyvriendelijke chat-app. Het bedrijf benadrukt in het persbericht dan ook dat gesprekken end-to-end versleuteld zijn. Dit houdt in dat alleen jij en de ontvanger de inhoud van jullie gesprek meekrijgen: Telegram kan niet meekijken (en luisteren).
Telegram wordt gezien als een veiliger alternatief voor WhatsApp, omdat het gebruikmaakt van een beveiligingssysteem waarmee je geheime chats kunt maken. Dit houdt in dat niemand mee kan kijken, ook Telegram niet. Zo hoef je dus niet bang te zijn dat hackers kunnen meekijken met jouw appgesprekken.
Telegram biedt wel een 'geheime chatfunctie' aan. Berichten, foto's, video's en andere bestanden die via de 'Secret Chat'-functie worden verstuurd zijn wel end-to-end versleuteld. Alleen jij en de ontvanger hebben de decryptiesleutel en Telegram heeft dus geen toegang tot deze gegevens.
Telegram is een gratis cross-platform berichtendienst en IP-telefoniedienst, Telegram-gebruikers kunnen versleutelde en zelfvernietigende berichten, foto's, video's, stickers en bestanden (alle bestandstypes zijn ondersteund) uitwisselen. De clients zijn open source, terwijl de servers propriëtaire software zijn.
De officier van justitie kan voor het onderzoek naar een misdrijf in bepaalde gevallen de politie opdracht geven om telefoongesprekken af te luisteren en op te nemen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen (denk aan e-mail, sms, WhatsApp en Facebook Messenger).
Inmiddels is duidelijk dat de politie door de kroongetuige verwijderde chatgesprekken heeft kunnen terughalen. Ook zocht de kroongetuige op Facebook naar personen over wie hij belastend had verklaard.
Ondanks de versleuteling is het heel makkelijk voor een inbreker om iemands WhatsApp account compleet over te nemen. Hackers kunnen beschermde persoonlijke berichten in WhatsApp en Telegram meelezen, telefoongesprekken afluisteren en de locatie van iedere mobiele telefoongebruiker bepalen.
Telegram app biedt beveiligde gesprekken
Dit is iets overzichtelijker dan Whatsapp. Het verschil is echter dat je bij Telegram bij je 'Contacts' een secret chat kunt starten. Oftewel, je kunt versleutelde berichten sturen.
Druk in Telegram links op het hamburgermenu en kies dan Instellingen. Kies Privacy en veiligheid. En tik onder Privacy op Telefoonnummer. Vervolgens kies je onder Wie kan mijn telefoonnummer zien voor Iedereen, Mijn contacten of Niemand.
De app werd in 2013 gelanceerd door de broers Nikolaj en Pavel Doerov. Hoewel dit Russische oprichters zijn, is Telegram geregistreerd als een Amerikaans bedrijf. Sinds de zomer van 2022 gebruiken 700 miljoen mensen maandelijks de app. Daarmee is het één van de grotere berichten-apps.
Telegram Premium kost 5,49 euro per maand.
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.
Chatapp Telegram heeft ruim 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers en krijgt iedere dag meer dan 2,5 miljoen nieuwe gebruikers. De dienst is nog niet winstgevend, om dat te worden heeft het bedrijf deze week 270 miljoen dollar ingezameld.
Telegram voegt contactpersonen toe op basis van gebruikersnaam. Op deze manier kun je, als je dat wilt, je telefoonnummer voor bepaalde personen geheim houden. Via dezelfde "Mensen dichtbij"-functie kun je ook locatiegebonden groepschats aanmaken.
Telegram gaat nu bezig met het verwijderen van jouw account. Dit betekent dat je profiel, chats, groepsgesprekken en audio gewist worden. Uiteraard kun je weer een nieuw account op de chat-app aanmaken, maar je gebruikersgegevens zijn er niet meer. Ga je Telegram zeker weten niet meer gebruiken?
Om een bericht te verwijderen houd je deze een seconde ingedrukt. In het menuutje dat dan verschijnt druk je op 'Meer…'. Vervolgens kun je aanvinken welk bericht je wil verwijderen via de vinkjes links van de berichten. Daarna druk je op het prullenbakje.
Telegram werd donderdag offline gehaald in het Zuid-Amerikaanse land nadat een rechter van het Hooggerechtshof afgelopen maart een blokkade had bevolen. De app werd afgelopen week geblokkeerd omdat het bedrijf weigerde gegevens over neonazigroepen op het platform te delen met de Braziliaanse politie.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Het is voor WhatsApp niet mogelijk om de inhoud van je berichten te zien of oproepen te beluisteren die end-to-end versleuteld zijn. Dit komt doordat de versleuteling en ontcijfering van berichten die in WhatsApp worden verzonden en ontvangen, volledig plaatsvinden op je apparaat.
Informatiebeveiliging en/of privacy gevoelige gegevens. Zoals gezegd gebruikt Signal het Signal Protocol voor end-to-end encryptie. Dit wordt door experts gezien als de gouden standaard voor veilig berichtenverkeer. Dankzij dit protocol is het niet mogelijk om berichten die via Signal worden verstuurd, af te tappen.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Veel politieagenten zijn bereikbaar via social media, zoals Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram. Ook daar kan je ze een vraag stellen.
Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger. Ook WhatsApp, of moederbedrijf Facebook, dus niet.