De beste slaaphouding is de zijligging, gesteund met een lichaamskussen. Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.
Het is juist belangrijk dat u in een rechte lijn ligt, vanaf uw nek tot het staartbeen. Zorg er ook voor dat de schouders en de heupen goed in het matras komen te liggen. Als u op uw zij slaapt, kunt u het beste kiezen voor een medium tot zacht matras.
Als bewegen niet lukt, kunt u een of twee dagen rust nemen. U kunt dan het beste op uw rug liggen met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen. Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Om de paar uren probeert u dan in beweging te komen.
Pijnstillers, zoals paracetamol, ibuprofen en diclofenac kunnen tijdelijk verlichting geven maar helpen nauwelijks bij het herstel van pijn in de onderrug. Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als u een pijnstiller wilt nemen begin dan met paracetamol (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500mg).
Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Uit onderzoek blijkt dat twee tot drie keer per week wandelen een effectieve manier is om de rugpijn te verminderen.
Hoewel de exacte oorzaak voor pijn in de onderrug niet altijd bekend is, weten we heel goed dat een verstoorde nachtrust lage rugpijn na slapen beduidend kan verergeren. Andersom zorgt pijn in de onderrug bij het liggen ervoor dat u moeilijker de slaap kunt vatten en 's nachts vaker wakker wordt.
Als bewegen niet lukt, kunt u een of twee dagen rust nemen. U kunt dan het beste op uw rug liggen met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen. Warmte (bijvoorbeeld een kruik) op de pijnlijke plek wordt vaak prettig gevonden. Om de paar uren probeert u dan in beweging te komen.
Romp en rug rekken
Ga rechtop staan met uw voeten iets verder dan op heupafstand uiteen, uw handen boven uw hoofd en uw handpalmen tegen elkaar. Buig nu uw bovenlichaam naar rechts, tot u een rek voelt aan de linkerkant van uw romp. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de uitgangspositie.
Slapen met kussen afhankelijk van de slaappositie
Voor de meeste mensen is het beter om met kussen te slapen. In bepaalde gevallen is het zelfs aan te raden: Heb je last van glaucoom, dan kan het gevaarlijk zijn om zonder kussen te slapen. Houd je in dat geval aan de voorschriften van je behandelend arts.
Op je zij slapen
Liggen jouw armen in je slaaprichting en zijn je benen opgetrokken dan is dat goed tegen stress, apneu en lage rugpijn. Heb je last van maagzuur, ook dan kan het slim zijn om op je zij te slapen. Helaas zijn er ook nadelen aan het slapen op je zij. Zo kan het extra druk geven op je maag en longen.
Blijf bewegen
Ook al gaat het niet soepel, het is echt belangrijk dat je dit blijft doen. Zonder beweging, geen herstel. Zo simpel is het. Probeer bijvoorbeeld niet de hele dag krampachtig in één houding achter je computer te blijven zitten omdat je zo denkt dat je jouw rug het minst voelt.
Is rugpijn gevaarlijk? Ook al voelt de pijn soms heftig aan, rugpijn is meestal niet gevaarlijk. De klachten verdwijnen doorgaans na een relatief korte periode vanzelf (enkele dagen tot enkele weken). Twijfel je of alles wel in orde is, laat je dan controleren door een arts.
Mocht u al 6 weken of langer last hebben van rugpijn of merken dat de pijn zich verspreidt naar de schouders, nek of benen? Dan doet u er goed aan om contact op te nemen met uw huisarts. Als de rugpijn 12 weken of langer aanhoudt, wordt er gesproken van chronische rugpijn.
De meeste mensen liggen het gemakkelijkste op hun zij. Daarom is het meteen ook de meest natuurlijke positie. Je ruggenwervels vormen – mits je over een goed aangepaste matras en bedbodem beschikt – een mooie, horizontale lijn. Bovendien is de kans op snurken of slaapapneu kleiner wanneer je op je zij slaapt.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Liggende draaiingen houden de wervelkolom soepel en werken kalmerend. Op je houding letten en zitten, lopen en staan afwisselen (ook op je werk). Blijf bij rugpijn in beweging, maar doe geen sporten met hoge schokbelasting, zoals hardlopen. Beperk je tot zachte yogaoefeningen (zoals de Kathouding).
Is sporten slecht bij lage rugpijn? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is sporten juist goed bij lage rugklachten. Hierbij moet je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs fitnessoefeningen. Het gaat erom dat de intensiteit niet te hoog is en je het ontspannen kunt uitvoeren.
Ga op je buik liggen met je benen recht achter je. Duw je schaambeen goed in de mat om je rug te beschermen. Plaats je ellebogen onder je schouders en je onderarmen op de grond terwijl je je borst van de vloer tilt. Hoe verder je je handen plaatst, hoe minder je je rug buigt.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Is fietsen goed voor mijn rug? Met de juiste houding is fietsen gezond en helpt het tegen rugpijn. Vooral de onderrug en de kleinere spiergroepen in de wervelkolom worden hierbij getraind.
Rugzwemmen is ideaal omdat het de rugspieren versterkt terwijl de wervelkolom mooi recht blijft tijdens de training. Crawl is, mits een correcte techniek, ook aan te raden. School- en vlinderslag zorgen voor een holle houding van de lage rug en zijn daarom minder geschikt als u al last hebt van lage rugpijn.
Wandelen voorkomt en verlicht rugpijn
De American Chiropractic Association (ACA) adviseert om te gaan wandelen om rugpijn te verlichten. Het is een goede oefening, weinig belastend voor je rug en je verbrandt ongeveer 265 calorieën in 30 minuten.
Een rughernia in de onderrug is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze kan drukken op een zenuwwortel, wat meestal pijn geeft in één of beide benen en soms ook uitvalsverschijnselen veroorzaakt, zoals kracht- of gevoelsverlies.