Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.
De levensduur van autobanden hangt namelijk af van een aantal factoren. Zo is het aantal gereden kilometers van belang, de rijstijl, de juiste bandenspanning en de weersomstandigheden. De gemiddelde levensduur van autobanden ligt tussen de vijf en tien jaar.
Voor een gemiddelde auto, bij normaal gebruik, moet u denken aan zo'n 30.000 - 40.000 kilometer voor de voorbanden. Achterbanden gaan in veel gevallen wat langer mee.
De prijs van autobanden vervangen is afhankelijk van de nieuwe banden die u kiest, maar kan al vanaf € 70 per band. In deze prijs zitten alle werkzaamheden begrepen: het demonteren van de oude band, het monteren en balanceren van de nieuwe banden en het monteren van de wielen op de auto.
Controleer eerst de slijtage-indicatoren in de groeven van uw banden. Deze kleine horizontale staafjes zijn gelijkmatig verdeeld over de omtrek van uw band. Als uw band tot op het niveau van deze indicatoren is afgesleten, hebt u de minimale profieldiepte bereikt en dient de band te worden vervangen.
Het Finse bedrijf Nokian heeft een vierseizoenenband ontwikkeld die maar liefst 128.750 kilometer mee moet gaan. Dat is ongekend lang. Een normale band is vaak na gemiddeld 65.000 kilometer aan vervanging toe.
All season banden
Ze combineren de functies van zomer- en winterbanden, waardoor u veilig kunt rijden in droge en natte weersomstandigheden in de winter en de zomer, evenals over sneeuw. Dit is het belangrijkste voordeel van all season banden ten opzichte van zomerbanden.
Doorgaans verslijten de banden op de aandrijfas het snelst: bij voorwielaangedreven wagens zijn dat de voorbanden. Bij achterwielaangedreven wagens slijten de achterbanden sneller. Maar behalve de aandrijfas heeft ook de stuurkracht invloed op de banden. De voorbanden van voorwielaandrijvers worden dubbel belast.
A-merken banden van uitstekende kwaliteit
Vanuit de historie worden Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirrelli en Dunlop gezien als de topmerken die hoogwaardige kwaliteit autobanden op de markt brengen.
Wie een band met rondom goed afgewogen prestaties en zonder tekortkomingen wil kan kiezen voor de Michelin, Continental, Goodyear of Maxxis. Wie een echt sportieve band wil voor droge zomercondities kan het beste kiezen voor Pirelli, Goodyear, Sava, Bridgestone of Toyo.
Recent onderzoek wijst uit dat de gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen tussen de 30.000 en 100.000 km ligt. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.
De 4-seizoenenband is de ideale band als je maximaal 10.000 kilometer per jaar rijdt en voornamelijk in en rond de stad rijdt.
Als richtlijn geldt: u rijdt met vier identieke banden, elk met een profieldiepte van ten minste 1.6 mm. en een maximumleeftijd van tien jaar. Als u zich aan deze richtlijnen houdt, rijdt u aan de veilige kant. Tegelijkertijd hebt u voldoende tijd om de banden te vervangen wanneer de grenswaarden dichterbij komen.
4-seizoenenbanden hebben wel minder lamellen dan een winterband en daardoor zijn de stuureigenschappen in de zomer beter. Door de rubbersamenstelling slijten de banden in de zomer wat sneller, maar daardoor ontstaat er weer meer grip op natte wegen. Ook in de winter blijven 4-seizoenenbanden goede grip houden.
Ter indicatie; als je premium autobanden online koopt, ben je in een standaard maat ongeveer 75 euro per band kwijt. Wil je goedkope autobanden bestellen van een budgetmerk? Bij BandenExpert vind je goedkope autobanden van budgetmerken in een standaard bandenmaat al voor ongeveer 45 euro per stuk.
In de meeste gevallen zal een (winter)band vanwege slijtage aan vervanging toe zijn en is veroudering dus meestal geen reden. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen en is wat ons betreft bij een leeftijd van maximaal 10 jaar het beste van een band er wel af.
Beide banden zijn goed ontvangen in verschillende tests en hebben een beoordeling van 90% in onze evaluatie. De PremiumContact 6 verving de Continental ContiPremiumContact 5, terwijl de Primacy 4 de Michelin Primacy 3 verving.
De leeftijd van jouw autoband
De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee cijfers voor het fabricagejaar van de band. Voorbeeld: Een DOT-code kan zijn DOT 8D YE 3301. De laatste vier cijfers zijn de productiedatum en betekenen dat de band in week 33 van het jaar 2001 geproduceerd is.
Langere remweg
Dat komt omdat het profiel en het rubbermengsel van winterbanden zijn ontworpen voor gebruik bij lage temperaturen en sneeuw, wat leidt tot een verminderde effectiviteit bij hoge temperaturen en op droog wegdek. Dat effect is nog sterker bij banden die geschikt zijn voor een hogere snelheid.
Hoe oud mogen autobanden zijn bij de APK-keuring? Voor de APK-keuring is de leeftijd van een autoband niet belangrijk, maar er wordt wel gekeken naar de staat van je banden. Het is in ieder geval belangrijk dat de banden nog voldoende profiel hebben en geen beschadigingen hebben.
Een 4-seizoenenband herken je aan de symbolen op een band
Naast de A/S codering zie je ook vaak de codering M+S op een 4-seizoenenband staan. M+S staat voor Mud + Snow en dit wil zeggen dat het profiel van all season banden sterk zijn in het wegwerken van modder en sneeuw onder de band.
Wij bieden je verschillende opties: Pakketprijs montage nieuwe banden 12" t/m 14": vanaf 25,00 per band. Pakketprijs montage nieuwe banden 15" t/m 17": vanaf 28,00 per band. Pakketprijs montage nieuwe banden 18" t/m 23": vanaf 31,00 per band.
Van de geteste exemplaren in de meest nabije bandenmaat is de stilste de Yokohama BluEarth AE01. Dat gaat niet zonder concessies, want de Yokohama haalt een eindscore van drie van de haalbare vijf sterren. De band is afgewaardeerd wegens lichte tekortkomingen op nat wegdek en slijtvastheid.