Er zijn verschillende oorzaken voor jeuk op de hoofdhuid, waaronder (seborrhoïsch) eczeem, psoriasis, een droge huid en haarproducten. Seborrhoïsch eczeem op de hoofdhuid komt veel voor. Deze vorm van jeuk en schilfering is eigenlijk het bekende fenomeen roos.
Een jeukende hoofdhuid kan veel verschillende oorzaken hebben. Een verandering in hormonen, stress, temperatuurverschillen, bepaalde shampoo of eczeem. Als je erg last blijft hebben of twijfelt over een huidaandoening → Ga naar de huisarts.
Stress is echter ook een oorzaak van jeuk. Het kan jeuk doen ontstaan en bestaande jeuk verergeren. Het risico bestaat zelfs dat er een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, die jeuk kan weer aanleiding zijn tot stress, die op zijn beurt weer leidt tot een verergering van de jeuk, etc.
Psychogeen. Ook een psychiatrische aandoening zoals depressie, bipolaire stoornis of psychose kan jeuk veroorzaken. Daarnaast kan het het gevolg zijn van een vicieuze cirkel van jeuk en krabben, neurodermatitis genaamd.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.
Tijdens kortdurende stress is er tijdelijk een verandering van de huid zichtbaar. Er kunnen plots roze, rode of paarsachtige bultjes of vlekken ontstaan op het lichaam die vaak snel weer verdwijnen als de rust is weergekeerd.
Een jeukende hoofdhuid komt tot rust door het extra goed te verzorgen. Gebruik een milde/neutrale shampoo zonder sulfaten, parabenen en siliconen. Probeer elke dag je hoofd te masseren. Hierdoor verbeter je de bloedsomloop van de haarzakjes en de hoofdhuid.
Wanneer jeuk op het hoofd gaat samen gaat met zichtbare haaruitval is er vaak sprake van een onderliggende ontsteking van de hoofdhuid. De belangrijkste oorzaken zijn ernstige vormen van roos (seborrhoisch eczeem), psoriasis, atopisch eczeem, folliculitis (haarwortelontsteking), contacteczeem (bijv.
Ketoconazol doodt schimmel en gisten. Bij een jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborroïsch eczeem). De hoofdhuid wordt rood en er ontstaan gele, vettige schilfers. Was uw haar minimaal 2 keer per week met de shampoo.
Bij hoofdschimmel heeft u plekken met kleine schilfers (velletjes) tussen de haren. De plekken kunnen jeuken. Er kunnen ook korstjes zijn of kale plekken. Ga voor behandeling naar de huisarts.
Voor mannen geldt dezelfde frequentie als voor vrouwen. Was gemiddeld twee keer per week je haar. Ook is het voor mannen te adviseren om een shampoo en conditioner te gebruiken bij elke wasbeurt. Bij mannen is het alleen beter om een conditioner te gebruiken die ook de hoofdhuid verzorgt en niet alleen het haar.
De pijn voelt drukkend, knellend of als een strakke band om uw hoofd. De pijn kan een half uur tot een paar dagen duren. De spieren van uw schouders, nek en schedel kunnen gevoelig zijn.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Droge en jeukende huid: Door een vermindering van de oestrogeenniveaus ontstaat er jeuk en een droge huid. Schilfering van de huid komt hierbij ook voor. We zien dit regelmatig tijdens de menopauze.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
Neurologische oorzaken
De jeuk lijkt in de huid gevoeld te worden, maar er is in de zenuw iets mis. Een voorbeeld is het beeld dat neuralgia paresthetica heet. Hierbij is er een jeukende plek op de rug, vaak net iets onder het schouderblad, en dit wordt veroorzaakt door prikkeling van een zenuw.