Hoogopgeleid: het hoogst behaalde onderwijsniveau is hoog onderwijs. Dit omvat onderwijs op het niveau van hbo of wo.
In 2010 had ruim 20% van de bevolking van 25-64 jaar een hbo-diploma en bijna 12% een universitaire graad (samen ruim 32%). Het percentage hogeropgeleiden is sindsdien met bijna 8 procentpunten gestegen: in 2019 had ruim 24% een hbo- en ruim 15% een wo-diploma (samen meer dan 40%).
Zo is in 2021/2022 53 procent van alle studenten in het hoger onderwijs vrouw en 47 procent man (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2022). In 2021/2022 stonden 491.499 studenten ingeschreven voor een hbo-opleiding.
Het hbo (Hoger Beroeps Onderwijs) onderwijs in Nederland kennen wij als een onderwijsvorm binnen het hogere onderwijs. HBO opleidingen zijn te volgen aan een hogeschool. Je kunt het hbo onderwijs pas gaan volgen wanneer jij een mbo (niveau 4), HAVO of VWO diploma hebt gehaald.
'Dat is actief beleid geweest, maar er is mogelijk ook een imagoprobleem. ' Onder hoogopgeleid verstaat het CBS mensen met een hbo- of universitair diploma. Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal laagopgeleiden in de afgelopen decennia iets gedaald, zo blijkt uit het rapport.
Laag: Dit omvat onderwijs op het niveau van basisonderwijs, het vmbo, de eerste 3 leerjaren van havo/vwo of de assistentenopleiding (mbo-1). Middelbaar: Dit omvat de bovenbouw van havo/vwo, de basisberoepsopleiding (mbo-2), de vakopleiding (mbo-3) en de middenkader- en specialistenopleidingen (mbo-4).
'Laagopgeleid' is iedereen die alleen naar de basisschool is geweest, of ten hoogste een vmbo-diploma of een diploma op mbo-1-niveau heeft behaald. 'Hoogopgeleid' is iedere Nederlander met een hbo- of universitair diploma.
HBO staat voor Hoger Beroepsonderwijs. Een HBO volg je na MBO niveau 4 of havo en hoger.
De toelatingseis voor een hbo-bacheloropleiding is een diploma op minimaal mbo (niveau 4) of havoniveau. Voor wo-bachelors is dat een vwo-diploma of hbo-propedeuse.
Groot verschil in Lesstof
Verschil mbo hbo is vooral groot bij de lesstof. De lesstof op het HBO is veel uitgebreider dan op het MBO. Voor 1 vak dienen er vaak meerdere boeken gelezen te worden en er wordt extra literatuur uitgedeeld bij de verschillende vakken.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
Is werken met een hbo-studie zwaar? Laten we eerlijk zijn: het kan soms best pittig zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel uren je werkt en hoe intensief je studie is. Het is hierbij vooral belangrijk om goed je energiebalans te bewaken, goed te plannen en je prioriteiten scherp te stellen.
Hoeveel vwo'ers gaan naar het hbo? In 2020 ging tien procent van de geslaagde vwo'ers direct naar het hbo. De meesten (75 procent) gingen naar de universiteit en 14 procent ging nog niet studeren.
Het gemiddelde bruto HBO startsalaris ligt rond de €2.300 en het gemiddelde bruto WO startsalaris ligt rond de €2.700. Dit ligt er overigens wel aan wat voor een soort studierichting je hebt. Dit zijn allemaal gemiddelden.
Hbo- of wo-werk- en -denkniveau
'Je beschikt over een hbo-werkniveau en hbo-denkniveau of wo-werkniveau en wo-denkniveau' is een hele mond vol. De juiste samentrekking is dan: hbo- of wo-werk- en -denkniveau. Na hbo wordt werkniveau en denkniveau samengetrokken, daarom moet er een streepje staan na hbo.
Wat isAcademisch onderwijs
Academisch onderwijs is wetenschappelijk onderwijs. Dat korten we af naar wo. Het is het onderwijs dat op universiteiten gegeven wordt. Naast universiteiten heb je in Nederland ook hogescholen.
Of ben je al even aan het werk na je hbo-opleiding en wil je een (verkorte) wo-bachelor gaan doen? Wat ook je reden is, na je hbo-opleiding is het mogelijk om een wo-bachelor of -master te doen. Wel moet je voldoen aan bepaalde toelatingseisen, zeker als je je wilt inschrijven voor een master opleiding.
Hbo-werkniveau houdt in dat je beschikt over goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden. Je kunt iets presenteren, kunt goed met anderen samenwerken en kunt de kennis en vaardigheden van anderen inschatten en waarderen. Een goede algemene ontwikkeling heeft.
Van hbo naar universiteit
Na een hbo bacheloropleiding kun je alsnog een universitaire master gaan doen. Dan zijn er wel toelatingseisen. Meestal moet een student over de jaren heen een 7 gemiddeld hebben gehaald. Ook zal de master aan moeten sluiten op de vakken die de hbo student heeft gevolgd (toelating master).
Op het hbo ligt het studietempo een stuk hoger dan op de havo. Vaak behandel je op de havo elke paar weken een hoofdstuk. Op het hbo behandel je soms een heel boek in een periode van 8 weken! Gelukkig houden de vakken op het hbo vaak wel verband met elkaar.
Ten eerste gaat een hbo-opleiding je gemakkelijker af omdat je als vwo'er de stof sneller begrijpt. Ten tweede hebben sommige hbo-opleidingen een programma voor vwo'ers. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om sneller je hbo-bachelor te halen. Tot slot bieden vrijwel alle hbo-opleidingen honoursprogramma's aan.
Hbo-opleiding gaan volgen
Je behaalt dan aan een vavo-instelling de certificaten van de vakken waarvoor je bent gezakt, terwijl je op een hbo-instelling begint aan je studie.
Hoogopgeleide 25- tot 35-jarigen naar mannen en vrouwen
In 2022 was 56% van de 25- tot 35-jarigen hoogopgeleid. In vergelijking met 2021 is er sprake van een toename van één procentpunt. Onder jonge vrouwen van 25 tot 35 jaar beschikt al sinds 2016 meer dan de helft over een hbo- of wo-diploma. In 2022 ging het om 61%.
Het gaat hierbij om de hoogste opleiding die een persoon heeft afgerond. Het opleidingsniveau kan in de categorieën lager, middelbaar en hoger opgeleid in kaart worden gebracht, maar ook in meer gedetailleerde categorieën, zoals basisonderwijs, vmbo, havo, vwo, mbo, hbo, wo.
Mbo niveau 4 is het hoogste niveau binnen het middelbaar beroeps onderwijs (mbo). De mbo-opleidingen niveau 4 leiden je op tot een baan waarbij je zelfstandig specialistische, uitvoerende taken kunt verrichten.