Slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. Ook jongeren slapen vaak te kort en slecht, wat invloed heeft op hun hersenontwikkeling.
Tussen de 9 en 11 uur per nacht
Je hersenen kunnen niet zonder slaap. Als je slaapt is je brein druk bezig met het organiseren van je geheugen. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk!
Slaapgebrek blijkt het functioneren van onze hersenen heel sterk te beïnvloeden. Het levert problemen op met het geheugen, het concentratievermogen, de spraak, de reactiesnelheid en de besluitvaardigheid. Het tast ook het gevoel voor tijd en ruimte aan.
Slaap geeft jouw lichaam de gelegenheid om te herstellen. In je slaap verwerk je de emoties en informatie van de dag. Het vult je energie aan, verlaagt stress en herstelt je spieren en cellen. Als je goed slaapt ben je overdag scherper en voel je minder stress.
Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan. Eet geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan. Drink geen alcohol of koffie in de uren voor het slapen gaan. Gebruik het uur voor het slapen om te ontspannen, bijvoorbeeld door te lezen of meditatie.
Ja, een powernap is gezond! Een korte powernap is gezond! Sterker nog: mensen die drie keer per week een middagdutje doen, hebben zelfs 30 procent minder kans op een hartaandoening. Een kort slaapje overdag zorgt voor een lagere hartslag en bloeddruk.
7 tot 9 uur per nacht is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid slaap voor volwassenen. Het is niet bepaald gezond als u structureel minder slaapt, maar te veel slaap is ook weer niet goed.
Gelukkig zien we vanuit onderzoek dat je zelfs na 1 jaar een slaaptekort inhalen mogelijk is. Je lichaam heeft er alleen veel tijd voor nodig. Deelnemers die een periode van 3 weken 5,6 uur per nacht sliepen, hadden 9 dagen nodig om de slaapschuld in te halen.
Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is. Doordat het lichaam rust, kunnen alle energie en zuurstof naar de spieren en organen gevoerd worden.
Ook als je slaapt is je lichaam hard aan het werk. Je hersenen krijgen de kans zich te reinigen, ze spoelen zich als het ware schoon. Je bent bezig met het verwerken van de emoties van de dag en alles wat je die dag hebt geleerd krijgt een plekje in je herinnering.
Wat gebeurd er in de nacht:
We ervaren geen gedachten meer, geen gevoelens, geen wilsimpulsen. Dit zijn allemaal vermogen van onze ziel. Zelfs ons bewustzijn als een individualiteit laten we in de nacht los. Tijdens de slaap maken de ziel en de geest zich los van het lichaam.
Conclusie: er is geen manier om je lichaam te trainen met minder slaap toe te kunnen. Als je hebt bepaald hoeveel nachtrust je nodig hebt, probeer je daar dan aan te houden. Lukt dat niet, weet dan in ieder geval dat je niet optimaal zult presteren.
Slaap inhalen brengt geen herstel
Wetenschappers van Penn Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania leveren voor het eerst het zorgwekkende bewijs dat een chronisch slaaptekort tot onomkeerbare schade aan en verlies van hersencellen kan leiden.
Dromen zorgt ervoor dat de hersenen alle activiteiten weer kunnen uitvoeren. De verhoogde hersenactiviteit tijdens het dromen is 's nachts noodzakelijk, om overdag weer goed te kunnen functioneren. Op die manier worden herinneringen die er eigenlijk niet toe doen, verwijderd uit ons geheugen.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Toch zorgen deze dingen ervoor dat je steeds slechter gaat slapen. Door langer of vaker in bed te liggen, val je steeds moeilijker in slaap en wordt de kwaliteit van je slaap minder goed. Je slaapt minder diep, je wordt sneller wakker en je ligt langer wakker.
Hoe meer natuurlijk licht je overdag ziet, hoe meer melatonine in je lichaam. Daarnaast daalt je lichaamstemperatuur en de bloeddruk en vertraagt de hartslag waardoor wij slaperig worden. Waarom is het zo belangrijk om dit te weten? Omdat vlak voordat wij gaan slapen nog tv kijken, of nog even in bed onze mail checken.
Het ideale moment voor een powernap is zo'n 8 uur nadat u wakker bent geworden. Overigens is het niet aan te raden om laat op de dag nog even te gaan slapen. Dan kan het zijn dat u 's nachts niet meer goed slaapt. Gebruik eventueel een meditatie app om in slaap te komen of focus u op uw ademhaling.
De ideale powernap duurt 90 minuten, omdat je dan een volledige slaapcyclus doormaakt, en neem je best na 13 uur.
De meeste mensen kunnen best een paar keer per jaar een nachtje doortrekken zonder daar op de lange termijn negatieve gevolgen aan te ondervinden. Als je echter vaak een nacht niet slaapt, of meerdere nachten achter elkaar doortrekt, dan kunnen de gevolgen nogal heftig worden.
Gemiddeld slapen de meeste volwassenen 7 tot 8 uur aan één stuk. Sommigen voelen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen. Anderen hebben 9 tot 10 uur slaap nodig.
Een grote groep mensen slaapt structureel teveel en een groot deel van hen wordt ondanks het vele slapen moe wakker. Teveel slapen is net als te weinig slapen niet gezond voor je lichaam.
Hypersomnie. Hypersomnie betekent slaperigheid. Je vindt het overdag moeilijk om wakker te blijven. Je slaapt genoeg, maar toch voel je je de hele dag slaperig.