Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat borstvoeding gezonder is dan flesvoeding. Overtuigend bewijs is aanwezig dat infecties van het maag-darmkanaal, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk minder voorkomen bij kinderen die borstvoeding hebben gehad.
Moedermelk is de uitgelezen voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn. Borstvoeding verkleint de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en allergische aandoeningen. Op de lange termijn hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen ook een lager risico op overgewicht en astma.
De kleur en consistentie kunnen per keer verschillen. Colostrum en de eerste melk zien er vaak gelig tot oranje en romig uit. Later ziet moedermelk er over het algemeen waterig, soms wat blauwig'“wit uit.
Moedermelk is altijd van goede kwaliteit! Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk heel constant is. Iedere moeder maakt goede kwaliteitsmelk voor haar eigen kind.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Gemiddeld kost 28,4 gram (een ounce) 1,5 dollar. Er zijn moeders die hun borstklieren zo goed kunnen laten werken dat ze - naar eigen zeggen - tot 20.000 dollar per jaar bijverdienen met het verkopen van hun melk, meldt The Guardian.
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Moedermelk verkopen is verboden
Bij ongecontroleerde melk is de veiligheid niet gegarandeerd en volwassenen die de mensenmelk toch consumeren, moeten het risico op ziektes en bacteriën voor lief nemen.
Vooral in de colostrum, de allereerste moedermelk, zit veel Immunoglobuline A (IgA). Dit is een antistof die een ontstekingsremmende en ziektewerende werking heeft. Door die antibacteriële werking wordt de melk ook op de huid en wondjes van baby's gesmeerd.
De 'bouwstoffen' komen uit het bloed en de melk wordt gemaakt door melkklieren. Twee hormonen sturen de melkproductie aan: prolactine zorgt voor de aanmaak van melk uit het bloed en oxytocine zorgt dat de melk naar de tepel wordt gestuwd; dat heet de toeschietreflex.
Dit levert een alcoholpromillage van ongeveer 0,25 en dus ook 0,25‰ alcohol in de moedermelk. Dat wil zeggen dat er per liter melk een kwart milliliter alcohol in zit.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer.
Giet een beetje moedermelk in het badje van je baby. Moedermelk heeft niet alleen een helende werking, maar is ook verzachtend voor de huid.
Het is niet verstandig vaak kleine beetjes af te kolven. Soms wordt moeders verteld dat ze voor iedere voeding de spanning van de borsten moeten afkolven. Maar hierdoor neemt de productie juist toe.
Baby's hebben genoeg gedronken als ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een voldane slaap vallen of hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, bied je borst dan nogmaals aan.
Niet te warm, niet te koud
De kans dat je baby de afgekolfde melk wil drinken, kan groter zijn als de melk ongeveer op lichaamstemperatuur is, 37 °C (98,6 °F).
Een deel van de levende stoffen van je moedermelk gaat dood door het verhitten, maar dit heeft geen invloed op de voedingswaarde van je melk. Je kunt de melk, als deze vlak na het afkolven is gepasteuriseerd, nog tot acht dagen na het pasteuriseren gebruiken of je vriest het direct in voor een later moment.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer per 24 uur. Elke keer kolf je 15 minuten.
1. Hoe lang kan je borstvoeding geven? Op het geven van borstvoeding staat geen tijdslimiet. De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Als je je afvraagt hoeveel calorieën er bij borstvoeding verbrand worden, is het antwoord tot 500 per dag18, ongeveer evenveel als bij een fietstocht van een uur. Als je moedermelk afkolft, zouden de resultaten vergelijkbaar moeten zijn.