Als je konijn knort, piept of gromt, dan voelt hij zich bedreigd en kan hij gaan aanvallen. Zit je konijn bijvoorbeeld tijdens het aaien zachtjes te tandenknarsen, dan voelt hij zich prettig. Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben.
Vocaliseren: Een konijn dat piept, schreeuwt of gilt heeft vaak acute pijn en hier zal direct op gereageerd moeten worden door naar de dierenarts te gaan. Vluchten: Het konijn vertoont vluchtreflexen en rent weg bij benadering. Hij kan schrikachtig reageren op dingen waar hij normaal niet bang van is.
Hard. Hard tandenknarsen wijst op pijn, wellicht veroorzaakt door een gebitsprobleem bij het konijn maar ook een andere oorzaak zoals gas in de buik is mogelijk. Vaak is het zo hard dat je het zelfs van de andere kant van de kamer kan horen. Ga met je konijn zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Verandering in beweging en houding bij konijn met pijn
Bij buikpijn houden konijnen hun buik opgetrokken en zitten zij ineengedoken of houden ze de buik tegen de grond. Voortdurend van houding wisselen: het dier lijkt geen comfortabele houding te kunnen vinden.
Rode oortjes is geen teken van verliefdheid of schaamte bij konijnen maar kan diverse, andere oorzaken hebben. Meestal vertonen ze dit wanneer ze het veel te warm hebben en/of angstig zijn of stress vertonen.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust - symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
Liggen met de voorpoten gestrekt en de achterpoten gestrekt naar de zijkant. Het neusje is breed, wat betekent dat het konijn ontspannen is, een smal samengetrokken neusje zie je terug bij gevaar, angst of stress.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren. Het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen ā en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten ā net als wij ā het verlies van hun maatje verwerken.
Heel stil in een hoekje zitten en niet reageren op geluiden of beweging van buitenaf. Het kopje scheef houden. Staande oren laten hangen, hangende oren van het hoofd of achterwaarts houden. Steeds met de kop schudden zonder dat van vrolijkheid sprake is.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Konijnen communiceren niet alleen met elkaar door middel van gebaren, zoals het opzetten van hun oren of het stampen met hun achterpootjes. Ze communiceren ook via geuren die wij niet kunnen ruiken. De dieren hebben een uitzonderlijk goede neus, die elk klein geurspoortje waarneemt.
Konijnen hebben goede en gevoelige oren. Stel ze niet bloot aan harde muziek of andere geluiden.
Of ze gaan juist op de achterpoten staan zoals hierboven op de afbeelding. zo ontdekken ze vaak iets 'nieuws' in de omgeving. Het schudden met de oren kan 2 dingen betekenen. Of het is positief en het oor schudden wordt gedaan uit blijdschap, dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het maken van een Binky.
Knorrend geluid maken
Niet-gecastreerde konijnen hebben de neiging om je voeten heen te gaan cirkelen en daarbij een soort knorrend of zoemend geluid te maken. Dit is hormonaal bepaald gedrag en klinkt misschien een beetje vreemd, maar voor jouw konijn is dit evengoed een manier om te tonen dat hij je leuk vindt.
Omdat konijnen van nature vooral actief zijn aan het begin of einde van de dag (schemering) hoor je dit meestal 's nachts. Je konijn is dan extra alert en als hij denkt dat hij een vreemd geluid hoort of er in zijn ogen een gevaarlijke situatie is, stampt je konijn op de grond.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open.
Waarschuwen of aandacht trekken
Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien. Door even kort te bijten vraagt hij of je door wilt gaan.
Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je. Deze verliefdheid is vaak hormonaal bepaald, maar het ziet er altijd wel super aandoenlijk uit. Voor jou natuurlijk ook te gek, want je bent geliefd door je konijnen.
Boosheid: Als je konijn boos is stampt hij minder hard en kort achter elkaar en bromt er soms zacht bij. Het kan zijn dat je konijn duidelijk probeert te maken dat het bepaalde behoeftes nodig heeft. Wees alert op dit gedrag: het kan namelijk spanning en stress veroorzaken.
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
Konijnen en emoties
Met dank aan Bugs Bunny, Nijntje, Stampertje en al die andere schattige tekenfilmkonijnen! En dat is niet helemaal onterecht, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat onze langorige huisdieren wel degelijk een brede waaier aan emoties ervaren en die ook kunnen uiten.