Inademen van chloor tast het luchtwegepitheel aan. De symptomen kunnen gaan van irritatie van de ogen, de neus en de keel, pijn ter hoogte van de bovenste luchtwegen bij ademen, hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken, tot zelfs zeer ernstige verschijnselen zoals cyanose, glottisoedeem en larynxspasmen.
Chloor vormt in reactie met natriumhydroxide natriumhypochloriet (NaOCl). Natriumhypochloriet heeft een goede desinfecterende werking en is stabiel. Bij bleekmiddel mogen geen zuren gebruikt worden. In contact met zuren wordt het hypochloriet instabiel en kan giftig chloorgas ontsnappen.
Het eenmalig inademen van chloor kan aanleiding geven tot irritatie van de bovenste luchtwegen met tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest. Als u de plaats van het ongeval onmiddellijk verlaat, zullen over het algemeen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
Inademen van chloordampen kan leiden tot bronchospasmen en inflammatie van de luchtwegen, gaande tot een bronchoconstrictie. Een eenmalige blootstelling aan chloordamp kan ernstige gevolgen hebben zowel op korte als op lange termijn en moet steeds ernstig worden genomen.
Het inslikken van een geconcentreerde oplossing van natriumhypochloriet, van een chloortablet of chloorkorrels (dichloroisocyanuraat of troclosene) of van een product om de Ph bij te sturen kan een ernstige verbranding van het mondslijmvlies, de slokdarm en de maag veroorzaken.
Bleek + azijn
Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Wat mag je niet mengen met chloor? Nooit mixen met chloor – De vuistregel is: meng nooit iets met chloor. En zeker geen zuur, zoals (schoonmaak)azijn of allesreiniger met citroenzuur. Door de combinatie van chloor en een zuur ontstaat het bijtende chloorgas.
Chemische oplossing
Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal de chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrije chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen.
Chloor is echter zeer agressief en kan de huid en de luchtwegen irriteren. Bovendien is chloor schadelijk voor het milieu en dient het alleen met mate te worden gebruikt. In veel gevallen is het reinigen van leidingen met chloor helemaal niet nodig, omdat mildere huishoudelijke middelen ruimschoots voldoende zijn.
Zelfs onder gunstige desinfecterende omstandigheden in het zwemwater, zoals het geval is bij voldoende vrij beschikbaar chloor in combinatie met een goede zuurgraad (pH), kan een contacttijd met chloor van 30 minuten of meer noodzakelijk zijn om de legionellabacterie af te doden.
Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet.
Verschillende soorten bleek
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en zit meestal in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Bij de meeste mensen staat daar een fles chloor; een middeltje dat heel goed werkt tegen schimmel. Doe de chloor op een schuursponsje en ga daarmee over het beschimmelde oppervlakte, waarna de schimmel hopelijk oplost. Ook een mengsel van soda en water doet wonderen, net als bleekwater.
Vrij chloor is het chloor dat vuildeeltjes in het water afbreekt en bacteriën of virussen dood. Het houdt of maakt het water in je zwembad helder en gezond. De ideale concentratie vrij chloor is afhankelijk van het type zwembad: Binnenzwembad: 0.5 – 1.5 mg/l (=ppm)
Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad. Gebruik je de chloorshock echt om bijvoorbeeld algen te doden en het chloorgehalte naar 10 ppm te brengen, geldt hier voor een zwemverbod van ongeveer 12 uur.
Huid- of oogcontact: Gemorste bleekmiddel op de huid of ogen kan ernstige irritatie, brandwonden en zelfs oogletsel veroorzaken. Inademen van chloorgas: Chloor is bij kamertemperatuur een geelgroen gas dat de neus of keel kan irriteren en vooral mensen met astma kan treffen.
De drinkwaterbedrijven voegen aan het water net voldoende chloor toe om het te ontsmetten; de dosissen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.
Kunt u zwemmen in chloorwater? Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Hoewel chloorgas op zichzelf niet brandbaar is, kan het exploderen als het wordt gecombineerd met veel andere veel voorkomende gassen in de atmosfeer, zoals waterstof, ammoniak en brandstofgas.
Ja, 15 minuten kokend water is een manier om al het chloor uit kraanwater te verwijderen. Bij kamertemperatuur weegt chloorgas minder dan lucht en zal het op natuurlijke wijze verdampen zonder te koken.
Inox 316L kan tegen vloeibare chloor.
Houten oppervlakken
Hout en bleek zijn geen goede vrienden. Je houten tafel, snijplank, of lambrisering kun je niet veilig met dit middel schoonmaken. Bleek kan namelijk niet de viezigheid in het hout verwijderen omdat het achterblijft in de kleine naadjes.
De bruisende chemische reactie die je ziet wanneer je baking soda en azijn mengt, is de uitwisseling van die protonen, waarbij koolstofdioxide in de vorm van bruisend schuim wordt geproduceerd en water achterblijft. Dus wat erachter blijft is in wezen gewoon water!
De bruisende chemische reactie die je ziet wanneer je baking soda en azijn mengt, is de uitwisseling van die protonen, waarbij koolstofdioxide in de vorm van bruisend schuim wordt geproduceerd en water achterblijft. Dus wat erachter blijft is in wezen gewoon water!
Hardnekkige vlekken verwijderen: Een combinatie van baking soda en azijn geeft een reactie waarmee je hardnekkige vlekken kan verwijderen. Zie ook dit onderzoek. Schep enkele eetlepels baking soda op vlekken op je tapijt of bank. Maak een mengsel van half water en half azijn.