De overledene kan in zijn testament bepalen dat de executeur een vergoeding krijgt. Of dat er geen vergoeding is. Als er niets in het testament staat, krijgt de executeur 1 procent van de waarde van de nalatenschap op het moment van het overlijden.
In de wet is de vergoeding voor de testamentair executeur vastgesteld op één procent van het vermogen van de erflater (de persoon die erfenis nalaat na overlijden) op de dag van overlijden.
Vanuit de wet is het uitgangspunt dat de beloning van de executeur gelijk is aan één procent van de waarde van het vermogen van de overledene op de sterfdag. De wettelijke beloning is dus niet gekoppeld aan het werk dat verricht moet worden.
De vergoeding van de executeur komt voor rekening van de boedel maar is niet aftrekbaar van de erfbelasting. De erfgenamen betalen dus de executeur. Je hoeft de benoeming niet te aanvaarden.
Beloning executeur
De executeur heeft recht op 1% van de waarde van de erfenis, tenzij in het testament iets anders staat. Dit is de waarde op het moment van overlijden. De waarde van de erfenis is het bezit min alle schulden.
Informatie over erfenis
het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats, staat op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl.
Is er een executeur aangewezen in het testament? Dan doet de executeur aangifte erfbelasting voor álle erfgenamen.
Executeur mag alle goederen verkopen
De wet zegt niet dat de (gemeenschappelijke of ouderlijke) woning niet mag worden verkocht door de executeur. De executeur mag dat in principe dus doen. Ook daarbij echter alleen voor zover dat echt nodig is om de schulden te kunnen betalen.
Wat doet de bank nadat ik heb gemeld dat er iemand is overleden? De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd.
De kosten van de executele zijn schulden van de nalatenschap en komen voor rekening van de erfgenamen (artikel 4:7 lid 1 onder d BW).
Kosten executeur
De overledene kan in zijn testament bepalen dat de executeur een vergoeding krijgt. Of dat er geen vergoeding is. Als er niets in het testament staat, krijgt de executeur 1 procent van de waarde van de nalatenschap op het moment van het overlijden.
Een executeur mag de erfenis niet verdelen. De executeur is tijdens zijn werkzaamheden ook de vertegenwoordiger van alle erfgenamen. Als erfgenaam ben je dus niet bevoegd om zelf iets te doen met de erfenis zolang er een executeur is.
Als je verschillende executeurs hebt benoemd en na jouw overlijden een mede-executeur ontbreekt, blijft de andere benoemde executeur bevoegd om als executeur op te treden. In jouw testament kan je daarvan afwijken.
Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.
De kosten van een uitvaart zijn een deel van de erfenis. Erfgenamen moeten de kosten van de uitvaart betalen, of vergoeden aan de opdrachtgever. Ook als die kosten hoger zijn dan de waarde van de erfenis. Zij moeten dan uit eigen zak betalen.
Als executeur kunt u tevens erfgenaam zijn, maar dit hoeft niet. Vanaf 1 januari 2003 kan een executeur uitsluitend in een testament worden benoemd, niet meer in een codicil. In het erfrecht staan de bevoegdheden en plichten van de executeur uitgebreid beschreven.
De erfgenaam is in principe verantwoordelijk voor het leegruimen van de woning. Wil je dit niet, dan kun je de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden.
Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen.
Was u of bij leven van de rekeninghouder gemachtigd voor toegang tot de rekeningen? De machtiging vervalt na overlijden. Dat betekent dat u geen geld op kunt nemen.
De verkoper krijgt de koopsom, na aftrek van de aflossingen van eventuele hypothecaire leningen, zodra zeker is dat ook hij aan zijn verplichting heeft voldaan om een huis aan de koper te leveren vrij van bestaande hypotheken en/of beslagen.
Na het overlijden hebben de erfgenamen van het huis 8 maanden de tijd om het huis te verkopen. Na die 8 maanden ontvang je een belastingaanslag voor de woning. Die kan je eventueel met 1 jaar uitstellen als het bedrag laag genoeg is.
Je bent niet verplicht om een executeur aan te wijzen of te benoemen in jouw testament. Voor de duidelijkheid, alleen via een testament kan je executeur zijn. Een testament waarin geen executeur is aangewezen, is wel een geldig testament. Er hoeft dus niet per se een executeur in een testament te staan.
Uw aangifte erfbelasting moet bij ons binnen zijn vóór de datum die in de aangiftebrief staat. Deze datum ligt 8 maanden na de overlijdensdatum.
Elke erfgenaam krijgt 1/3 deel van de erfenis.
Om een uitstel van betaling van het successierecht te krijgen dient u een gemotiveerd verzoek in bij de ontvanger van het kantoor Rechtszekerheid waar u de aangifte van nalatenschap ingediend hebt. U kunt maximum 5 jaar uitstel krijgen vanaf de datum van het overlijden.