De enige wespen die de winter overleven, zijn jonge bevruchte koninginnen. Ze komen in het voorjaar uit hun winterslaap om een nieuw nest te bouwen. De koningin legt tot 12 eitjes in het nieuwe, door haar gebouwde nest. Wanneer de eitjes uitkomen en larven worden, voedt ze deze totdat ze zijn uitgegroeid tot werksters.
De wespenkoningin legt eitjes vanaf april of mei tot in augustus of september. De eitjes bevatten alleen vrouwelijke (onvruchtbare) wespen, tot aan de laatste lichtingen. De koningin legt dan eitjes waaruit mannelijke wespen voortkomen. En ze legt eitjes met daarin nieuwe koninginnen.
Re: Hoe wordt een wesp koningin? Wim, Het is voor de wespen gewoon een cyclus volk groot,zonnestand klopt,dan wordt het mannetjes maken en daarna koninginnen die bevrucht moeten worden, en dan een plaatsje zoeken om te overwinteren.
Als de koningin aan het einde van de zomer sterft, legt zij geen eitjes meer en zijn er dus ook geen wespenlarven meer om in hun drang naar zoet te voldoen. Met een aantal maatregelen kunt u er wel voor zorgen dat u zo min mogelijk last heeft van wespen op strooptocht.
Een wespenkoningin heeft een veel hogere levensverwachting dan haar werksters. Ze kan gemiddeld 1 jaar oud worden, terwijl een werkster slechts 12 tot 22 dagen in leven blijft.
Een wespenkoningin kan in het voorjaar op elke willekeurige plek een nest bouwen, ook al moet ze daarvoor jouw woning of bedrijf in kruipen.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt. "Daarom worden ze ook wel limonadewespen genoemd."
Dood slaan: Hoe vervelend je wespen ook vindt, je kunt ze beter niet doodslaan. Er komen geen extra wespen af op een dode wesp, maar een dode wesp scheidt wel een stof uit dat andere wespen agressiever maakt. Daarmee verjaag je ze niet en trek je ze toch ook niet aan wel maak je de kans groter dat je gestoken wordt.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
In een grotere cel (een darrencel) legt een onbevrucht eitje, en in een kleinere cel (een werkstercel) - of juist een grotere verticale cel - legt ze een bevrucht eitje. De grotere verticale cellen waar de jonge koninginnen uitkomen worden koninginnencellen of moerdoppen genoemd.
Of een larve uitgroeit tot een werkster of koningin hangt af van het voedsel dat de larve de eerste zes dagen van zijn leven krijgt. De eerste drie dagen krijgen alle larven speciaal voedsel, maar daarna krijgt alleen nog de larve die koningin moet worden deze speciale koninginnengelei.
Algemeen. Dus zorg dat je je wespennest voor 1 Augustus laat verdelgen daar er in het huidige nest 5 tot 30 nieuwe koninginnen geboren worden die in Augustus uitvliegen en een plekje opzoeken om de winter door te komen om vervolgens 5 tot 30 nieuwe nesten te maken voor het jaar daarop.
Naarmate het seizoen vordert tellen de meeste wespennesten tussen de 2000 en de 5000 wespen waarvan het grootste gedeelte continu op en neer vliegt naar de muur. Als dit een plek is waar u graag zit of waar de kinderen spelen, dan wordt het op een gegeven moment te gevaarlijk en zult u deze plek moeten vermijden.
Ook insecten moeten slapen en schuilen voor slecht weer. Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt.
Doordat wespen een fotografisch geheugen hebben, vinden ze hun nest altijd terug. Dit geheugen helpt ze ook de plaatsen waar veel voedsel aanwezig is te vinden. Op het einde van het seizoen zijn er veel minder larven.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Kan je bier drinken waar een wesp in heeft gezeten? Een wesp in je drankje kan behoorlijk gevaarlijk zijn! Wespen zijn niet alleen ontzettend irritant, een wespensteek is ook nog eens gevaarlijk. Als je nietsvermoedend een slok van je drankje neemt en je slikt zo'n beest door kan een wesp zelfs dodelijk zijn!
Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Wespen hoeven zeker geen vijanden te zijn.
Wespen zijn nuttige dieren. Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en vangen lastige en schadelijke insecten. Wespen steken als hun nest dreigt te worden verstoord of als ze in het nauw gedreven worden.
Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.
Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Als het regent, kunnen wespen eigenlijk niet uitvliegen, of niet terugkeren naar hun nest. Ze raken gedesoriënteerd of worden geveld door een regendruppel. Ze moeten dus schuilen, en wachten tot de omstandigheden beter worden. Maar dat gebeurde maar mondjesmaat.