Dubbel glas of HR++ glas isoleert zeer goed. Is de buitentemperatuur laag en de vochtigheid relatief hoog, dan ontstaat er condens op het glas. Dit komt dus door de weersomstandigheden in combinatie met de hoge isolatiewaarde van het glas. Condens komt vooral 's ochtends voor in de lente en het najaar.
Als ramen binnen beslaan, dan heeft dat alles te maken met de luchtvochtigheid. Als de temperatuur buiten laag is en de luchtvochtigheid in huis juist hoog, dan beslaan de ramen aan de binnenkant.
Tips om condens tegen te gaan
Heeft je auto geen airconditioning, zet de verwarming dan op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit. Wrijf met een doek of zeem de binnenkant van de ruiten schoon. Gebruik een auto-ontvochtiger tegen beslagen ruiten en andere vochtproblemen.
Het beslaan van de buitenzijde van isolerend dubbelglas heeft te maken met het feit dat er condensvorming op het glasoppervlak optreedt. Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Vocht tussen de ramen is een indicatie dat het dubbele raam lek is. Het raam kan lek zijn geworden door ouderdom, een fabricagefout of doordat het raam niet goed geïnstalleerd is. Wat de reden ook is van het lekke dubbelglas, het vocht tussen de glasplaten is niet te verwijderen.
Waarom beslaan de autoruiten? Autoruiten beslaan doordat de luchtvochtigheid aan een kant van de ruit hoger is dan aan de andere kant. Op het moment dat u in een koude auto stapt, komt de warme vochtige lucht die u uitademt in aanraking met de koude ruiten, dus ontstaat er condens.
Hoe beter je glas isoleert, hoe minder warmte er van binnen naar buiten kan. Tel daar een koude nacht bij op en het buitenste glasblad (blauw) koelt flink af. En condens vormt zich net op koude oppervlaktes.
Zet de airco in recirculatie stand. Deze stand is er speciaal voor als je niet wilt dat je autoruiten beslaan. Zet de verwarming zo hoog mogelijk.
beslaan - onregelmatig werkwoord uitspraak: be-slaan 1. ondoorzichtig worden ♢ de glazen van mijn bril zijn beslagen 2. er hoefijzers onder slaan ♢ het paard is pas beslagen ...
Condensatie op ramen treedt op, omdat waterdamp in de lucht zich afzet op oppervlakken met lagere temperaturen. Wanneer vochtige lucht in contact komt met je ramen, laat het een deel van dit vocht als waterdruppels achter op het glas. Dit noemt men condensatie.
Maak je ruiten schoon met een emmer met lauwwarm water en een scheutje afwasmiddel. Voordeliger kan niet. Gebruik een poetsdoek of zeem die niet pluist. Droog de ruiten na met oude kranten.
HR++ glas beslagen, mag dat? Ja, dat mag! Dit klinkt misschien gek, want er wordt namelijk vaak gedacht dat het een slecht teken is als het HR++ glas beslaat. Het tegendeel is echter waar.
Heb je kozijnen met (nieuwe) triple beglazing en krijg je opeens te maken met beslagen ruiten? Dat kan, vooral in het voor- en najaar. Doordat triple beglazing hoge isolatiewaarden heeft, slaat er soms vocht op de buitenzijde van het raam.
Een lek in dubbelglas ontstaat, doordat het kader dat de twee glasplaten bij elkaar houdt niet meer luchtdicht is. Door het drukverschil wordt vochtige buitenlucht naar binnen gezogen. Het droogmiddel tussen de glasplaten raakt verzadigd met vocht en er ontstaat condens.
Condens aan de binnenzijde van uw raam duidt over het algemeen op te veel vocht in huis. Dit kan komen door grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Bij enkelglas was condens met name in de winter een veelvoorkomend probleem, gezien de onvoldoende isolatie en de grote temperatuurverschillen.
Autoruiten beslaan al bij het simpel in- en uitademen, maar ook natte schoenen en kledij, een flesje water of een slecht werkende airconditioning zorgen voor zo'n onwenselijke situatie. Wanneer je de auto start en de verwarming aandoet, komt de warme lucht in aanraking met vochtige lucht en de koude ruiten.
Condens voorkomen
Meestal is het dan binnen warmer dan buiten, en het is natuurlijk geen optie om je kamertemperatuur aan te passen aan de lage buitentemperatuur. Wat je wél kunt doen, is extra goed ventileren. Daarmee wordt je condens een stuk minder. Een ventilatierooster is dus de grootste vriend van je enkele glas.
Autoruiten beslaan doordat de luchtvochtigheid aan een kant van de ruit hoger is dan aan de andere kant. Op het moment dat u in een koude auto stapt, komt de warme vochtige lucht die u uitademt in aanraking met de koude ruiten, dus ontstaat er condens.
Als je verzekerd bent tegen glasschade, zoals bij condens tussen glas, dan kun je de kosten natuurlijk bij je verzekeraar claimen. Echter op één voorwaarde: de schade mag niet door achterstallig onderhoud zijn ontstaan, anders wordt er niet uitgekeerd.
Ja. Een lek of breuk in het dubbelglas is verzekerd.
Hoe kun je condens in huis weg krijgen? Condensatie kan worden voorkomen door de ruimte te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een halfopen raam (indien aanwezig) te openen en de kamer continu te ventileren. In veel gevallen is het gebruik van een ventilatierooster bovenop het glas een goede oplossing.