Het Mediterraan dieet wordt door hersenonderzoekers nu vaak aangeraden om de hersenen fit te houden: veel verse groenten en fruit, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, vette vis, kip en volkoren producten.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Het dagelijks drinken van drie koppen groene thee is goed voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van groene thee je bloeddruk en het risico op beroertes en diabetes verlaagt.
Groene bladgroenten
Daarom zijn dit ook gezonde groenten voor de hersenen: een hoge bloeddruk beschadigt de hart- en bloedvaten en dat verhoogt weer de kans op dementie. Voorbeelden van groene bladgroenten zijn spinazie, sla, andijvie, snijbiet, boerenkool, postelein, waterkers en zuring.
Frisse lucht, de natuur en zonlicht hebben een positieve effect op zowel je lichaam als je brein. Even naar buiten gaan zogt er letterlijk voor dat je even afstand neemt van dat wat je stress geeft. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat de hoeveelheid groen in iemands omgeving sterk samenhangt met je mentale gezondheid.
Veel suiker zit in frisdrank en fruitsap. Probeer deze producten te vervangen door water, koffie of thee. Verzadigd vet zit in veel dierlijke producten zoals vet vlees en volle zuivelproducten. Ook zit het in koek, gebak en snacks.
De meeste energie in de hersenen gaat op aan signaaloverdracht – via de uitlopers van zenuwcellen (axonen) – en aan de productie van signaalstoffen (neurotransmitters). Dat zijn processen die continue doorgaan.
Misschien kan een banaan je helpen. Bananen bevatten aminozuur (tryptofaan), dat de aanmaak van serotine - een feelgood stofje in de hersenen - bevordert. Zodra je een banaan eet komt er dus meer serotine vrij, en daardoor kun je je stukken beter voelen. Bananen bevatten erg veel vitamine B6 en vezels.
Ei voor je hersenen
Een ei is een echte vitaminebom voor je hersenen. Er zit choline in, wat goed is voor je geheugen, maar ook veel vitamine A, D, E, B6 en B12. Al deze vitamines zorgen ervoor dat je hersenen optimaal hun werk kunnen doen.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Bosbessensap en druivensap. Uit een studie blijkt dat bosbessen- en druivensap je geheugen aanzienlijk verbetert. Proefpersonen die twee maanden lang dagelijks dit sap dronken, scoorden namelijk beter op geheugentests. Het eten van bosbessen heeft vooral een positief effect op je kortetermijngeheugen.
Met name vitamine B3 (niacine) en B11 (foliumzuur) zijn essentieel om hersenmist en vergeetachtigheid tegen te gaan.
Wel blijkt uit eerdere onderzoeken dat walnoten het geheugen verbeteren en ook hazelnoten, pecannoten, amandelen en cashewnoten zouden een positieve invloed hebben op de cognitieve functies van de hersenen.
Vette vis. In vissoorten zoals zalm, makreel en tonijn zit het omega-3 vet wat supergoed is voor je hersenen en je hart. Als je niet genoeg van dit vet binnen krijgt kan het voorkomen dat je dingen vergeet.
Conclusie. Het is nog niet duidelijk of suiker eten een rechtstreekse schadelijke invloed heeft op onze hersenen. Op dit moment is er geen wetenschappelijk bewijs van hersenschade of geheugenproblemen veroorzaakt door suiker.
Er zijn met andere woorden geen harde bewijzen dat voeding achteruitgang van hersenfuncties of alzheimerdementie kan voorkomen. Maar als we kijken naar de verschillende risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer, dan kunnen gezonde voedingsgewoonten onrechtstreeks wel een rol spelen.
Als je prikkels niet goed kunt selecteren en/of prikkels langzamer dan gebruikelijk verwerkt dan ontvangen de hersenen teveel prikkels. Alles komt tegelijkertijd en/of even sterk binnen. Hierdoor raakt je brein overbelast en kun je geen nieuwe informatie meer opnemen of verwerken.
Dopamine is een boodschapper in de hersenen die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om met elkaar te communiceren. Het is belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie.
Basilicum heeft echter niet alleen een positief effect op lichamelijke kwaaltjes, ook mentale kwaaltjes zoals vermoeidheid en depressie zouden baat hebben bij gebruik van het kruid. Op lichamelijk vlak helpt basilicum om een gevoel van vermoeidheid of zelfs uitputting tegen te gaan.
Magnesium voor je hersenen
Magnesium is niet alleen goed voor je geestelijke balans maar ook voor je geheugen, concentratie en leervermogen. Daarnaast draagt dit mineraal bij aan de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij je beredeneervermogen.