Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert adviseert het RIVM mensen om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.
Stookalert 6 februari 2023: stook geen hout in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland | RIVM.
Regels voor houtstook in het omgevingsplan. De gemeente kan in het omgevingsplan regels stellen voor het stoken van hout aan huis, als milieubelastende activiteit. Met als doel om negatieve effecten op de leefomgeving te beperken. Het kan daarbij gaan om het gebruik van een kachel of open haard binnenshuis.
Houtstook verbieden kan niet
Houtkachels kunnen op dit moment niet verboden worden. Ze zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Wel kunnen gemeenten in hun omgevingsplan regels opnemen over het gebruik van houtkachels. Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Relatief gezien branden onze haardhout soorten als volgt van kortst tot langst: Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur.
Overleg met uw buren
Praat eens met uw buren om te horen of zij hinder hebben van de rook. En of u iets kunt doen om de overlast te beperken. Bijvoorbeeld door bij een bepaalde windrichting het vuur uit te laten. Of door alleen op bepaalde tijden te stoken, zodat uw buren hun huis beter kunnen ventileren.
Houtkachel stinkt door vervuild of verstopt rookkanaal
Wanneer u nat hout stookt of u uw hout niet volledig verbrandt, raakt uw schoorsteen sneller vervuild. Zorg daarom voor droog hout, zet de luchtroosters volledig open en zorg voor voldoende luchttoevoer in uw kamer.
Bij overlast is een goed gesprek altijd het beste startpunt. Houd een logboek bij en bespreek met de buren wat je waarneemt. Verandering van stookgedrag of omstandigheden, zoals andere brandstof of stooktijden, kan de problemen helpen oplossen.
Gezellig zitten rond het houtvuur
De hout gestookte kachel kan vrijwel overal worden geplaatst, als deze maar aangesloten wordt op het rookkanaal. Een vrijstaande houtkachel produceert een zeer aangename warmte. Hiermee kunt u uw hele kamer verwarmen.
De houtkachels die voldoen aan de EcoDesign 2022 wetgeving hebben een rendement van 75% of hoger en de uitstoot van fijn stof dient minder dan 40 mg/m3 te zijn. Dit vergt voornamelijk aanpassingen voor consumenten die op dit moment een bestaande situatie hebben en waarbij dit niet behaald wordt.
Een gemeente kan de installatie of aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Ook kan een gemeente geen lokale eisen stellen aan het keuren en installeren van een houtkachel. Is aan de technische eisen uit het Bbl voldaan? Dan mag een kachel geplaatst worden.
U kunt het stookalert van het RIVM raadplegen, maar ook die van de NHK (Nederlandse Haarden-en Kachelbranche). Hier voert u eenvoudig uw woonplaats in en de website geeft weer of uw regio “groen” of “oranje” is. Code Groen – De verwachte weersomstandigheden zijn prima om uw haard of kachel te stoken.
Geen landelijk stookverbod, wel lokale aanpak van overlastgevers door gemeenten. Het huiselijk gebruik van open haarden en houtkachels neemt de laatste jaren toe. Ook is er een toename van het gebruik van buitenhaarden en vuurkorven in tuinen.
Deze houtsoort zorgt voor een vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel. Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
Dat komt omdat in de kachel genoeg onderdruk is, en de natuurlijke trek ervoor zorgt dat de rook opstijgt. Doe je het kacheldeurtje open, dan is het lastig om de onderdruk in stand te houden, zodat de rook nog steeds via het rookkanaal afgevoerd wordt. Dus trekt de rook naar binnen, de woonkamer in.
Ten eerste adviseren wij bij Warmtestore u om de ruit één keer per week schoon te maken. Want bij regelmatig onderhoud, wordt deze ook minder vies. Dit zorgt ervoor in de meeste gevallen dat u met een vochtige doek al ver komt.
Rokende buren kunnen een bron van irritatie zijn
Wanneer de wind verkeerd staat en de roosters open, is de kans groot dat de rook al snel opgemerkt wordt. Daarbij komt deze rook via kleine openingen in de muren of tussen de kozijnen door naar binnen.
De top van de schoorsteen moet uitsteken boven alle binnen 15 meter aanwezige obstakels. De minimum-hoogte van het rookkanaal boven het dak moet wel ongeveer 1 meter zijn, in elk geval 50 cm boven de borstwering om de valwinden tegen te gaan.
Geluidsoverlast is een feitelijke stoornis in het huurgenot door derden en kwalificeert in beginsel niet als een gebrek.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Een kuub gestapeld hout is vaak twee keer zoveel als een kuub losgestort hout. Gemiddeld kost een kuub gestapeld hout €200.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.